Vizart

Performans kubanskog umjetnika skriva se u zidovima galerije

Foto: Tumblr/nyctaeus
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: Tumblr/nyctaeus
Foto: Tumblr/nyctaeus

“Kad god uđeš u prostor, ja ću biti tu, ali nećeš me vidjeti. Nalazit ću se iza zidova.”, izjava je Alejandra Fieuereda Diaz-Perere, umjetnika kubanskog podrijetla situiranog u Chicagu.

Izložbom naziva “In the absence of body” umjetnik će ostati skriven i neprimjetan, zatvoren u prilično malom prostoru širokom manje od metra, a dugom tri metra, između zidova galerije West Loop. Opremljen tepihom, jastukom, dekom, lampom i čekićem (za hitne slučajeve?), umjetnik će se koncentrirati na važne aktivnosti poput spavanja, hranjenja i disanja. Sve će biti dostupno posjetiteljevim ušima, ali ne i očima. Rad istražuje krhku granicu između prisutnosti i odsutnosti, nemoći i moći. Tema ima veze s umjetnikovim djetinjstvom u Havani, gdje su tada vladali glad, siromaštvo i prenaseljenost, a koje je posebno obilježeno odlaskom oca iz obiteljskog doma.

Kao dobra priprema za intenzivnu izolaciju, poslužio mu je meditacijski trening koji je 2012. godine vodila Marina Abramović na Kubi. Tijekom izložbe, umjetniku će hranu, vodu i vijesti donositi njegova partnerica Cara Megan Lewis. Jedan od komentara na projekt bio je da je nešto slično već učinjeno prije četrdeset godina od strane umjetnika Chrisa Burdena, a riječ je o performansu White light/White heat. Navedenim performansom Burden je proveo dvadeset dva dana na nevidljivoj platformi u galeriji. Sličnost performansa, namjerna ili ne, može umanjiti poruku koju je umjetnik htio prenijeti.

Be social

Komentari