Film

OSCARI 2022: CODA, Jessica Chastain, Kenneth Branagh i mnoga druga iznenađenja

oscari 2022.
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ovogodišnja 94. dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar ponovo je održana u proljetnom periodu umjesto u veljači kao što je bilo uobičajeno u godinama bez prisutne pandemije. Svejedno, filmska industrija ponovo je otvorila svoja vrata i iznjedrila mnogo izvrsnih filmskih uradaka od kojih su neki nominirani i za zlatni kipić. Ovogodišnji favoriti su definitivno bili filmovi kao što su „Dina“ s 10 nominacija, „Šape pasje“ s čak 12 nominacija te „Priča sa zapadne strane” sa 7 nominacija, ali i filmovi kao što su „Belfast“ i „Kralj Richard“ jednako su se tako utrkivali u većem broju kategorija. Sama dodjela održala se Dolby Theatreu u Los Angelesu, a novost je da je ove godine ceremonija ponovno imala voditelje, odnosno, voditeljice; Reginu Hall, Amy Schumer i Wandu Sykes.

Dok se izostanak nominacije za francuskog redatelja Denisa Villeneuvea za režiju filma „Dina“ smatrao velikim propustom, svejedno je bilo ugodno iznenađenje vidjeti da je Oscar za najbolju režiju pripao redateljici filma „Šape pasje“ Jane Campion kojega je preotela redatelju Stevenu Spielbergu. Ostali nominirani u toj kategoriji bili su Kenneth Branagh za film „Belfast“, Ryûsuke Hamaguchi za filozofsku odiseju „Drive My Car“ te Paul Thomas Anderson za ljetnu ljubavnu avanturu „Licorice Pizza“.

Najbolji i najgori trenutak karijere u istoj večeri

Veliko iznenađenje bile su pogotovo glumačke kategorije. Iako su mnogi predviđali da će Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu preuzeti Kristen Stewart za ulogu princeze Diane u filmu „Spencer“, a šuškalo se i o Nicole Kidman za nevjerojatnu transformaciju u kultnu televizijsku glumicu Lucille Ball u filmu „Being the Ricardos“, ipak je pobijedila Jessica Chastain za ulogu američke evanđelistice te pjevačice Tammy Faye u filmu „Oči Tammy Faye“. S druge strane, Will Smith je svojim manevrom uspio zasjeniti vlastitu pobjedu za ulogu oca tenisačica Williams, Richarda Williams u filmu „Kralj Richard“ i tako pobijedio Andrewa Garfielda, Benedicta Cumberbatcha, Denzela Washingtona i Javiera Bardema u toj kategoriji svojim prvim Oscarom u karijeri. Što se tiče samih sporednih uloga, Oscara su osvojili glumac Troy Kotsur za film „CODA“ i na oduševljenje, ali i očekivanje mnogih Ariana DeBose za ulogu Anite u mjuziklu „Priča sa zapadne strane“.

oscars 2022
Foto: facebook.com/TheAcademy

„Dina” kao tehnički prvak

Sukladno predviđanju da će „Dina“ dominirati ovogodišnjim Oscarima, sami film osvojio je 6 Oscara i to za kategorije tehničkog aspekta poput najboljeg zvuka, montaže, kinematografije, vizualnih efekata, ali i za originalnu glazbu čime je skladatelj Hans Zimmer osvojio svojeg drugog Oscara; prošli je bio onaj za animirani Disneyjev film „Kralj lavova“ (1994).

Japanski film „Drive My Car“, koji, iako nije dobio dovoljnu pozornost prije same dodjele nagrada, svejedno je zgrnuo nagradu za najbolji strani film, dok je dokumentarac o festivalu u Harlemu naziva „Summer Soul“, čije su arhivske snimke ugledale svjetlo dana čak 53 godine nakon samog festivala, osvojio nagradu u kategoriji najboljeg dokumentarca.

Disneyjev animirani film „Encanto“ osvojio je Oscara za najbolji animirani film, a „The Windshield Wiper“ za najbolji kratkometražni animirani film.

CODA pomela ovogodišnji podij

Nikako ne treba izostaviti niti same scenarističke kategorije pa je tako britanski glumac i redatelj Kenneth Branagh osvojio nagradu za najbolji originalni film za film „Belfast“ dok je Sian Heder pobijedio za kategoriju najboljeg adaptiranog scenarija za film „CODA“. Konačno, isti film je pobijedio i kao najbolji ovogodišnji film i tako Oscare oteo mnogim filmovima koji su se borili u istoj kategoriji: „Dina”, apokaliptična komedija „Ne gledaj gore”, Guillermo del Torov psihološki triler „Ulica noćnih mora“, „Šape pasje“ i mnogi drugi. Tako je „CODA“ ušla u povijest kao prva pobjeda streaming servisa u ovoj kategoriji, donijevši prvi zlatni kipić za Apple TV.

coda
Foto: facebook.com/appletv

Neočekivani pobjednik

Zanimljivo jest da je ove godine Akademija filmskih umjetnosti i znanosti otvorila novu kategoriju filmskih nagrada Fan favorite, koja je po sudu mnogih miljenik obožavatelja kako bi približili Oscare i publici koja je pobornik komercijalnih hitova. Dodatno je zanimljivo da ovu nagradu nije osvojio film „Spider-Man: Put bez povratka“ koji je film s najvećom zaradom i najvećom gledanošću u 2022. godini već akcijski film redatelja Zacka Snydera „Vojska mrtvih“. Iako se za ovu kategoriju nije osvojio kipić i dalje je pobjednik bio vrlo neočekivan.

Konačno, sama ovogodišnja dodjela nagrada okupila je ponovo redatelja Francisa Forda Coppolu te glumce Roberta De Nira i Al Pacina na pozornici kako bi se odala počast 50. godišnjici jednom od najuspješnijih filmova svih vremena — „Kumu”. Još je jedan uspješan film dobio svoju pozornost na pozornici, a to je film „Pakleni šund” redatelja Quentina Tarantina gdje su troje glavnih glumaca iz filma, John Travolta, Samuel L. Jackson i Uma Thurman, krenuli na urnebesno putovanje ulicom sjećanja u kojoj je u pitanju njihov utjecajan film noseći pritom plesne cipele kao aludij na kultnu plesnu scenu iz filma.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari