Glazba

Pjesme za plakanje: Patrik Horvat

Izvor fotografije: Facebook.com/Madonna
Vrijeme čitanja: 5 minute

Da, sramili se mi toga ili ne, skrivali mi to ili ne, svi imamo tih nekoliko pjesama koje nas uvijek rasplaču. S kojima vežemo neke tužne, stresne emocije ili pak veliku radost, pa to budu suze radosnice. U trenutku kad ih čujemo nerijetko se ne može othrvati porivu da pustimo koju suzu, potencijalno se “osramotimo” pred ekipom, malo nas potapšaju po ramenima i leđima, zagrle, podrže. I svi idemo hrabro dalje. Ruku na srce, emocije postoje da se prožive, zato, čemu skrivanje? U nastavku vam predajem svojih 5 pjesama za plakanje.

Za potrebe ovog članka, predstavljamo vam suzomjer, lažno i zabavno mjerilo koliko je neka pjesma tužna, odnosno koliko uspijeva u tome da nas rasplače. U ovom slučaju, mene. Upoznajmo se s ocjenama mog suzomjera:

1 – Puštam suzu samo ako je trenutak, ali uvijek se mogu othrvati

2 – Uglavnom puštam suzu, većinom se mogu othrvati

3 – Puštam suzu, no još uvijek se mogu othrvati ako moram

4 – Plačem, vrlo teško se mogu othrvati

5 – Apsolutno uvijek puštam suzu i ne mogu se othrvati ni da želim


Flightless Bird, American Mouth – Iron & Wine


U ovoj pjesmi osim melodije nema baš ništa tužno, ali svaki puta kada gledam prvi dio Sumrak sage” ova pjesma me može rasturiti ako joj dopustim.

Najljepši stih: /

Stih za suze: /

Ocjena na suzomjeru: 1/5


I Want You feat. Massive Attack – Madonna


Madonna je 1995. izdala predivnu kompilaciju balada, sasvim posebnu ideju za izdanje, sugestivnog i točnog naziva Something To Remember”. Na kompilaciji se našla i jedinstvena suradnja s Massive Attackom, obrada pjesme Marvina Gayea, I Want You, u melankoličnom, tmurnom, ali prelijepom aranžmanu.

Suradnja je nastala tako što je producent Nellee Hooper, s kojim je Madonna surađivala na prethodnom joj albumu, „Bedtime Stories”, predložio nju da ponudi vokal za pjesmu iz Gayevog kataloga koju je Motown Records nudio Massive Attacku na obradu. Madonni se konačni rezultat toliko svidio da je odlučila da će I Want You otvarati, a I Want You (Orchestral) zatvarati kompilaciju „Something To Remember”. 

Negdje spočetka pete minute pjesme kreće gudačka dionica gdje se stvari krenu otkidati za mene, samo se prepustim i uživam. I pustim koju suzu, jer ova pjesma to zaista zaslužuje.

Najljepši stih: „To share is precious, pure and fair.

Stih za suze: „I want you, the right way.

Ocjena na suzomjeru: 2/5


Take It All – Adele


Ima nešto u ovoj pjesmi što me uvijek dizalo. Čudnovato i veselilo, možda i ljutilo, ali ponekad i rasplakalo. Cijela ta silina emocije, prepuštenost, gotova indiferentnost. Tužna. Svi smo plakali na 21”, a od svih postignuća tog albuma Take It All ima sasvim posebno mjesto u mom srcu.

Najljepši stih: „Nothing is better than this and this is everything we need.

Stih za suze: „Take it all with my love

Ocjena na suzomjeru: 3/5


Cherry Blossom – Lana Del Rey


Puno stihova i melodija Lane Del Rey je bilo vrijedno mojih suza, a od recentnijih, kojima se još mogu othrvati je Cherry Blossom s njenog albuma „Blue Banisters”. Povezujem ovu pjesmu s povratkom s putovanja u London pretprošle godine, s tih par dana bez stresa, čistog užitka. Prohladnog, ali ugodnog vlažnog povjetarca i blagog mirisa Temze. Njegovog tjeranja da se požurimo, da sve stignemo, a ja sam samo htio uživati u trenutku malo duže. Cherry Blossom me prvi puta rasplakala kad smo dotakli avionom tlo zagrebačkog aerodroma, možda zbog pjesme, možda zbog te činjenice, ali svakako, Del Rey je kod mene uvijek imala širom otvorena vrata najdubljih čežnji i emocije.

Najljepši stih: „It’s a cruel, cruel world, but we don’t care, ’cause what we’ve got, we’ve got to share

Stih za suze: What you don’t tell no one, you can tell me.”

Ocjena na suzomjeru: 3/5


I’ll Never Love Again – Lady Gaga


Ne, najbolnija pjesma soundtracka za najnoviji „A Star Is Born” nije hit Shallow, već I’ll Never Love Again. Umro sam na kraju te pjesme u kinu i vratio se jedva među žive.

Najljepši stih: „No other name fallin’ off my lips.

Stih za suze: „Don’t wanna know another kiss, baby, unless they are your lips.

Ocjena na suzomjeru: 4/5


Last Kiss – Taylor Swift


Za kraj, potop. Apsolutno najgora moguća pjesma koju mogu (u javnosti) čuti. Nastupa trenutni raspad sistema, popuštaju suzni kanali i fight or flight response da se brže-bolje maknem i isplačem. Povezujem ovu prelijepu, sladunjavo savršeno bolnu pjesmu sa svojim prvim slomljenim srcem, prvom ljubavi i otkrivanjem toga kakva ljubav ne bi trebala biti. Tekst je prepun prilično stvarnih prizora, otpjevanih i prenesenih nepretenciozno, emotivno i jednostavno. Intro u pjesmu traje 27 sekundi koliko je (navodno) trajao telefonski razgovor u kojem je dotični nebitni ostavio Swift.

Uz Last Kiss s albuma Speak Now sam sigurno 15 puta plakao u životu, a u skoroj prošlosti bilo je to ove godine na Velesajmu na Taylor Swift partiju pod nazivom „Sad Girl Autumn”. U prostoriji smo tri prijateljice i moja malenkost bili barem 10 godina stariji od ostatka ekipe, ali svi s jednom misijom, da uz pomoć platna s tekstovima iz petnih žila ispjevamo sve moguće imalo tužne pjesme Taylor Swift. Ukratko, kada je stigla Last Kiss, za koju sam prije te večeri najavio da se nadam da neće svirati, krenuo sam drhtati i cijelo trajanje pjesme sam plakao u zagrljaju drugarica. Da, besraman Oversharing i to s velikom “O”.

Najljepši stih: „All that I know is I don’t know, how to be something you miss.

Stih za suze: „And I’ll keep up with our old friends just to ask them how you are, hope it’s nice where you are.

Ocjena na suzomjeru: 5/5Za kraj, navodim još neke skladbe vrijedne spomena odnosno povremeno mojih suza: Somebody Else (The 1975), We Belong Together i My All (Mariah Carey), Purple Rain (Prince), The Ship Song (Nick Cave and the Bad Seeds), i ne bi vjerovali, Jednom kad noć (Opća opasnost).


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari