Film

THE COUNTY: Prkos, a ne plakanje nad prolivenim mlijekom

The County
The County / YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 2 minute

Na rasporedu bogatog programa Zagreb Film Festivala našao se i islandsko-danski film Héraðið (kod nas preveden kao Mlijeko, a u engleskom The County).

Film je režirao Grímur Hákonarson, a u glavnim ulogama igraju Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigurður Sigurjónsson, Hinrik Ólafsson, Hannes Óli Ágústsso i Edda Björg Eyjólfsdóttir.

the county
The County / YouTube screenshot

Film je baziran na istinitoj priči i govori o farmerima iz malog mjesta Skagafjörður sa sjeveru Islanda koji se bave proizvodnjom mlijeka. Korporacija otkupljuje njihovu proizvodnju, ne dozvoljavajući im bilo kakvu slobodnu trgovinu. Nekoliko ljudi na čelu korporacijske tvrtke čvrsto su umreženi i koristeći svoju poziciju jačega drži u šaci stanovnike tog malog mjesta.

Destinacija: Island

Po toj priči je mladi režiser Hákonarson napisao scenarij i snimio ovaj angažirani film koji nakon nagrađivanog Ovnovi otkriva Island kao višeslojno zanimljivu destinaciju.

Korupcija se uvukla u svaku poru društvene zajednice pretvarajući ljudska bića u moderne robove držeći ih u lancima ovisnosti, namećući im svoja pravila igre i umrtvljujući njihovu prirodnu želju za otporom. Beznadna borba iscrpljuje, a hrabrost za odupiranje ‘gazdama’ dolazi jedino iz očaja.

The County / YouTube screenshot

Upravo je taj očaj pogonsko gorivo za Inge čiji suprug pogiba u saobraćajnoj nesreći za koju  saznaje da nije slučajna već suicidna.

Bez (sretnog) završetka

On naime, nije mogao više nositi taj teret ovisnosti i zajedno s hladnjačom survao se u kanjon. Usprkos konzervativnoj sredini u kojoj živi  i predrasudama da je rad na farmi muški posao, Inge uzima život u svoje ruke pokušavajući svojim primjerom pokazati da se može oduprijeti jakim igračima, pa makar i na osobnu štetu.

Tihi otpor ova šutljiva i ozbiljna gospođa počinje s pismom koje objavi na Facebooku. Sadržaj pisma je istina o korupciji koja se kao zaraza proširila po cijelom mjestu, a izvor je u najvišim krugovima korporacije koja vodi čitav posao. Nakon što su farmeri čuli za pismo reakcija je izostala, ali Inge nastavlja dalje prkositi.

Ovaj film možda nema sretan završetak, ali bi na njegovom kraju moglo pisati: ‘Nastavit će se…’. Život, čini se, kao da tek počinje s 50+.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari