dora
8. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 13 minute Od 196 pristiglih pjesama stručni žiri je odabrao sljedećih 18, a kao zagrijavanje za komentiranje uživo na našoj Facebook stranici, naši Vedran Grizbaher, Eva Juraški, Patrik Horvat i Helena Kezerić podijelili su dojmove oko natjecateljskih pjesama.

nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Glazba

Phil Collins: Bogata karijera ispunjena brojnim hitovima

phil
Foto: Jeff Kravitz / Facebook.com / philcollins
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jedan od respektabilnijih, najprepoznatljivijih glazbenika svjetske glazbene scene, Phil Collins napunio je 69 godina. Pjevač prepoznatljivog glasa i izvanredne scenske karizme rodio se 30. siječnja 1951. u Londonu kao jedno od troje djece roditelja od kojih je otac bio prodavatelj osiguranja, a majka talent agent.

Dok je njegov stariji brat Clive krenuo stopama animacije, a sestra razvila svoju karijeru kao skijašica, Phil se bacio u glazbene vode. Već s 5 godina je krenuo svirati dječje bubnjeve da bi već do 12 godine počeo svirati one prave. Kada je imao 13 godina, baveći se glumom, ponuđeno mu je da glumi ulogu Artfula Dodgera u Londonskoj produkciji Olivera. Prihvativši ulogu, ispisao je svoju trenutnu školu i upisao Barbara Speake Stage školu. Ubrzo su slijedile i cameo uloge u Beatlesovima „A Hard Days Night“ (1964.) i u filmu „Chitty Chitty Bang Bang“(1968).

Phil
Izvor fotografije: Facebook.com / philcollins
Doba Genesisa

Collins se sprijateljio s nekoliko studenata s kojima je oformio bend The Real Thing, ali njegov prvi pravi uspjeh uslijedio je tek 1970. kada je vidio oglas u novinama da bend imena Genesis traži bubnjara te pozadinski glas. Bend je u to vrijeme predvodio Peter Gabriel.

Godine 1975. Gabriel odlazi s pozicije frontmena benda i time Genesisova faza art rocka završava. Za mjesto pjevača javilo se 400 različitih glazbenika, a za vrijeme audicija članovi benda shvatili su da je Collins jednako dobar kao kandidati koji su se prijavli, ako ne i bolji. To se ispostavilo jako pametnim i iznimno značajnim potezom i donijelo je bendu konačan komercijalni uspjeh.

Bend i solo karijera

Phil je 1981. počeo lagano stvarati svoju solo karijeru te je izdao debi album “Face Value” na kojemu se našao i hit In the Air Tonight, njegova vrlo vjerojatno najpoznatija i najpopularnija pjesma u karijeri koja je ujedno i najreprezentativnija pjesma Collinsovog jedinstvenog stila.

Druge godine Phil izdaje drugi album pod nazivom “Hello, I Must Be Going” koji uključuje hitove kao što su You Can’t Hurry Love i I Don’t Care Anymore.

1984. s filmskim hitom Against All Odds s debi albuma ostvario je nominaciju za Golden Globes i Oscar nominaciju za najbolju originalnu pjesmu, dok je s bendom Genesis 1986. ostvario prvo mjesto na američkim TOP listama pjesmom Invisible Touch i upisao se u knjigu glazbene povijesti kao prvi ne-američki bend koji je u godinu dana imao pet pjesama u samom vrhu top 5 na Billboardovoj Hot 100 listi. Uslijedili su veliki Genesis hitovi Land of Confusion (1986.), I Can’t Dance (1991.) te Jesus He Knows Me (1991.).

Manje filmske uloge

Također ne treba nikako zaboraviti spomenuti i Collinsovu glumačku karijeru. Osim gostujuće uloge u jednoj od epizoda iznimno popularne serije „Miami Vice“ (1984), Collins se također pojavio u kratkoj, ali ne i neprimjetnoj ulozi policijskog inspektora u Spielbergovoj interpretaciji filma o Peter Panu „Hook“ (1991).

Brojni hitovi

Karijeru koja traje gotovo preko 50 godina krase mnogobrojni nikada zaboravljeni hitovi od kojih su samo neki In the Air Tonight, Easy Lover, Another Day in Paradise, Sussudio, One More Night, Wear My Hat, Can’t Stop Loving You, I Wish It Would Rain Down. Mnogi od njih su imali prilike dodatno zasjati u raznim filmovima i serijama kao što su „Molin Rouge“, „Mamurluk“, „American Psycho“, „Malcolm u Sredini“.

Najistaknutiji je ipak Disneyjev „Tarzan“ za koji je Collins napisao sve pjesme, a soundtrack mu je donio Oscara 2000. za najbolju originalnu pjesmu You’ll Be In My Heart.

Phil Collins definitivno zasluženo drži titulu jednog od najpoznatijih, jedinstvenih te utjecajnijih glazbenika svjetske glazbene scene čija se glazba svakako zasluženo može uvrstiti uz glazbu ostalih glazbenih velikana kao što su Michael Jackson, David Bowie, Sting i brojnih drugih.

(Visited 1.003 times, 5 visits today)
Be social

Komentari