Film

Što su hit filmovi za one koji sami stvaraju hit filmove? by Quentin Tarantino

FOTO: facebook.com/qt
Vrijeme čitanja: 4 minute
FOTO: facebook.com/qt
FOTO: facebook.com/qt

Ne smatram se ljubiteljem akcijskih filmova. Upravo suprotno, priznajem da najčešće pritisnem gumb i promijenim kanal čim vidim kakvo zaštitno lice toga žanra, a u folderu s filmovima rijetko se koji nađe da sadrži masovne scene ubijanja ili figure poput pljačkaša i žena gangstera. Quentin Tarantino, to je neka druga priča. Iako su njegovi filmovi atipični unutar gabarita svoga žanra, oni su, bez obzira na okoliš i kontekst u koju su postavljeni, poglavito akcijski. Zašto toliko svi volimo Tarantina bili ili ne bili ljubitelji trilera i akcije, pitanje je. Postoji nešto neodoljivo primamljivo u licima koje stvara bilo da je riječ o osvetnici Umi Thurman, Bradu Pittu i njegovom fantastičnom talijanskom ili najnovijem Jamie Foxxu koji uzvraća udarac. O inspiracijama za svoje filmove ovaj legendarni, ekscentrični redatelj progovorio je za xfinity.net i probrao kao primjer svojih dvadeset najdražih filmova snimljenih nakon 1992. Ne čudi da je većinom riječ o filmovima akcije i kriminala kao ni da je dobar dio njih upravo potekao od redatelja dalekoistočne kinematografije (Tarantino barem nikad nije nijekao svoje uzore), ali na popis su i pristigli neki naslovi koje bi teško povezali uz ovog ljubitelja nasilja na platnu.

Battle Royale – Kinji Fukasaku

Prvi na popisu je film japanskog redatelja za kojeg je sam Tarantino izjavio da – „ako postoji film koji je htio napraviti otkad se počeo baviti režijom, a nije, onda je to upravo taj film“. Neupitno je onda da je riječ o možda najdražem filmu slavnog redatelja, a sama je priča smještena u budućnost: japanska vlada zarobljava skupinu dječaka i natjera ih da se međusobno poubijaju pod parolom revolucijskog „Battle Royale“ čina. Baš tarantinovski.


Anything Else – Woody Allen

Pomalo neočekivan izbor ili možda i nije? Čini mi se da je Tarantino ipak u svojim filmovima dokazao i da ima svoju osjećajnu stranu, poglavito ako govorimo o Odbjeglome Djangu. Uostalom, činjenica je da je lepršavim Allenovim filmovima teško odoljeti pa i onima najtvrđeg srca. Romantična komedija s Jasonom Biggsom u glavnoj ulozi koji, naravno, živi u New Yorku i zapao je u kreativnu krizu, prati životne promjene koje će uvesti nova figura u njegovom životu – primamljiva, mlađa i neobična Christina Ricci.

Audition – Takashi Miike

Kako pronaći novu ženu nakon što vam bivša premine? Održite audiciju za lažni film i izaberite onu koja vam se najviše sviđa! Pri tome, ipak, pazite koga birate jer nikad ne znate što se može dogoditi. Ovaj horor-triler ipak je ponešto više u tarantinovskom stilu nego Allenov film.

Boogie Nights – Paul Thomas Anderson

Svojevrsni portret dva desetljeća projiciran kroz vizuru jednog mladog čovjeka koji se probija u kalifornijskoj porno industriji nakon što ga regrutira redatelj Jack Horner. Ambijenti ovoga filma ne odudaraju od Tarantinovih tendencija, a riječ je i o kultnom filmu zbog kojeg je Burt Reynolds bio nominiran za Oscara.

Dazed and Confused – Richard Linklater

Tarantino ga je prozvao najboljim hanging-out filmom ikad napravljenim, a riječ je o filmu koji prati avanture skupine klinaca na zadnji dan škole, u svibnju 1976.godine. Mnogo toga je bilo drugačije u to vrijeme pa i sam Mathew McConaughey koji je još bio daleko od svoje uloge u True Detectiveu, a vrhunac mu je bila rečenica: „That’s what I love about these High School girls, man. I get older, they stay the same age.“

Dogville – Lars von Trier

S Nicole Kidman u glavnoj ulozi, ova napeta drama koncentrira se na lik žene koja je u bijegu od mafije prihvaćena u mali gradić u Coloradu. Vrlo brzo, cijena će na njenu živu glavu postati vrlo visoka pa će tako i uvjeti Dogvillea za čuvanje njene tajne postati jednako zahtjevniji. Suptilna brutalnost najvjerojatnije je ono što je namamilo Tarantinov ukus budući da sam nije sklon siromašnoj kameri kao što je Trierova.

Fight Club – David Fincher

Uzet ću si za pravo to da ništa više ne kažem o ovome filmu nego – „The first rule of Fight Club is: you do not talk about Fight Club.“

Friday – F.Gary Gay

Tarantino voli sve što je noir, iako Friday nije noir, droga sigurno je. Uostalom, svima nam je poznat i pomalo „coolerski“ Tarantinov humor pa i ne čudi da se i na ovoj listi našao Friday. O samome filmu? Ice Cube i Chris Tucker dosađuju se na svome trijemu, što se ima više za reći?

The Host – Joon-ho Bong

Ponovno primjer dalekoistočne kinematografije, u ovom slučaju južnokorejske. Obitelj jedne od žrtava čudovišta koje izranja iz Han rijeke u Seoulu pokušava ju spasiti na sve moguće načine. Ovaj sci-fi horor primjereno je zastrašujuć, baš onako kako ih Tarantino voli.

The Matrix – The Wachowski Brothers

Tarantino je objasnio da bi mu Matrix definitivno bio drugi po redu najdraži film, odmah iza Battle Royale da nije do njegovih nastavaka koji su uništili mitologiju. Složili se s njima ili ne složili, kultni je prvi dio, a to sam sigurna, svima jedan od boljih filmova koji su ikad pogledali. Tko se samo nije pitao živimo li mi samo u matrici i je li sve ovo jedna velika prevara…

Sve u svemu, iako možda neki filmovi sa liste nisu za svačiji želudac, da se ipak pronaći ponešto za svačiji ukus (pa čak i za nepopravljive romantičare). Ljeto je počelo, škola je već odavno gotova, a ispitni će rokovi brzo proći. Vruća popodneva ispunjavat ćemo filmskim minutama, a ako ste ljubitelj Tarantina i možete se poistovjetiti s njegovim ukusom, onda će vam ovaj popis poslužiti kao izvor inspiracije, ukoliko niste, sigurno će Ziher.hr pripremiti nešto i za vaše nepce.

Be social

Komentari