Istaknuto
21.04.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova glazba ovog tjedna donosi izbor od pet domaćih i regionalnih glazbenih noviteta za koje se može glasati do sljedeće srijede.

15.04.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Poslao sam nekoliko bendova upit jesu li spremni platiti mi 50 kuna za iskrenu recenziju. Čekam ponude. Čini se da nije samo jeziku svejedno.

Film

Oscar 2013.: Historijska borba između Lincolna i Arga

24.02.2013. Laura SinovčićVrijeme čitanja: 4 minute
http://www.facebook.com/2013oscar

http://www.facebook.com/2013oscar

Oscar za najbolji film najvažnija je i najprestižnija nagrada koju će večeras osvojiti netko od 9 sretnika taman kada u našoj vremenskoj zoni osvane zora. Amour, Argo, Beasts of the Southern Wild, Django Unchained, Les Miserables, Life of Pi, Lincoln, Silver Linings Playbook i Zero Dark Thirty nestrpljivo se bore za najveće filmsko priznanje, iako je povijest pokazala kako nagrada ne ode uvijek u prave ruke.

Od vala tipičnih „feel good“ filmova u kojima Amerikanci spašavaju svijet od svega mogućega, odstupa Amour. Briljantna režija Michaela Hanekea učinila je ovaj film gotovo taktilnim, prenoseći kroz duge i neprekinute kadrove bol i tugu kao nuspojave ljubavi. Apsolutni pobjednik u kategoriji najboljeg stranog filma vjerojatno neće prekinuti tradiciju i osvojiti zlatnog kipića u najvažnijoj kategoriji, no hvalospjevi i epiteti koji nisu prestali krasiti film od trenutka kada se prvi put prikazao u kinima učinili su ga klasikom, što je nagrada sama po sebi.

Beasts of the Southern Wild i Silver Linings Playbook su filmovi za koje na prvu nikad ne biste rekli da će biti nominirani za Oscara i to za najbolji film godine. Fantasy drama i romantična komedija izvode naš mozak na pašu, no samim time su i nedovoljno jaki kandidati.

foto: facebook.com

foto: facebook.com

Les Miserables je najveće razočaranje među nominiranima. Kao jedini mjuzikl, k tome beletristički i teatralni klasik, imao je najviše potencijala da impresionira, no zakazao je u glavnim točkama. Forsiranje ispjevavanja svake riječi u cijelom scenariju produžilo je ovaj film barem pola sata, dok je kroz samu radnju filma nespretno protrčano. Izraz lica Russela Crowa na kojem jasno vidimo da ne zna ni što radi u ovom filmu niti pjevati može se primijeniti i na većinu ostalih glumaca koji svojom izvedbom oslabljuju ovaj takozvani mjuzikl. Anne Hathaway u ulozi svijetle točke ipak je nedovoljna za spasiti film, a ono što je Tomu Hooperu pošlo za rukom prije dvije godine, ove ipak neće. Les Miserables je roman koji je adaptiran na filmsko platno gotovo 10 puta, no niti jedna verzija do sada nije bila prepoznata u očima Akademije. Niti jedna verzija nije imala ni približno kvalitetnu glumačku postavu niti je slična suma novaca uložena u produkciju, što nam samo govori kako kvaliteta filma nije primarna za osvojiti nominaciju i u konačnici Oscara. Važna je srcedrapajuća priča, zvučna imena i najvažnije – lobi.

Vizualni spektakl Anga Leeja vjerojatno će mu priskrbiti Oscara za najbolju režiju, no ne i za najbolji film. U sličnoj situaciji nalazi se i Tarantino sa svojim Djangom. Najizgledniji pobjednik u kategoriji najboljeg originalnog scenarija na opće razočaranje mase fanova ostat će zakinut za najvažniju nagradu večeri. Prošlogodišnje istraživanje The Lost Angeles Timesa otkrilo je detalje o 5 765 sudaca koji odlučuju o pobjednicima te su statistike pokazale kako je među sucima 94% bijelaca, 77% muškaraca te je prosječna dob 62 godine. Sad se probajte staviti u kožu tipičnog Amerikanca od 70 godina i razmislite je li mu Django najbolje ostvarenje 2013. godine. Vjerojatno nije.

foto: facebook.com/unchainedmovie

foto: facebook.com/unchainedmovie

Tipičnom Amerikancu od 70 godina najbolje ostvarenje 2013. godine je film u kojem je SAD samaritanac koji spašava poznati nam svemir, što sužava izbor na Arga, Zero Dark Thirty i Lincolna.

Možemo odmah odbaciti i Zero Dark Thirty, jer kako vrhunska režija Kathryn Bigelow očito nije vrijedna barem nominacije, lako je za pretpostaviti kako ni sam film nije prepoznat kao najbolji.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Historijska borba, ovaj put u doslovnoj konotaciji, održat će se između Lincolna i Arga. Lincoln je postavio kriterije vrlo visoko, osvojivši dominantan broj nominacija, no samim time riskira postati najvećim gubitnikom dodjele. Slično se dogodilo prošle godine Scorssesejevom Hugu koji je od 11 nominacija osvojio svega 5 Oscara i to u „onim kategorijama koje su manje bitne“. Iako je Lincoln film tendenciozno sniman  da osvoji Oscara, što se pak može vidjeti u svakoj sekundi filma, Argo mu opasno konkurira. Iako je nominiran u „samo“ 7 kategorija, Argo je na festivalima i dodjelama u protekla 2 mjeseca osvojio 50 različitih nagrada, među kojima su i Zlatni Globus, AFI, BAFTA te PGA, odnosno Udruženje scenarista, nagrada koja je do sada bila vjerodostojni indikator pobjednika najvažnije kategorije Oscara.

Osobni favorit je Argo, kojeg je filmska redakcija Zihera proglasila i najboljim filmom 2012. godine. Anketa među čitateljima Zihera pokazala je kako naši fanovi navijaju za Django Unchained.

Od 22h možete pratiti i komentirati live prijenos preko Ziher.hr-a, a oni manje hrabri kompletan izvještaj moći će pročitati čim se probude.

(Visited 119 times, 1 visits today)

Komentari