Knjige

Pobijediti smrt: Uskrsnuća u književnosti

Foto: facebook.com/Gandalf
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/Gandalf
Foto: facebook.com/Gandalf

Prevladavanje smrti jedan je od čestih literarnih, filmskih i inih motiva, a uskrsnuće je jedan od najefektnijih načina na koji se smrt može pobijediti. Prigodno na današnji dan, kada kršćani slave uskrsnuće Isusa Krista, odlučili smo baciti pogled unatrag i prisjetiti se nekih interesantnih literarnih uskrsnuća. Neka nisu baš biblijska, još manje čudesna, no svakako su interesantna. Za vas smo odabrali nekoliko najefektnijih književnih povrataka u život i jedno stripovsko. Sretan Uskrs!

Sherlock Holmes: lažirao vlastitu smrt

Sir Arthur Conan Doyle zasitio se svog junaka Sherlocka Holmesa, pa ga je odlučio ubiti. Zašto? Htio se posvetiti svojim povijesnim romanima, a britki ga je detektiv u tome kočio. Stoga je Sherlockov život završio usred bitke s Moriartyjem, njegovim neprijateljem. Obojica su u žaru bitke pali u bezdan na slapovima Reichenbach, u Švicarskoj, a tijela im nikad nisu pronađena. Međutim, takav razvoj događaja Holmesove fanove nije baš oduševio. Doyle je dugo odolijevao njihovim željama, no godine 1905. konačno je objavio pripovijetku The Adventure of the Empty House. Ispostavilo se da detektiv uopće nije poginuo, da nije niti pao, već je samo lažirao svoju smrt – totalno u njegovu stilu.

 Lestat – neuništivo derište

Lestat de Lioncourt vjerojatno je najotporniji vampir ikada. I vjerojatno je to zbog njegove tvrdoglave, bezobrazne prirode – taj frajer jednostavno odbija umrijeti.  Samo kroz roman Intervju s vampirom (ako niste čitali roman, budući da nije preveden na hrvatski, vjerojatno ste gledali film s Tomom Cruiseom i Bradom Pittom u glavnim ulogama) Lestata su otrovali, drogirali, razrezali mu grkljan, proboli mu srce i bacili ga u močvaru. Kako da ga to nije spriječilo, na kraju su ga i zapalili. Sve to, da bi se u romanu Vampir Lestat on ponovno vratio kao glavni protagonist. Tu mu je autorica Anne Rice dala priliku da prepriča svoju verziju događaja, a s vremenom ga je pretvorila i u rock-zvijezdu. Impresivno, čak i za jednog vampira (koji nosi nadimak Princ derištadi).

 Gandalf: “Fly, you fools!”

Sivi čarobnjak Gandalf, mnogima je bio omiljeni lik u Tolkienovoj trilogiji Gospodar prstenova i njegova smrt je definitivno bila neočekivana, baš kao i njegov povratak. Predvodeći prstenovu družinu, Gandalf je zašao u rudnike Morije, gdje se probudio Balrog, drevni demon tame i vatre.  Na mostu Khazad-dûm, Gandalf i Balrog su se suočili i kad se činilo da je Sivi čarobnjak pobijedio, Balrog ga je povukao sa sobom u podzemlje. “Bježite, budale!”, posljednje su njegove riječi i malo je tko očekivao da će se Mithrandir vratiti.  No, kako se kasnije ispostavilo, Gandalf je preživio pad. Zajedno s Balrogom pao je u podzemno jezero, osam dana progonio Balroga, da bi se potom s njime borio dva dana i dvije noći na vrhu Zirakzigil. U konačnici je pobijedio demona, ali i preminuo: njegov je duh napustio tijelo i lutao mračnim putevima. Kada se pojavio u šumi Fangron, obučen u bijelo, s ekstravagantnim konjem, čitatelji i gledatelji vjerojatno su bili jednako iznenađeni jednako kao i Aragorn, Legolas i Gimli kojima se otkrio.

