Istaknuto
03.07.2020.

Vrijeme čitanja: 12 minute Pratili smo predviđanja pa smo odlučili izdvojiti i prokomentirati programe za kulturu onih koji već danima krase vrh anketa mnogih portala.

01.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Glazba

Partibrejkersi se vraćaju u Tvornicu nakon tri godine

04.12.2016. Ziher.hrFoto: www.facebook.com/events
Vrijeme čitanja: 3 minute

Beogradska rock’n’roll mašina Partibrejkers vraćaju se nakon gotovo tri godine u Tvornicu Kulture gdje će nastupiti u petak, 16. prosinca.

1982. – 2016.

Partibrejkerse su u Beogradu 1982. osnovali godine Zoran Kostić – Cane, bubnjar Goran Bulatović – Manzanera i gitaristi Nebojša Antonijević – Anton i Ljubiša Kostandinović. Nazvali su se Partibrejkers, kako su sami sebe doživljavali. Prvi nastup imali su 4. listopada 1982. u beogradskom “Dadovu” kao predgrupa sastavu The Fifties, a svoj jedinstven spoj punka, garažnog rocka i bluesa s dvije gitare, bubnjem i glasom bez bas gitare, prvi put su predstavili pjesmom Radio utopija na kompilaciji “Ventilator 202” (1983). Singl 1000 godina/Večeras (1984) najavio je kultni album “Partibrejkers”, jedan od najboljih debija jugoslavenskog rokenrola, koji se pojavljuje u produkciji Dušana Kojića – Koje (Disciplina kičme) i benda, a donosi, osim stvari sa singla, niz Partibrejkers klasika kao Ulični hodač, Ona živi na brdu, Gubitnik, Ako si…

Ubrzo poslije izlaska prvog albuma bend nakratko prestaje sa radom, da bi se okupio krajem 1986. u novoj postavi. Ključni autorski dvojac Cane i Anton, basist Dime Todorov – Mune i bubnjar Vlada Funtek objavljuju “Partibrejkers II” (1988) na kojem se nalaze Prsten, Put, Mesečeva kći i drugi hitovi. S Igorem Borojevićem za bubnjevima slijedi “Partibrejkers III” (1989), koji dovodi bend iz undergrounda na prag velike popularnosti zahvaljujući hitovima Kreni prema meni, Zemljotres, Ono što pokušavam sad, Hipnotisana gomila. Koncertni album “Zabava još traje” (1992) je samo kazetno izdanje, na kome su i dvije studijske stvari Svako ima pravo na mir i Veliki svet gdje bubnjeve svira Borko Petrović.

U prvoj polovici devedesetih Cane i Anton nalaze snage da uz pomoć brojnih gostujućih muzičara objave još jedan sjajan album “Kiselo i slatko” (1994) na kome su Hoću da znam, Molitva, Ja sam doktor… Također, okupljaju i novu postavu benda u kojoj su basist Gojko Sevar, bubnjar Darko Kurjak i gitarist Srđan Graovac i snimaju stvari Ludo i brzo i Rođen loš za kompilaciju “Najbolje od najgoreg” (1996), a zatim i album “Ledeno doba” s koga se izdvajaju naslovna pjesma, Sit gladan i Ne možeš mi ništa.

“Svaka postava koja je svirala je uvijek davala maksimum. Morala je da da, bila je prinuđena da da, jer svaka svirka ti je k’o borba za život. Nitko nema pravo na grešku. Naravno, dogode se one ljudske, ali moraš pobijediti umor od putovanja, malodušnost, neku lošu atmosferu… Kad izlaziš na binu, kao da izlaziš na reanimaciju vlastitog života”, objašnjava Cane. Ponovo kao četvorka a novim basistom Mišom Karajankovićem Partibrejkers snimaju Da li sam to ja i Krug za kompilaciju “San i java” (1999), dok album “Gramzivost i pohlepu” (2002) na kojima su Žurim i Noćas u gradu rade uz Kurjaka i bubnjar Miloša Velimira – Bucu. Pretposljednji studijski album “Sloboda ili ništa” objavljuju za PGP RTS 2007. godine. S albuma se ističu naslovna pjesma i Dugo nema te, a u postavi su basist Vladislav Rac i bubnjar Dejan Utvar.

Sa dva koncerta iz 3. mjeseca 2009. u Domu omladine pojavljuje se dogoočekivani živi album benda “Krš i lom” (2010), koji pokazuje da su Cane i Anton, uz novog basista Zlatka Veljovića – Lakija i povratnika za bubnjeve Kurjaka, još uvijek jedan od uživo najmoćnijih bendova regije. Posljednji studijski album, “Sirotinjsko carstvo”, dočekan je 2015. godine, a najavio ga je odličan singl Sitna lova.

Ulaznice

Ulaznice u pretprodaji iznose 70 kuna, a na dan koncerta 90 kuna. Moguće ih je kupiti na službenim prodajnim mjestima u Tvornici kulture (Ljudevita Posavskog 1), Aquarius CD shopovima (Branimir centar i Varšavska 13), Atlas poslovnicama (Arena centar, Teslina 7, Westin i Zrinjevac), Croatia Recordsu (Bogovićeva 5), Dancing Bearu (Gundulićeva 7), Dirty Old Shopu (Tratinska 18), Pločniku (Međimurska 21), u Printaonici kod Bijelog čarobnjaka (Ilica 76), Record Storeu (Tkalčićeva 34) i Rockmarku (Berislavićeva 13) te online putem Entria i Eventima.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Komentari