Film

Oscar 2013. – Najbolji sporedni glumac: Najneizvjesnija kategorija ovogodišnje dodjele?

Foto: Facebook.com/Academy Award
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: torontosun.com

Kategorija u kojoj se Oscar dodjeljuje najboljim sporednim glumcima datira još od 1936. godine. Rekord u osvojenim zlatnim kipićima, u toj kategoriji, zasad drži Walter Brennan s 3 Oscara. Brennan je također u društvu filmskih legendi koje imaju najviše nominacija, zajedno s Claudeom Rainsom, Arthurom Kennedyjem te Jackom Nicholsonom, a svaki od njih zasad drži po 4 nominacije.

Na ovogodišnjoj 85. dodjeli Oscara mnogo je stvari nepredvidivo, no možda najviše kategorija za najboljeg sporednog glumca. Među nominiranima su svima poznate filmske legende: Robert De Niro, Alan Arkin, Philip Seymour Hoffman, Tommy Lee Jones te Christoph Waltz. Osim što su svojim ulogama krali show glavnim glumcima, možda i najočitiji dokaz da će utrka biti tijesna je taj što svaki od navedenih glumaca već ima bar jednu zlatnu statuu na svojoj polici. To bi značilo da, dok budemo gledali podijeljeni televizijski ekran netom prije proglašenja pobjednika, svih pet fragmenata zaslužuju jednaku pažnju.

Christoph Waltz (Django Unchained)

Foto: Youtube.com/Screenshot

Najveći Tarantinov hit, Django Unchained, poharao je kinodvorane. Iako isuviše brutalan i krvav (za antitarantinovce), mnogi su požurili da što prije pogledaju ovo filmsko remek-djelo. Nakon filma, osim priča o vrhunskoj režiji i scenama nasilja, glavna zvijezda bio je Christoph Waltz.

Nakon njegove briljantne i Oscarom nagrađene izvedbe u Inglorious Basterds, Waltz je ovdje nadmašio samoga sebe. Njegov lik, dr. King Schultz, kao da je čitavu strukturu filma formirao oko sebe. Nepredvidiv, savršeno nijansiran, nadaren da svojom komičnom dikcijom diktira razgovorima, samo su neki od atributa koji mu se moraju pripisati. Schultz je uglađena tempirana bomba, gledatelj može očekivati erupciju njegove nasilne strane svaki tren i uživati u tome. Svaka njegova gesta u ovom filmu je superiorna. Filmska poslastica u Django Unchained također je i odnos Waltza i DiCaprija, koji (na veliku žalost većine fanova) nije ovdje zaradio nominaciju za Oscara.

Robert De Niro (Silver Linings Playbook)

Foto: Facebook.com/Silver Linings Playbook

Prošlo je više od dvadeset godina otkako je ovaj oskarovski veteran bio nominiran od strane Akademije, zadnji put za glavnu ulogu u filmu Cape Fear 1991. godine. Dotad je već imao dvije nagrade, od kojih je vjerojatno najupečatljivija ona za najboljeg sporednog glumca u The Godfather II. No ovaj put De Niro traži još jedan, za ulogu u Silver Linings Playbook.

De Niro u ovom filmu tumači oca Bradleyja Coopera. Njegova uloga ovdje donekle podsjeća na onu iz Meet The Fockers, s primjesom one stare šarmantne energije koju je imao u ranijim ulogama. Opsjednut je Eaglesima te konstantno kritičan prema sinu koji ima (blagih) mentalnih problema. Međutim, kroz film polako shvaća kako ga je čitavo vrijeme podržavao, a da to nije ni znao. Možda najzahvalnija njegova scena je ona gdje zaplače kad svega toga postane svjestan. Dugo nismo gledali ovako komično-atipičnu, ali iskrenu izvedbu od strane De Nira, što bi mogla biti prevaga na dodjeli.

Ako De Niro pobijedi u nedjelju, pridružit će se rame uz rame legendama kao što su Brennan i Nicholson, trostrukim dobitnicima ove prestižne nagrade.

