22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Izvještaj – Punk gigčina: Party vibes za novo, novo vrijeme

Foto: Chona Kasinger/Flavorwire.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Punk gigčina u Močvari ispunila je svoja očekivanja i na dva i pol sata oslobodila grad u kojem se uvećanice tako rijetko koriste. Nastupili su sirovo-svježi The Celetoids (Zagreb), duhoviti i rasplesani Lime Crush (Austrija) te Downtown Boys (SAD) koji su nas razbjesnili i pokazali da nije svaki stres loš.

Foto: Karlo Miletić/Facebook.com
Foto: Karlo Miletić/Facebook.com

Tročlani mladi zagrebački bend The Celetoids neurotičnim eksplozivnim startom fantastično je otvorio koncert i usput promovirao pjesme s nedavno objavljenog kazetnog mini albuma “Pupal Stage” za Doomtown Records u postavi s novim basistom. Palicu je preuzela četvorka iz Lime Crusha koje je netko iz publike nazvao ‘najmanje austrijskim Austrijancima’ koje je ikad vidio. Njihov set započeo je bosonogim shoegaze punkom. A onda su se počeli ponašati čudno – pjevačica je zamijenila ulogu s basistom, potom je basist počeo svirati bubnjeve, a bubnjarica pjevati. Izmjene su se nastavile dok se skoro svi u bendu nisu izredali na svim instrumentima. Redaljka nikada nije izgledala tako slatko. Lime Crush je šarmirao sve koji su ih bar na trenutak čuli, a plesne pokrete kakve su pokazali okupljenim alternativcima, gorit će mi u glavi sve dok se opet ne vrate u Močvaru.

Foto: Valentina Sertić/Ziher.hr
Foto: Valentina Sertić/Ziher.hr

Downtown Boys, najavljivani kao najvažniji novi američki bend, cijelo su vrijeme prije nastupa plesali pred pozornicom. Joey je prvom gitaristu Lime Crusha čak posudio svoju gitaru nakon što mu je prvi put na njoj pukla žica. Prije nastupa Victoria je izvikivala “party vibes” da bi dodatno zagrijala članove benda prije no što se Močvarom prolomio zvuk saksofona Adrienne Berry i Wave of History. No, da bi se pokrenula prva “šutka” te večeri, trebalo je više od saksofona, gitare i bubnjeva. Srećom, Victoria je pripremila govor u kojem nas je pozvala da kažemo “ne” trenutnoj strukturi moći koja vlada šireći strah – najhrabriji u publici rekli su to tijelom. U govorima kojima je vodila publiku, sama se dotakla teme tijela govoreći o slobodi, o slobodi da se bude ljutit, slobodi koja ne izbjegava ono što izaziva nelagodu. Tijekom nastupa se Victoria više puta spustila u publiku, a to je maestralno učinio i bubnjar Norlan Olivio koji se dolje spustio s dijelom svog instrumenta. Na nekoliko minuta, kada su izveli obradu pjesme Pekinške patke, Poderimo rok Downtown Boys bili su ne samo dvojezični, već i trojezični punk band. Počast su odali i svome heroju Bruceu Springsteenu završivši koncert s obradom njegove Dancing in the Dark za vrijeme koje su s njima na pozornici zaplesali i mnogi iz publike. Nastup koji je potaknuo na bijes, na angažiranost, na to da svima bude stalo, trebao je ovu pjesmu i njezine pozitivne vibracije za novo, novo vrijeme koje neizbježno podsjeća na neko drugo, staro.

Downtown Boys su bend koji uvjerljivo i snažno spaja tradicionalno s aktualnim te iskorištava najbolje od onoga što ima, a njihova energija uvelike ovisi upravo o ženama u bendu; slično je i u slučaju The Celetoidsa i Lime Crusha. No, djevojke iz Downtown Boysa se s ostatkom benda ne bore samo za svoja prava. Kako Victoria kaže:

“No one will be liberated, until we’re all liberated!”

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari