novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Vizart

Picassova unuka odlučila se riješiti djedove ostavštine

Foto: Tumblr/industrythoughtleaders
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Tumblr/industrythoughtleaders
Foto: Tumblr/industrythoughtleaders

Uzburkale su vode umjetničkog tržišta nedavnom odlukom Marine Picasso da proda veliki dio djedove ostavštine kako bi financirala svoje dobrotvorne udruge.

Marina Picasso je dijete umjetnikova sina Paula kojeg je imao s ruskom balerinom Olgom Khokhlovom. Marinina majka, Emilienne, rastala se od njezinog oca i imala probleme s alkoholom. Uzdržavala je nju i brata Pablita novcem dobivenim od bivšeg muža. Picasso je umro, a s pogreba je izbačen Marinin brat Pablito, koji je par dana nakon počinio samoubojstvo. Picassova smrt bez oporuke izazvala je pomutnju, a Marina je neočekivano nasljedila La Californie, vilu iz 19. stoljeća, kao i ogroman broj njegovih djela.

Kroz petnaest godina terapije uspjela je prebroditi djedovu indiferentnost i bratovo samoubojstvo. U svojim memoarima “Picasso, My Grandfather” 2001. godine izvlači svu svoju ljutnju i bol. Na kraju tvrdi da je naučila iz prošlosti: “Bilo je teško nositi se s njegovim slavnim imenom i teškom financijskom situacijom. Mislim da sam zbog toga razvila osjećaj za humanost i želju da pomognem drugima.”

Foto: Tumblr/artemisdreaming
Foto: Tumblr/artemisdreaming

No, čini se da joj je ostavština teret kojeg se pod svaku cijenu želi riješiti. Priprema se prodati veliki dio umjetnikovog opusa koje posjeduje, kako bi mogla donirati dobiveni novac za dječju bolnicu u Vijetnamu i projekte za starije i problematične tinejdžere. Način na koji će to učiniti zabrinjava internacionalno umjetničko tržište, trgovce i aukcijske kuće. Ona se sama namjerava nalaziti sa zainteresiranim kupcima, bez posredstva agenata i aukcijskih kuća. To bi, po mišljenjima mnogih, moglo biti problematično jer nije stručnjak za određivanje prave vrijednosti slika. S druge strane, takav čin logičan je jer podrazumijeva veću zaradu, budući da sav profit ide njoj. Marina će ih prodati privatno, i sama prosuditi koje i koliko slika će to biti.

Ona već godinama prodaje djela kako bi uzdržavala sebe i svoje dobrotvorne udruge. Nakon smrti osobnog trgovca umjetninama u 2008. godini, okušala se u mnogim metodama prodaje, aukcijom dviju velikih slika u 2013. godini i postavom kolekcije crteža i keramike u Sothebyju u Parizu prošle godine. U njezinom je vlasništvu oko 10 000 radova. Iako ne zna točan broj umjetnina koje će prodati, sigurna je da će prva biti slika “La Famille”, za koji je sama priznala da je sam čin “simboličan zato što sam rođena u velikoj obitelji, ali u obitelji koja nije bila obitelj.”

Foto: Tumblr/pablopicasso-art
Foto: Tumblr/pablopicasso-art

Nagađa se koja djela posjeduje, kao i njihova moguća vrijednost. Zbrajanjem i oduzimanjem procjenjuje se cifra od vrtoglavih 290 milijuna dolara. Je li to točno, ili ne, bit će znano u budućnosti. Problemi s kojima se susretala u životu, obiteljske zavrzlame prouzročene figurom nevidljivog Picassa, ali i oca i majke, utjecale su na Marinine današnje postupke. Nije bitno ni zašto ni kako, tješi činjenica da će ići u plemenite svrhe. Koncept naslijeđa kroz povijest uvijek je bio kompliciran i predstavljao je sjeme razdora u obiteljima. Sudjelovati u krvavim obračunima za materijalnu ostavštinu uvijek mi je bio fascinantan čin. Iako su oni bili dio umjetnikova života, znači li to da mogu uzimati i živjeti od njegova rada nakon njegove smrti? Što kome pripada i tko je što zaslužio, te može li se vratiti dug materijalnim samo oni mogu znati. Iako imaju veliko umjetničko blago u rukama, ono može predstavljati samo teret i brigu, kojeg će se naposljetku riješiti.

Be social

Komentari