Izvedbene umjetnosti

Oliver Frljić podnio ostavku na mjesto intendanta riječkog HNK

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca objavilo je informaciju kako je redatelj Oliver Frljić podnio ostavku na mjesto intendanta riječkog nacionalngo kazališta. Odluka je donesena na današnjoj sjednici Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca, a Frljić će se priključiti timu realizacije projekta Europske prijestolnice kulture s kojim je i dosad blisko surađivao. Više o razlozima ove neočekivane ostavke može se zasad samo nagađati, pogotovo uzme li se u obzir da je još donedavno Frljić bio veoma aktivan u raspravama s političkim opcijama iz aktualne Vlade. Priopćenje riječkog HNK prenosimo u cijelosti:

Oliver Frljić s mjesta intendanta HNK Ivana pl. Zajca u srpnju ove godine prelazi u tim za realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture (EPK) dok će za vođenje Kazališta, do raspisa natječaja za intendanta i samog izbora, Gradskom vijeću biti predložen dr. sc. Marin Blažević, dosadašnji ravnatelj Opere. Utvrđeno je to na danas održanoj sjednici Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca.


Naime, dobivanjem titule Europske prijestolnice kulture, Rijeka je još jednom potvrdila svoj europski identitet i opredijeljenost za europske vrijednosti, ali i preuzela odgovornost realizacije različitih programskih linija ponuđenih u knjizi kandidature. 


U okviru pripremanja kandidature za Europsku prijestolnicu kulture Oliver Frljić je kao jedan od članova riječkog EPK tima, bio zadužen za koncipiranje kazališnog programa. U tom je kontekstu osmišljena suradnja s nekim od najznačajnijih europskih redatelja, skupina i institucija, od kojih posebno treba izdvojiti Rimini Protokoll, Jan Lauwersa i Needcompany, Oskarasa Koršunovasa te Krystiana Lupu – imena čiji rad je europska kazališna publika odavno prepoznala i honorirala, redovite goste najznačajnijih europskih festivala i kazališnih kuća. 


Osvajanjem titule Europske prijestolnice kulture pred Rijeku je postavljena i obaveza realizacije ovih suradnji. S obzirom na zahtjevnost i ozbiljnost ove programske linije unutar EPK projekta, ali i s obzirom na odgovornost koju zahtijeva funkcija intendanta nacionalnog kazališta, Oliver Frljić svoj će rad u Rijeci nastaviti u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, odnosno na pripremi i realizaciji teme nazvane „Podijeljeni gradovi“ koja u prijavnoj knjizi kandidature predstavlja okosnicu trećeg programskog pravca „Doba moći“. 


Ujedno, Frljić će svojim redateljskim radom izvan Hrvatske kao i budućim kontaktima u okviru toga, i dalje predstavljati specifičnosti vlastitog umjetničkog usmjerenja, ali i dodatno doprinijeti prepoznatljivosti Rijeke kao hrvatskog grada koji je ponio titulu prijestolnice kulture.


Nastavit će, dakako, blisko surađivati s HNK Ivana pl. Zajca upravo u okviru realizacije EPK programa, a time se ujedno ispunjava i zacrtani cilj druge sezone HNK – internacionalizacija kazališta, čime Rijeka može doista postati veliki europski grad u Hrvatskoj. 


Svojim dosadašnjim intendantskim radom, Oliver Frljić revidirao je koncept nacionalnog kazališta, a s dr. sc. Marinom Blaževićem kao bliskim suradnikom pokazao je da nacionalno kazalište ne mora biti muzej sjećanja na izmaštanu nacionalnu prošlost, već da može aktivno promišljati društvenu zbilju u kojoj djeluje.

Daljnjim radom, u realizaciji projekta europske prijestolnice kulture, Oliver Frljić potvrđuje svoju odgovornost u okviru razvoja ne samo riječke, nego i hrvatske kulture, a svakako i  svoje povjerenje u Rijeku kao grad koji titulu Europske prijestolnice kulture i zaslužuje.

Ove sezone očekuje nas još premijera opere “Giulio Cesare in Egitto” Georga Friedricha Handela čiju režiju i dramaturgiju zajednički potpisuju Marin Blažević i Oliver Frljić. Premijera je najalvjena za 7. svibnja. U međuvremenu, otkrijte više o radu Olivera Frljića u kritici predstave “Balkan macht frei” koju je prošle sezone postavio u Residenztheatru u Munchenu.

Be social

Komentari