Glazba

One Hit Wonders: Poznati stihovi i zaboravljena imena

http://www.facebook.com/Carlyraejepsen/
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook.com/carlyreajepsen
Foto: Facebook.com/carlyreajepsen

Neki dan sam na radiju čula Pump Up The Volume, pjesmu koju znam, ali se nikako ne mogu sjetit tko je izvodi. Pretpostavljam da se to svima bar jednom dogodilo, da pjevaju nešto i onda skuže da nemaju pojma kako se pjesma zove ili tko ju pjeva. Najčešće se radi o ”One Hit Wondersima”, izvođačima koji su uspjeli stvoriti pjesmu koja se popela na vrh neke ljestvice u Novom Zelandu ili Njemačkoj i onda otišli u potpuni zaborav. U najboljem slučaju čak se i možemo sjetiti imena benda, ali ne možemo nabrojiti ni jednu drugu pjesmu osim tog određenog hita. Upravo zato sam odlučno krenula u pretraživanje mojih starih playlista i došla do ove male liste.

Eamon – Fuck It (I Don’t Want You Back)

Prije točno 10 godina izašla je ova pjesma i osvojila pola svijeta. Od Australije preko Švedske sve do Irske, zauzela je prvo mjesto na europskim ljestvicama. Nažalost, Eamon, inače Amerikanac, nije uspio savladati ni jednu Billboard ljestvicu. Tri godine kasnije pokušao je još jednom napasti američku glazbenu industriju s singlom (How Could You) Bring Him Home, koji je imao tako mizeran plasman da ga uopće nećemo ni spomenuti.

 

4 Non Blondes – What’s Up?

Soft rock himna benda iz San Francisca imala je značajan uspjeh u čak dvije europske zemlje: Austriji i Nizozemskoj. Još jedan dokaz kako američki ”One Hit Wonders” uvijek bolje prolaze u Europi. Iako je ovo najveći uspjeh ovog benda, s ovom pjesmom krenula je karijera pjevačice Linde Perry koja sad piše pjesme za Pink, Kelly Osbourne, Blunta i druge.

OMC – How Bizzare

Ekipa s Novog Zelanda se je davne 1996. proslavila jednom rečenicom ”How bizzare”. Nažalost, nisu imali ništa više za reći nakon toga. S druge strane, pjevač i glavni gangster Pauly Fuemana prolazio je u to vrijeme kroz mnogo ne baš bizarnih incidenata i uspio bankrotirati te na kraju preminuo u svojoj 40. godini.

Crazy Town – Butterfly

Da, to je onaj šareni spot kojeg stalno parodira MTV, u kojem polugole cure postaju leptiri i u kojem tetovaže frontmena Shiftya odlete u zvjezdano nebo. Crazy Town je htio sa spotom pokazati svojim fanovima kako je to biti pod utjecajem ilegalnih supstanci, ali sve što su postigli tom pjesmom je dobiti novi nadimak – ”The Butterfly Boys”. Također, mnogi RHCP fanovi su ljuti što je Crazy Town koristio sample iz pjesme Pretty Little Ditty, tvrdeći kako sad pjevuše ”Come, come my lady…” na tom dijelu pjesme.

Los Del Rio – Macarena

Španjolski latino pop duo osvojio je svijet s Macarenom davne 1994. Iako se svi uvijek razbacaju plešući tu famoznu macarenu i dalje nitko ne zna više od ”Eeeeeeeee..MACARENA”, a kamoli ime dua koji je zaslužan za ovu stvar.

New Radicals – You Get What You Give

Rijetko tko ne zna pjesmu You Get What You Give američkog benda iz sunčanog Los Angelesa. New Radicals bili su na vrhu ljestvica u čak dvije zemlje, naravno ne u SAD-u. Zapravo, američki mediji su kritizirali pjesmu i stvorili cijeli skandal ’98. zbog zadnjeg dijela pjesme u kojoj Alexander pjeva kako će razbiti Becka, Hansona, Courtney i Marilyna Mansona. Manson je među rijetkim spomenutima sam komentirao pjesmu i objasnio kako će mu ”razbiti lubanju” jer je koristio njegovo ime u istoj rečenici s Courtney Love. Očito se je Alexander prestrašio, jer se nakon toga povukao sa scene.

Daniel Powter – Bad Day

Nedavno su njegovu pjesmu proglasili ”One Hit Wonderom desetljeća”, priznajem, zasluženo. Valjda nitko nije uspio napraviti pjesmu koja se je tako često vrtjela na radiju i onda otići u potpuni zaborav. Ne samo da danas nitko ne zna ni jednu drugu Powterovu pjesmu, skoro nitko ne zna ni tko je on, a ima čak 4 studijska albuma. Sve u svemu, kapa dolje, definitivno je zaslužio svoj naslov.

Be social

Komentari