Aslan – nešto kao Krist, samo u fantasy svijetu

Lavoliki bog Aslan,  Kralj zvijeri i središnji lik Kronika iz Narnije,  u romanu  Lav, vještica i ormar, dao je svoj život za Edmunda, dječaka kojeg je Jadis –  Bijela vještica – osudila na smrt zbog izdaje. Jadis je Aslana potom ubila bodežom, kraj Kamenog stola, a smaknuće su iz prikrajka promatrale Lucy i Susan. Čekajući jutro, djevojčice su žalovale kraj tijela. U jednom je trenutku njegovo tijelo nestalo, samo da bi se Aslan pred njima pojavio živ. Njegova je žrtva i dobrota pobijedila mračnu magiju Bijele vještice, a s uskrsnućem je završila i vladavina zla u Narniji. Mnogi Aslana i Aslanovo uskrsnuće povezuju s likom Isusa Krista, a usporedbu je potvrdio i sam autor, C. S. Lewis, opisavši lava koji govori kao alternativnog Krista – Isusa kakav bi postojao u fantasy svijetu.

Voldemort: “Očeva kost, u neznanju dana/meso sluge, dragovoljno dano i krv neprijatelja, silom uzeta”

Onaj-čije-se-ime-ne-smije-izgovoriti uskrsnuo je u četvrtom nastavaku sage o malom čarobnjaku, u romanu Harry Potter i plameni pehar. Lord Voldemort se posebno namučio oko cijelog procesa uskrsnuća, odnosnp –  ponovnog zadobivanja tijela i magijiskih moći, jer zahvaljujući horkruksima i cijepanju duše on tehnički nikad ni nije bio mrtav. Teško se oteti dojmu da cijela ta vradžbina kojoj se podvrgnuo u teoriji i nije toliko komplicirana, koliko si ju je on napravio. No, Voldemort ništa ne radi polovično. Trebalo mu je meso pomagača – on je uzeo cijelu ruku. Trebala mu je krv neprijatalja – on je godinu dana pripremao plan kako da se domogne Harrya Pottera, iako neprijatelja ima na svakom koraku. Dobro, imao je svoje razloge za to, ali netko drugi, čije se ime smije spomenuti, vjerojatno bi cijelu tu stvar pojednostavio. Sve u svemu, uskrsnućem Znate-već-koga, J.K.Rowling napravila je veliki preokret u priči o Harryju Potteru, ali i stilu: romani koji su uslijedili sve su mračniji, a u posljednjem na  neki način, uskrsne i sam Harry (iako ne toliko efektno kao njegov zmijolik neprijatelj).

Stripovska smrt

Smrt stripovskih junaka, posebice superheroja, posve je uobičajena stvar. Danny Fingeroth, crtač koji je između ostalog radio i na Spidermanu, objašnjava to prirodom tih superheroja: oni moraju ostati zauvijek mladi i besmrtni.  Nekad se to događa kako bi se povećalo publicitet, a nekada uslijed promjene autora: dok jedan autor ne mari previše za određeni lik pa ga ubije, drugom se autoru baš taj lik sviđa pa ga uskrsne. Nekada jednostavno autori odluče ubiti određeni lik, kako bi doista i završili s njime, no pod pritiskom obožavatelja, ponovno ga ožive. S druge strane, ima i trajnih “stripovskih” smrti, a ponekad određeni junak umre, no njegovo tijelo ili osobine preuzme druga osoba. Upravo se to dogodilo u priči o Flashu – natprirodnu brzinu i druge sposobnosti imala su četiri različita lika, a svi su nosili identitet Flasha. Slična se stvar dogodila i u serijalu o čovjeku-pauku krajem prošle godine. U posljednjoj epizodi serijala  The Amazing Spider-Man Peter Parker umire. Točnije, njegov neprijatelj, Doctor Octopus preuzme njegovo tijelo, no Peter mu uspijeva prebaciti svoja sjećanja i osjećaj odgovornosti. Tako u serijalu Superior Spider-Man  obožavatelji mogu čitati o avanturama čovjeka-pauka-hobotnice. Ipak, s obzirom na tradiciju “stripovske” smrti, možda ni Peter Parker nije doista mrtav, kako njegovi crtači tvrde i možda će se vratiti. Stripovska smrt uobičajen je motiv, a preživjeli su je i Captain America, Superman, Batman (da ne pričamo o njegovom pobočniku Robinu), Hawkeye, Professor X i mnogi mnogi drugi.

Be social

Komentari