Film

Počinje nova filmska godina u riječkom Art-kinu Croatia

art kino
Foto: press Art-kino Croatia
Vrijeme čitanja: 4 minute

U novu godinu Art-kino ulazi filmom Vinka Brešana Koja je ovo država – crnohumornom dramom koja progovara o apsurdima hrvatskog državnog aparata. U nevjerojatnim situacijama visoki dužnosnici povlače još nevjerojatnije poteze, a obični građani, suočeni s apsurdom, odgovaraju jednakom mjerom. Jedan od najhvaljenijih filmova godine svakako je Hladni rat oskarovca Paweła Pawlikowskog (Ida, Moje ljeto ljubavi) koji u nostalgičnom crno-bijelom formatu donosi strastvenu ljubavnu priču između nepomirljivo različitog, no nerazdvojnog para.

Wildlife i domaći film

Inspiriran i posvećen roditeljima redatelja, poljski kandidat za Oskara kreće s prikazivanjem 10. siječnja. Bračnu (ne)sreću propituje i redateljski prvijenac glumca Paula Dana, a u središtu prikaza raspada jedne obitelji stoji četrnaestogodišnji sin Joe koji, u odsutnosti oca, mora naglo odrasti kako bi pomogao majci prebroditi teško stanje. S Carey Mulligan i Jakeom Gyllenhaalom u glavnim ulogama, Divlji život dolazi na program 13. siječnja.

Foto: press Art-kino Croatia

Početak godine donosi još jednu domaću premijeru, obiteljsku i intimističku dramu Sam samcat o muškarcu koji nakon raspada braka pokušava razriješiti zamršene odnose i srediti pitanje skrbništva nad kćeri, no njegova okolina i kafkijanski birokratski aparat za to nemaju nimalo sluha. Treći dugometražni film afirmiranog kazališnog redatelja Bobe Jelčića na programu je od 16. siječnja.

Obiteljski program

Komičan glazbeni film Glazbena ljubav o neočekivanim ljubavnim zapletima i novim životnim prilika, snimljen prema romanu Juliet, gola popularnog književnika Nicky Hornbyja, kreće s prikazivanjem 18. siječnja. Već idućeg dana u kino stiže drama Djevojka o balerini rođenoj u tijelu dječaka koja će učiniti sve što je potrebno da ostvari svoje plesne snove. Dugometražni prvijenac Belgijanca Lukasa Dhonta dobio je nagradu za najbolji debitantski film i najbolji film queer tematike na filmskom festivalu u Cannesu.

Foto: press Art-kino Croatia

Obiteljski program dobiva svoje pojačanje 19. siječnja, a riječ je o igranom filmu Mala gospođica Dolittle, sinkroniziranom na hrvatski jezik, o jedanaestogodišnjoj djevojčici Lili koja posjeduje tajnu sposobnost da govori jezikom životinja. Osim ove neobične i tople avanturistične priče, na obiteljskom programu Art-kina tijekom cijelog mjeseca ostaju i filmovi kojih se mladi gledatelji dosad nisu zasitili – Spider-man: Novi svijet, Povratak Mary Poppins, Orašar i četiri kraljevstva, Grinch te Ralph ruši internet: Krš i lom 2.

Povijesni i horor filmovi

Dva nova naslova sa snažnim ženskim predznakom stižu na program 24. siječnja. Saoirse Ronan i Margot Robbie u kostimiranoj biografskoj drami Marija, kraljica Škotske, preuzimaju uloge Marije i Elizabete, kraljevskih rođakinja čija je borba za englesko prijestolje promijenila tijek povijesnih zbivanja Britanije i Europe.

Inspiriran istoimenim nadnaravnim hororom Darija Argenta iz 1977. godine, talijanski redatelj Luca Guadagnino (Call me by your name, Bigger Splash) snimio je omaž kultnoj Suspiriji držeći se tek osnovne premise filma: mlada i talentirana plesačica iz SAD-a dolazi u Berlin na prestižnu plesnu akademiju koja je zapravo – klan vještica. Guadagnino je okupio jaku žensku postavu koju predvode Dakota Johnson, Tilda Swinton (u trostrukoj ulozi), Mia Goth, Angela Winkler i Ingrod Cavern, a glazbu za film napravio je Thom Yorke.

Foto: press Art-kino Croatia

Od 26. do 27. siječnja u Art-kinu će se prikazivati najbolji filmovi s drugog izdanja History Film Festivala, međunarodnog festivala povijesnih dokumentarnih filmova u Rijeci. Karamazovi prate skupinu istoimenih umjetnika iz Barcelone koji su napuštene tvornice njujorške četvrti Soho pretvorili u žarište umjetničkog života šezdesetih godina. Rumble kazuje priču o utjecaju glazbe američkih Indijanaca na povijest popularne glazbe, a Liga egzotičnih plesačica, koja zatvara prvi dan Revije, istražuje svijet burleske iz perspektive pionirki zabave tog tipa čiji sjaj, veselje i perje nerijetko krije pozadinu siromaštva, rasizma i seksizma.

“Kino učionica”

Drugi dan revije otvara Che Guevara, druga strana mita, dokumentarac koji 50 godina nakon smrti Che Guevare kreće na autentično putovanje (re)konstruiranja slike čovjeka kojeg svijet poznaje samo kao guerrillero heroico. Priča roditelja redateljice Anat Zalmanson Kunetsov, židovskih disidenata koji su 1970. godine oteli prazan ruski avion kako bi uspjeli pobjeći iz SSSR-a, u dokumentarcu Operacija vjenčanje začinjena je votkom, cigaretama i dobrim smislom za humor, a Dodir anđela donosi intimnu i poetičnu priču o povratku jednog Židova na mjesto gdje se sakrio i preživio teror Drugog svjetskog rata.

Foto: press Art-kino Croatia

Tih i meditativan zaključak revije u sklopu dokumentarca Nasljeđe donosi razmišljanja kćeri, sinova i unučadi čiji su preci bili žrtve holokausta ili pak dio SS-ova aktivnog postrojenja.

Nova sezona Kultnog kina otvara se 29. siječnja uznemirujućim distopijskim klasikom Stanleyja Kubricka Paklena naranča. Film koji je koncept ultra-nasilja uveo u svakodnevnu uporabu snimljen je prema istoimenom romanu Anthonyja Brugessa, a prati petnaestogodišnjeg sociopata Alexa DeLargea (Malcom McDowell) čije zločinačko ponašanje vlasti tretiraju terapijom okrutnom poput njegovih zlodjela.

Zadnji dan siječnja otvara treći ciklus predavanja u sklopu programa Kino učionica. Uvodni razgovor „Pogled (p)otpora“ organiziran u obliku okruglog stola predstavlja ovogodišnju tematsku okosnicu Kino učionice koja istražuje rodnu odrednicu ženskog u načinima gledalačkih procesa, obuhvaćajući širi kontekst propitivanja pogleda (p)otpora prema aktualnim prilikama u hrvatskom i širem regionalnom prostoru. Gosti razgovora su Boris Ružuć, Maša Drndić, Dragan Rubeša i Kristina Barišić, a razgovor moderira Marija Katalinić.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na stranici ulaznice.hr ili na blagajni Art-kina svakog dana sat vremena prije početka prve projekcije.

Be social

Komentari