Film

Oscari 2018: Veterani i statisti u utrci za najboljeg glavnog glumca

Foto: tchalametdaily.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Kada govorimo o Oscarima, onda svakako govorimo o najglamuroznijoj nagradi u svijetu filma. Nagrada sama za sebe u ovom slučaju ne treba značiti nužno najbolje i najkvalitetnije što je protekla filmska godina ponudila, ali u svojoj suštini često uspije u prvi plan staviti fascinantne transformacije glumica i glumaca te filmove, odnosno redatelje i filmsku ekipu. Naravno, za mnoge časopise i magazine još uvijek će bitnije biti koju poruku je otposlao glavni voditelj, je li ili nije bilo rasizma, tko je nosio kakvu haljinu ili odijelo te je li dostavljač pisma s imenima dobitnika zeznuo stvar. Sve te stvari dio su šoubiza, glamura, doprinose povećanju gledanosti i otvaraju oči i onim gledateljima koji pogledaju par filmova godišnje.

Kao jedna od najzanimljivijih kategorija nameće se ona za Najboljeg glavnog glumca koja je godinama bila u sjeni forsiranja Leonarda DiCaprija da i on uzme napokon taj zlatni kipić i stavi ga u mnogobrojnu kolekciju trofeja. Nakon što je DiCaprio imao petu sreću 2016. godine s Povratnikom i kozmos se ponovo vratio u ravnotežu, a horda fanova je dobila svoju zadovoljštinu, vrijeme je bilo da Akademija odahne i baci ovaj kamen s leđa. Prošle godine trijumfirao je Casey Affleck, uvjerljivo glumački (pa i režiserski) talentiraniji dio obitelji Affleck, koji je izvanredno prenio emociju čovjeka koji je na rubu samoubojstva i bez preglumljavanja napravio vrlo dojmljivu i pamtljivu ulogu.

Na ovogodišnjim Oscarima gledat ćemo borbu između Daniela Day-Lewisa, Denzela Washingtona i Garyja Oldmana, dok će u ulozi statista biti mlađahni Timothée Chalamet i nešto stariji Daniel Kaluuya. Veterani su tu da dominiraju (Tom Hanks, gdje si?!) i naravno da svako sad može reći da su neka imena nepravedno zapostavljena, a moja osobna lista vrtjela bi se oko Colina Farrella u Lanthimosovom Svetom jelenu i Nahuela Péreza Biscayarta u 120 BPM. I onda se opet rađa rasprava oko toga koga bi trebalo izbaciti iz nominirane petorke, a to je pak onda težnja prema subjektivnosti i nijansama. Takva je stvar s nagradama i nominacijama, teško se stvara krug aktualne kvalitete, a kreće se u smjeru prošlih zasluga i ostvarenja. No, krenimo mi na naša imena.

Foto: mimakirigoeinpandemonium.tumblr.com

 Timothée Chalamet (Call Me By Your Name)

Ovaj 22-godišnji Njujorčanin jedno je od otkrića i najvećih iznenađenja 2017. što zbog uloge Elia Perlmana za koju je zaslužio ovu nominaciju što zbog zbog druge uspješno ostvarene uloge u filmu Lady Bird (koji ima nominaciju u kategoriji za najbolji film). Čemu tako velik hype? Pa osim što je treći najmlađi nominirani u ovoj kategoriji u povijesti i najmlađi od 1939. godine, ne možemo poreći kako bi, u nekom paralelnom svemiru, nagrada za Timothéeja bila sasvim izgledna da ne znamo kako Akademija funkcionira. U dva i nešto sitno sata sjajne međuigre s filmskim partnerom Armiejem Hammerom te posebno dirljivom završetku romanse uz glazbenu podlogu Sufjana Stevensa rijetki se uz Elija nisu u ovaj film zaljubili.

Chalamet u sebi nosi izniman glumački dar jer se u ulozi snašao nevjerojatno prirodno. Od početka do kraja svoj lik nosi postojano i uvjerljvo do te mjere da je i samu Skrivenu ljubav učinio bitnom i moćnom. U redatelju Guadagninu pronašao je odličnog mentora (što se ne može baš reći za uloge koje su prethodile ovoj), a kada se stvari tako poslože, ova godina je za svježeg, novog i svestranog Chalameta zaista prekretnica u karijeri.


