Film

Počinje nova sezona u Art-kinu Croatia, otvara ju dokumentarac nagrađen u Cannesu

art kino
Foto: Art-kino.org/press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Dokumentarni film Srbenka Nebojše Slijepčevića otvorit će jesensku sezonu Art-kina u četvrtak, 20. rujna u 20 sati. Film, koji je sniman u Rijeci te su mu protagonisti Riječani, tematizira vršnjačko nasilje prema nacionalnim manjinama prateći pripreme i probe za kontroverznu predstavu Aleksandra Zec redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića. Izuzetnom međunarodnom uspjehu filma svjedoče nagrada za najbolji dokumentarac na Sarajevo Film Festivalu, nagrada Doc Alliance na filmskom festivalu u Cannesu, te proglašenje jednim od 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini po izboru Europske filmske komisije.

Pseći otok, animirani film za odrasle, producirao je i režirao Wes Anderson. Nakon što su svi psi zbog straha od zaraze ‘psećom gripom’ izgnani na pseći otok, film prati avanturu spašavanja ljubimca Spota, koja poprima političke konotacije i utjecaj na situaciju u državi. Glasove likovima dali su Scarlett Johansson, Edward Norton, Greta Gerwig, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton i Yoko Ono.

Isle of Dogs
Foto: facebook.com/metrographNYC
Biografska i ratna drama

Novo filmsko ostvarenje nagrađivanog redatelja Spikea Leeja biografska je drama s elementima komedije o razotkrivanju Ku Klux Klana u Colorado Springsu 70-ih godina prošlog stoljeća. Bazirana je na istinitim događajima i biografiji koju je napisao protagonist Ron Stallworth, prvi policajac u Coloradu afroameričkog porijekla. Stallworth (John David Washington) kreće u pothvat infiltriranja u lokalni Ku Klux Klan, u čemu mu pomaže detektiv Zimmerman (Adam Driver), koji je pak jednako omraženog židovskog porijekla. Fokstrot, kontroverzna ratna drama izraelskog redatelja Samuela Maoza, osvojila je glavnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Veneciji, kao i nagradu publike na Zagreb Film Festivalu. Film istražuje problematiku ratnog zločina, stradanja i žalovanja.

Unatoč iznimnom uspjehu, dospio je na crnu listu izraelske vlade zbog eksplicitnog prikaza prikrivanja ratnih zločina od strane izraelske vojske. Minimalistički triler i redateljski prvijenac Gustava Möllera Krivnja u potpunosti je smješten u jednu sobu. Detektiv Holm, samo uz pomoć telefona i kompjutera postaje opsjednut razrješavanjem slučaja otmice. Film propituje intrigantne i aktualne ideje o moralnim granicama policijskog autoriteta.

Novine
Foto: Facebook.com/NovineTV
Ekskluzivna premijera 2. sezone Novina

Novine, jedina serija na hrvatskom jeziku koju je otkupio Netflix, imat će premijeru 2. sezone u Art-kinu u nedjelju, 23. rujna prikazivanjem prve dvije epizode. Serija je snimana u Rijeci s riječkom filmskom ekipom. U sklopu Dana mađarske kulture prikazat će se film Puskás Mađarska, portret najboljeg mađarskog nogometaša koji je postigao svjetsku slavu. Zadnji tjedan rujna u Art-kinu gostovat će istaknuti redatelji Praške filmske škole – Goran Paskaljević, Rajko Grlić, Lordan Zafranović, Goran Marković i Srđan Karanović. Redatelji su to koji su diplomirali na znamenitoj filmskoj školi FAMU u Pragu 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Snažan utjecaj na njihovo stvaralaštvo imali su redatelji Čehoslovačkog novog vala, poput Miloša Formana i Jiříja Menzela, kao i profesori na FAMU dobitnici Oscara, Ján Kadár i Elmar Klos. Manifestaciju će otvoriti dokumentarac Rajka Grlića Mi iz Praga uz okrugli stol, prikazivat će se filmovi spomenutih redatelja. Sam kraj rujna rezerviran je za prvi globalni filmski festival kratkog filma – Manhattan Short Film Festival – čijeg pobjednika bira publika nakon prikazivanja devet najboljih filmova, a festival se prikazuje paralelno

Be social

Komentari