Film

Osmi Festival židovskog filma Zagreb – Festival tolerancije

Foto: facebook.com/ZgJewishFilmFestival Mirko Ilić
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/ZgJewishFilmFestival  Mirko Ilić
Foto: facebook.com/ZgJewishFilmFestival Mirko Ilić

Od nedjelje 18. do subote 24. svibnja traje osmo izdanje Festivala židovskog filma nazvanog Festival tolerancije. Ovaj filmski festival sa svojim popratnim kulturnim sadržajima održat će se u kinu Europa i kinu Tuškanac. Prikazat će se sedamdesetak filmova; od kratkih i dugometražnih, do dokumentarnih, no svi s istom temom – značenjem tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život.

,,U ovogodišnjem programu svakako treba istaknuti projekciju kultnog filma Stevena Spielberga Schindlerova lista, koji ove godine slavi dvadesetu obljetnicu. Projekciji će prisustovati i Ralph Fiennes. Na festivalu će, između ostalih, gostovati i oskarovac Stefan Ruzowitzky s dokumentarcem ,,Iskonsko zlo”, Andre Singer s filmom,, Past će noć” i Wladyslaw Pasikowski s trilerom ,,Posljedice”.” prenosi kino Europa.

S web stranica Festivala doznajemo da je podijeljen na sljedeće programske cjeline:

1. Filmski program
2. Edukacijska jutra – obrazovne programe o Holokaustu i toleranciji
3. Međunarodnu filmsku radionicu
4. Glazbene sadržaje
5. Tematske izložbe
6. Okrugli stol
7. Festival Market
8. Poticanje volonterskog rada i projekt „Međugeneracijska solidarnost“
Napomena: Ulaz na sve filmske i popratne programe Festivala (osim glazbenog) je besplatan.

 

Foto: facebook.com/ZgJewishFilmFestival
Foto: facebook.com/ZgJewishFilmFestival

Festival tolerancije započeo je 2007. godine kao trodnevni filmski festival te jedini festival židovskog filma u regiji nastao po uzoru i u suradnji s UK Jewish Film Festival. Svoje trajanje proširio je s vremenom na sedam dana, a skraćene verzije Festivala održavaju se u Beču, Beogradu, Sarajevu, Cetinju i Ljubljani. Gospodin Branko Lustig, naš najpoznatiji filmaš židovskog podrijetla, dvostruki oskarovac i preživjeli Holokausta počasni je predsjednik, dok je direktorica Festivala Nataša Popović, koja je ujedno i začetnica cijelog projekta. Neprofitna udruga građana Festival suvremenog židovskog filma Zagreb organizator je ovog festivala s plemenitim ciljem kulturnog obogaćivanja građana i osvještavanja o strahotama Holokausta, o kojima se u javnosti nedovoljno progovara, u nadi da ne budu zaboravljene i budu stalan bolan podsjetnik kakvo zlo mržnja i netrepeljivost mogu izroditi. Ili kako je Ana Frank to ljepše pretočila u riječi:

,,Zbilja je čudo što nisam zaboravila sve svoje ideale jer se čine tako besmisleni i nemogući a da bi bili ostvareni. Ipak ih čuvam, jer unatoč svemu još vjerujem da su ljudi u duši doista dobri. Jednostavno ne mogu graditi svoje nade na temeljima što ih čine pometnja, bijeda i smrt. Vidim kako se svijet postupno pretvara u divljinu, čujem stalno priblitavanje groma koji će i nas uništiti, mogu osjetiti patnje milijuna a ipak, ako pogledam u nebo, mislim da će se sve pravedno riješiti, da će i ova okrutnost završiti da će se opet vratiti mir i spokojstvo. U međuvremenu moram zadržati svoje ideale, jer možda će doći vrijeme kada ću ih moći ostvariti.

Be social

Komentari