Izvedbene umjetnosti

“Ona je samo došla telefonirati”, ispit iz režije Rajne Racz, igra na Sceni F22

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od 26. do 28. studenog na Novoj akademijskoj sceni F22 možete pogledati predstavu “Ona je samo došla telefonirati” nastalu kao Ispit iz Režije IV studentice kazališne režije Rajne Racz na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Predstava “Ona je samo došla telefonirati” prikazuje ljude koji su toliko silno željeli živjeti, da su na kraju izgorjeli od želje za životom. Okvir predstave čini pripovijetka “Došla sam samo telefonirati” iz Marquezove zbirke “12 hodočasnika”. Publika prati Mariu, mladu ženu kojoj se na povratku kući pokvari automobil. Nalazi se u pustinji, usred ničega. Želi se javiti svom mužu Saturnu i javiti mu što se dogodilo. Ona stopira sve dok je ne pokupi autobus pun žena koji ih odvozi u ludnicu. Maria samo želi telefonirati, ali završava na psihijatrijskom odjelu gdje susreće tri žene: Staru Kurtizanu, Majku i Ženu koja iznajmljuje svoje snove.

Foto: Press

U predstavi upoznajemo sudbine različitih žena koje su marginalno živjele i beskompromisno voljele. U marquezovskom svijetu, likove koji odstupaju od prosjeka, koji su posebni i drugačiji, društvo proglašava ludima. Maria se zrcali u sudbinama drugih žena. “Mi smo sve iste. Majka. Kurva. Ljubavnica. Proročica. Maria Dos Prazeres je iznajmljivala svoje tijelo. Maria Dolores svoju ljubav. Ti svoju strast. A ja svoje snove”. Marquezovski svijet, koji je mlada ekipa stvorila na Novoj akademijskoj sceni F22, svijet je magijskog realizma: svijet u kojem je “ljubav vječna dok traje”, u kojem se snovi iznajmljuju, prostitutke su pravedne i zaljubljuju se u smrt, Bog je na godišnjem odmoru, a “svjetlost je kao voda, otvori se slavina i ona izlazi”.

U predstavi glume studenti Glume na Akademiji dramske umjetnosti Iva Kraljević, Tena Belčić, Iva Jerković, Petra Svrtan, Maruška Aras, Filip Mayer i Rok Juričić. Produkciju potpisuju Antonio Grozdanoski i Veronika Milinović, scenski pokret Nikolina Medak, scenografiju Vanja Magić, Ivo Brozina i Ivan Škugor, kostimografiju Luiza Serblin, oblikovanje svjetla Ivan Lušičić i Dina Marijanović, oblikovanje zvuka Luka Gamulin, a video materijale Tin Ostrošić i Mirsad Mahmutović. Izvedbe sva tri dana počinju u 21:00.

Be social

Komentari