Vizart

Otvorena izložba Joana Miróa: Remek-djela iz Fundacije Maeght

Foto: Umjetnicki paviljon/screenshot
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Umjetnicki paviljon/screenshot
Foto: Umjetnicki paviljon/screenshot

Sinoć, 2. listopada, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, otvorena je izložba Joan Miró: remek-djela iz Fundacije Maeght. Otvorenju su prisustovale ličnosti iz političke i kulturne scene. Predsjednik Josipović spomenuo je uspješnu suradnju Hrvatske i Francuske s naglaskom na izložbu Picassa aludirajući na međunarodni kontekst izložbene scene u kojem se našla Hrvatska. Nakon izložbe Picasso – remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz i Caravaggiove Večere u Emausu, Zagrebu je dodijeljena čast da ugosti i djela velikog imena nadrealističke i apstraktne umjenosti. Rođen i umro u Španjolskoj Miró je boravio i u Parizu gdje upoznaje Pabla Picassa. Uz Paula Kleea upravo je Picasso izvršio ponajveći utjecaj na Miróa.

Foto: Umjetnicki paviljon/screenshot
Foto: Umjetnicki paviljon/screenshot

Gledajući širi značaj, valja napomenuti da su po prvi puta, ne samo u Hrvatskoj, nego u ovom dijelu jugoistočne Europe, predstavljena Miróova djela. Izložbu u autorskoj koncepciji potpisuju direktor Fondation Maeght, Olivier Kaeppelin i ravnateljica Umjetničkog paviljona, Jasminka Poklečki Stošić. Sam Miró je bio veliki prijatelj sa osnivačem Fondacije, Aimeom Maeghtom. Fondacija je osnovana 1964. godine i bila je prvi muzej moderne umjetnosti sagrađen nakon Muzeja moderne umjetnosti u Parizu.
Za izložbu je odabrano četrdesetak radova – slike, tapiserije, skulpture i litografije te je Miró prikazan i kao slikar i kao kipar i grafičar. Tako se na zagrebačkoj postavi može vidjeti djelo Žena i ptica iz 1967., Rođenje dana I. i II. iz 1964. pa i jedno od najzanimljivijih radova – Djevojka koja nestaje iz 1968. Te skulpture zauzimaju središnji dio paviljona dok su slikarska djela zauzela zidove uz veliku “bezimenu” tapiseriju.

Foto: Umjetnicki paviljon/screenshot
Foto: Umjetnicki paviljon/screenshot

Na imanju Aiméa Maeghta Duke Ellington, američki pijanist i virtuoz jazz glazbe, skladao je Blues for Joan Miró. Uz pomoć Johna Lamba i Sama Woodyarda Ellington je izveo čuveni komad u njegovu čast.  Duke i Joan su se upoznali na tom istom imanju na jugu Francuske. Iako se nisu međusobno razumjeli jer su pričali različitim jezicima shvatili su da posjeduju neki zajednički jezik. Kažu da je bilo sunčano srpanjsko jutro. A za sve kriv bješe Norman Granz. 

Izložba je otvorena do 8. veljače 2015. godine.

Be social

Komentari