nova glazba
28. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Film

Prosinac u Art-kino Croatia počinje uz Bernarda Bertoluccija

'Posljednji tango u Parizu' | Art-kino Croatia
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ciklus filmova talijanskog redatelja Bernarda Bertoluccija održava se svakog ponedjeljka tijekom prosinca u Art-kinu, a započinje 2. prosinca u 20 sati političkom dramom Konformist (1970.), redateljevom adaptacijom romana Alberta Moravije.

Podjednako komentar fašizma i ljepote, Konformist je poznat po raskošnim vizualima i ekstravagantnoj artističkoj fotografiji. Uvod u ciklus prije projekcije filma daju riječki filmolozi Dejan Durić i Boris Ružić.

‘Konformist’ | Art-kino Croatia

Nastavak ciklusa, 9. prosinca u 20 sati, donosi zasigurno najkontroverzniji naslov u karijeri ovog kontroverznog autora, erotsku dramu Posljednji tango u Parizu (1972.) koja dramatičnom paletom boja i obrisa zasićenog kadra (zahvaljujući snimatelju Vittoriju Storaru) slika grčevit odnos sredovječnog Amerikanca Paula (Marlon Brando) kojemu je žena počinila samoubojstvo i mlade Francuskinje Jeanne (Maria Schneider) koja bi mu trebala poslužiti kao seksualno utočište i bijeg od iskustva gubitka.

Sniman u maniri dokumentarističke fikcije, film je utjecao na liberalizaciju u prikazivanju seksualne problematike i tematike na filmu.

Slijedi s devet Oscara nagrađen biografski spektakl Posljednji car (1987.) o posljednjem kineskom caru Puu Yiu (Richard Vuu/John Lone) čije su životne okolnosti u potpunosti bile određene suprotstavljenim ideologijama i njihovim odnosom prema njegovom simboličkom statusu. Riječ je o prvom dugometražnom filmu kojem je kineska vlada dopustila snimanje u Zabranjenom gradu. Posljednji car prikazuje se 16. prosinca u 20 sati.

‘Sanjari’ | Art-kino Croatia

Ciklus filmova Bernarda Bertoluccija 23. prosinca u 20 sati zatvara romantična drama Sanjari (2003.), film o neobičnom prijateljstvu francuskih blizanaca (Eva Green i Louis Garrel) i mladog Amerikanca na proputovanju (Michael Pitt) u impresivnom, erotski naglašenom reminiscentnom osvrtu na pariško proljeće 1968. godine.

Ulaznice za ciklus mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr

Više potražiti na https://www.art-kino.org

(Visited 107 times, 1 visits today)
Be social

Komentari