Philip Seymour Hoffman (The Master)

Foto: Facebook.com/The Master Movie

Jedna od najboljih drama prošle godine, The Master, zaradila je 3 nominacije, od kojih sve zasluženo. Joaquinu Phoenixu je ovo možda uloga života, Amy Adams je očekivano briljirala, a Phillip Seymour Hoffman je ovdje jednostavno – genijalan.

Hoffman se izvanredno našao u ulozi karizmatičnog vođe kulta, Lancastera Dodda, koji pod svoje okrilje prima izgubljenog ratnog veterana Freddieja Quella. Dodd filmu daje živost, on je obiteljski čovjek, ujedno i uglađeni intelektualac. Međutim, prilikom obrane uvjerenja svog kulta The Cause, bijesni i poduzima sve što je potrebno za opstanak. On je potpuna suprotnost Quellu, njihove konverzacije (točnije, Doddova testiranja Quellove psihe) su užitak za gledati. Iako postepeno dolazi do izražaja njegov demonizam i monstruoznost, Hoffmanov Dodd je lik koji ili dominira scenom ili lako parira s Phoenixovom simpatično-očaravajućom pojavom.

Hoffmanu se nikako neće moći predbacivati ukoliko osvoji Oscara za najboljeg sporednog glumca pa čak i u ovako teškoj kategoriji.

Tommy Lee Jones (Lincoln)

Foto: Facebook.com/Lincoln Movie

Često možemo čuti kako Tommy Lee Jones bira uloge u kojima može glumiti – sebe. To je i slučaj s Lincolnom, filmom koji ove godine dominira s nominacijama. Iako je Daniel Day Lewis odglumio Lincolna na takav način da, čak iako vam se ne svidi film, morate skinuti kapu Day-Lewisu, koji ovdje JEST Abraham Lincoln. A Jones, ukoliko i glumi sebe, onda Thaddeus Stevens JEST Tommy Lee Jones.

Thaddeus Stevens mrzovoljni je i zajedljivi kongresnik koji svoje protivnike (abolicije) pronicljivim verbalnim punchevima baca na koljena, pritom zabavljajući publiku u i izvan ekrana. Jonesova izvedba je istovremeno i kompleksna i jasna. Uloga Stevensa je očito kreirana za Jonesa, koji uz Lewisa, drži jake elemente filma na visokom nivou. Čovjek čije lice je smežurano i napaćeno, koji jedva hoda i uz pomoć štaka, a tako čvrsto i hardcore se boji za svoje principe – Jones je to spektakularno ispoljavao u ovoj ulozi.

Možda je to zato što sam fan Tommy Lee Jonesa, ali ako je dobio Oscara za The Fugitive…zaslužuje i ovdje.

Alan Arkin (Argo)

Foto: Youtube.com/Screenshot

Jedan od uvjerljivo najboljih filmova prošle godine, Argo, zaradio je brojne nagrade, među kojima su i AFI i BAFTA nagrade za najbolji film. Priskrbio je i sebi čak 7 nominacija za Oscara. Osim vrhunske Affleckove režije, najveće pohvale dobio je Alan Arkin, zaradivši nominaciju za najboljeg sporednog glumca. Iako Akademija nije baš sklona nagrađivanju komičnih uloga, Arkin je ovdje odradio tako odličan posao da ga jednostavno nisu mogli zaobići.

Arkin glumi filmskog producenta britkog jezika koji, osim glumom, šarmira gledatelje i svojim invektivama (”ArGo fuck yourself!”). Uz Johna Goodmana, iznimno lako krade show kad god stupi na scenu. Njegove izjave su toliko urnebesne da samo zbog njih vrijedi gledati film. Zadnji put je za sličnu izvedbu u Little Miss Sunshine iz 2006. godine  odnio Oscara. Hoće li mu se posrećiti ovaj put, vidjet ćemo.

Svaki od ovih 5 filmskih genijalaca zaslužuje Oscara. Međutim, malu prednost dajem Jonesu i Hoffmanu. Kome će Akademija dati prednost, saznat ćemo na dodjeli. Pratite dodjelu 24. veljače uživo na Ziheru!

Be social

Komentari