Film

Oscari 2017: Garfield i Affleck konkurenti za titulu najboljeg glumca

Garfield Affleck
Foto: cinemagreats.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Filmski svijet ovaj tjedan obilježila je objava nominacija za 89. nagradu Oscar. Kao što se i moglo očekivati najviše nominacijama prethodi mjuzikl La La Land koji u čak 14 kategorija uključuje i naravno one glavne; za najbolji film, glavnu žensku ulogu, glavnu mušku ulogu i režiju. Gusto ga slijede drama Moonlight o gay Afroamerikancu te film o invaziji izvanzemaljaca Arrival.

Kako to i biva s Oscarima nema nekih velikih iznenađenja pošto same nominacije možemo pretpostaviti s obzirom na usporedbu s nagradama Zlatnog Globusa koji prethodi Oscarima. No, ono što primjećujemo kao posebnost nagradne filmske revije ove godine je da nema Leonarda Di Caprija nominiranog u kategoriji glavnog glumca. Većina bi se složila oko toga da je Leo zaista zaslužio predah nakon što mu je zlatni kipić dugo godina za redom svaki put ”za dlaku” umaknuo i kojeg je, srećom, napokon osvojio prošle godine za ulogu u The Revenantu.

Još jedan spektakl

Povratak Mela Gibsona na redateljsku stolicu nakon deset godina možemo nazvati samo teatralnim. Istinita priča o američkom vojniku Drugog svjetskog rata donijela je filmu Hacksaw Ridge šest oskarovskih nominacija. Iako je na dodjeli Zlatnih Globusa ostao zanemaren ne osvojivši ni jednu nagradu, nadamo se da će Oscari nagraditi još jedan Gibsonov spektakl. Unatoč visokoj konkurenciji, najveće nade za dobitnika najboljeg glumca idu Andrewu Garfieldu koji je utjelovio lik Desmonda Dossa i na briljantan način prikazao karakter koji je snažan, hrabar te sramežljiv i simpatičan, stoga nakon njegove izvedbe nemoguće je ne navijati za ovog karizmatičnog glumca kojeg je ova uloga plasirala na posebnu razinu ozbiljno cijenjenih glumaca Hollywooda.

Fanstačni Mortensen

Svima poznatom Aragornu iz Gospodara prstenova, glumcu Viggu Mortensenu uloga u filmu Captain Fantastic je druga nominacija u kategoriji najboljeg glumca. Unikatan scenarij ovog filma govori o bračnom paru koji ogorčen kapitalizmom i američkim načinom života odlazi u washingtonsku divljinu odgajati svojih šestero djece i prenijeti im temeljne ljudske vrijednosti koje su zanemarene u današnjem užurbanom svijetu. No nakon suprugine smrti, Ben (Mortensen) je primoran reintegrirati sebe i djecu u društvo, preispitujući pritom svoje roditeljske vještine. Ovo nije prvi put da je Mortensen iznimno hvaljen za svoju glumačku izvedbu no posebnost ove uloge je u cijelom aspektu filma, te je pitanje hoće li mu to pomoći u osvajanju nagrade.

Foto: facebook.com/captainfantasticUK
Mogući dobitnik i Globusa i Oscara

Dobitnik ovogodišnjeg Zlatnog globusa prema nekim predviđanjima mogući je i oskarovski dobitnik za glavnog glumca. Matt Damon i ostali producenti izabrali su Caseya Afflecka u ulozi Leeja Chandlera koji je nakon smrti svog starijeg brata prisiljen brinuti se o njegovom sinu Patricku. Manchester by the Sea film je nezavisne produkcije te nije čest slučaj da jedan indie film bude zapažen na nagradnoj reviji Zlatnih globusa i Oscara u vodećim kategorijama najboljeg filma, glavnog glumca te sporednih glumaca. Kritike filma su podjeljene, no nitko ne osporava Affleckovu intenzivnu izvedbu zahtjevnog lika, te iako sumnjamo da će sam film biti proglašen najboljim uistinu ne bi bilo začuđujuće da Affleck izađe kao pobjednik večeri.

Foto: Screenshot – Official trailer/Youtube
Treći Oscar za Denzela Washingtona?

U osvježavajućem nizu ovogodišnjih ”nebijelih” nominiranih filmova je i Fences u režiji i glavnoj ulozi Denzela Washingtona koji je po osmi put nominiran za najbolju mušku ulogu. Šanse da svojoj kolekciji nadoda treći kipić su poprilično neizvjesne, no ne i nemoguće obzirom da Denzel u svojim izvedbama uvijek ostaje dosljedan svojoj posvećenosti liku. Priča je adaptirani scenarij prema istoimenom djelu dobitnika Pulitzerove nagrade Augusta Wilsona te prati adolescentsku prošlost i obiteljski život Troya Maxsona (Washington) u Pittsburghu, 1950.- ih. Viola Davis u ulozi Troyove žene Rose je također u nominacijama za kategorije sporedne glumice. Kritike filma su se usmjerile na usporedbu izvedbe djela na Broadwayu i ove filmske te zaključili kako je priča jednako snažna i utjecajna i na platnu i u kazalištu.

Foto: Screenshot – Official trailer/ Youtube
Ipak ne za kipić

Osim pohvala za režiju i specifičan način produkcije, La La Land se može pohvaliti s izvrsnim glumačkim izvedbama Emme Stone i Ryana Goslinga, koji su oboje po prvi put nagrađeni oskarovskim nominacijama. Zahtjevnost koju nose ove uloge ne leži samo u glumačkoj interpretaciji samog lika i dijaloga već i u svim izazovima plesa i pjevanja koje mjuzikl nosi sa sobom. Gosling je za ovu izvedbu već osvojio Zlatni globus kao najbolji glumac u mjuziklu ili komediji, stoga je nesumnjivo da mu je ova uloga podigla karijeru na poseban level. No ipak, primjetljivo je da je Stone glumačkom izvedbom malo zasjenila Goslinga stoga iako čestitamo na nominaciji, pretpostavka je da kipić neće osvojiti, barem ne ove godine.

Foto: Screenshot – Official trailer/Youtube
Zaključno

Unatoč visokoj konkurenciji Oscar bi uistinu mogao pripasti mladom Garfieldu čija je uloga od svih kritičara hvaljena kao senzacionalna i briljantna. U drugom slučaju za pretpostaviti je da će pobjedu odnijeti Casey Affleck, iako ne bi bilo ni začuđujuće da Denzel Washngton ode s trećim Oscarom doma. Zanimljivo je da je Dev Patel nominiran u kategoriji sporednog glumca za film Lion iako je glavni lik u filmu upravo njegov i njegova mlađa verzija (koju glumi Saroo Brierley), što dokazuje da Akademija nije sigurna kako postupati s takvim “podijeljenim” ulogama u filmu.

Be social

Komentari