Istaknuto
20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Toliko je važno da zna da smo tu, da je čujemo i vidimo, da smo na njenoj strani, da uporno ponavljamo da žrtva nikada nije kriva i da ne postoji pravo vrijeme niti vremenski rok u kojem je trebalo prijaviti nasilje. Jedino pravo vrijeme je ono kada je žrtva spremna.

Film

Imamo nominaciju za najboljeg europskog glumca – Goran Bogdan, dame i gospodo

11.12.2020. Tena VizingerFoto: IMDB
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Nakon Zrinke Cvitešić 2010. godine, punih deset godina kasnije, Hrvatska ponovo ima kandidata za Najboljeg europskog glumca. Laskava titula pripala je glumcu Goranu Bogdanu za ulogu Nikole Stojkovića u filmu „Otac”, redatelja Srdana Golubovića, a koji je također ušao u izbor za ‘europski Oscar’. Za prestižnu titulu Bogdan će se boriti protiv pet glumaca: Bartosza Bielenia iz Poljske (nominacija za ulogu u filmu „Corpus Christi”), Elia Germana iz Italije (uloga u filmu „Hidden Away”), Luce Marinellija, također iz Italije (uloga u filmu „Martin Eden”), Madsa Mikkelsena iz Danske (uloga u filmu „Another Round”) te Vigga Mortensena (uloga u filmu „Falling”).

Povodom nominacije, Bogdan je izjavio „Velika mi je čast i neizmjerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Sretan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi. Od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nježnim temama kao što je očinstvo i borba čovjeka za pronalaženjem u svijetu u koji ne pripada. U ovo doba gdje smo svi pomalo ‘Otac’ nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vijest svakako uljepšala ovo ludo vrijeme. Iz dubine srca sam zahvalan”.

Film kojim je Bogdan osvojio srca članova Europske filmske akademije govori o ocu koji pješice putuje od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što su mu zbog siromaštva oduzeta djeca. Uz Srdana Golubovića, scenarij je pisao i hrvatski scenarist Ognjen Sviličić. U glavnim se ulogama, uz Bogdana, pojavljuju još Boris Isaković, Milica Janevski, Nada Šargin, Muharem Hamzić i Ajla Šantić.

Bogdan iza sebe ima već nekoliko prestižnih nagrada s Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu, Pulskog filmskog festivala te Mostar Film Festivala. Nadamo se da će i ova pripasti u ruke našem velikom glumcu.

(Visited 186 times, 3 visits today)

Komentari