Daniel Kaluuya (Get Out)

Za ulogu fotografa Chrisa Washingtona (toliko klasičnog afroameričkog prezimena da bi bilo čudno da se lik preziva drugačije s obzirom na tematiku filma), Kaluuya je do sada ‘ubrao’ već desetak nagrada te tri puta više nominacija. Iako mnogi Get Out nazivaju hororom nikako mi nije jasna ta žanrovska ladica u koju ga pokušavaju smjestiti, mada atmosfera na trenutke baš zbog svih okolnih faktora oko glavnog glumca može bacati na horor, ali ona je više uvjetovana misterijom i trilersko-psihološkim odrednicama. Potonjem ponajviše pridonosi Danielov lik do sredine filma gdje predstavlja čovjeka neopterećenog situacijom u kojoj se nalazi, a zatim naglo prelazi u sumanutu situaciju bijega i traženja izlaza. Zbunjenost pa odlučnost, strah i bijes naizmjenično se izmjenjuju, a Kaluuya s ekspresijama lica, uživljenosti u ulogu i talentom opravdava osvojene nagrade i nominacije.


Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Čovjek s trima osvojenim Oscarima od pet nominacija u ovoj kategoriji s razlogom se može nazvati veteranom i jednim od glavnih favorita. Day-Lewis nam pruža ono što i uvijek. Posvećenost promatranju karaktera i življenja lika i prije samog snimanja filma, pomalo ekscentrik, perfekcionistički i školski. Dok se svemu doda i najava da će mu to biti posljednja uloga u karijeri, stvari postanu još dojmljivije i teže za propustiti. Akademiji je ovo sjelo kao naručeno, a Lewis je u ulozi modnog dizajnera Reynoldsa Woodcocka pokazao da kemija s P.T. Andersonom na njega djeluje kao Rivaldo na Ronalda tijekom SP-a 2002. godine. Takoreć, nezaustavljivo, inspirativno i vrlo vjerojatno, pobjednički.

roman j israel
Foto: facebook.com/RomanJIsraelEsq

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Popularni je američki glumac i prošle godine pronašao svoje mjesto među nominiranima (Fences – glavni glumac i producent), a također je vrlo čest gost na listama Akademije u kategoriji za najboljeg glumca. S dva Oscara i 63 godine iza sebe ima niz pamtljivih i nešto manje pamtljivih uloga dok je prošlogodišnja zasigurno jedna u prvoj kategoriji s tendencijom postepenog vremenskog pada. Kao odvjetnik i aktivist koji želi reformu pravosudnog sistema, Denzelu se nema što prigovoriti, ali deveta nominacija vjerojatno će i ostati samo to. U ono što ne sumnjamo je da će u sljedećih deset godina pronaći uloge za koje će biti glavni pretendent za Oscara, iako nas ne bi iznenadilo da Akademija „iznenadno“ postane politički korektna i ne dopusti da prođe desetljeće bez afroameričkog dobitnika.


Gary Oldman (Darkest Hour)

Dobar stari Gary uvijek je tu negdje, na tankoj granici glavnih i sporednih uloga, dobivenih i nedobivenih nominacija, i iskreno ni jedna mu dosad nije toliko sjela kao što je to uloga Winstona Churchilla. Ne znam je li to zbog fantastičnog glasovnog skidanja, nešto šminke i dodatnih pomagala ili pak gesta i načina hoda nekima omraženog, nekima voljenog najpoznatijeg engleskog premijera, ali Oldman je na kraju dana zaslužio pronaći se u ovom društvu jer tko zna kad će se opet neki film u cijelosti okrenuti prema jednoj osobi i prikazu karaktera, kao što je to slučaj s Prijelomnim časom. Gary je u ovom slučaju mogao prikazati svu svoju glumačku raskoš, dakako u okviru lika i djela – ali i u potpunosti pogodovati izvjesnosti da će to rezultirati nominacijom. Sjetimo se Kraljeva govora i Lincolna.

Be social

Komentari