Film

POKÉMON DETEKTIV PIKACHU: ‘Želim biti najveći, kao nitko do sad…’

detektiv pikachu
Facebook Detective Pikachu
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ovo su stihovi pjesme koje zasigurno malo tko rođen u posljednja tri desetljeća neće prepoznati. Naravno, ovdje se radi o glavnoj temi animirane serije Pokémon koja je dočekala emitiranje svoje prve epizode prvog travnja 1997. godine u Japanu, a u Americi godinu dana kasnije.

Ubrzo je ova nezaboravna serija koja svoje korijene vuče od igre, a ne od crtića kao što mnogi misle, postala svjetski hit munjevitom brzinom, bržom čak i od Deoxysa. Ubrzo su se počele proizvoditi karte, igračke, igre za ostale konzole, dugometražni animirani filmovi, šalice, majice i ostatak raznih proizvoda temeljenih na simpatičnim Pokémonima.

Također, treba posebno spomenuti aplikaciju Pokemon GO koja je puštena u svijet 2016. te napravila svojevrsnu revoluciju među fanovima serijala, ali i ostalim ljudima koji nisu dobro upućeni u svijet Pokémona, kada su ljudi doslovno izlazili na ulice, putovali u druge gradove, sve samo kako bi uhvatili svog najdražeg Pokémona. No, nitko do sada nije imao priliku vidjeti pravi dugometražni igrani film s pravim glumcima i s Pokémonima koji djeluju, naravno, kao da su pravi.

detektiv pikachu
Facebook Detective Pikachu

Za obožavatelje i širu publiku

Taj nimalo lagan zadatak dopao je Warner Bros. Studio pod redateljskom palicom Roba Lettermana koji je inače poznat po režiji animiranih filmova (Shark Tales, Monsters Vs Aliens) koji nisu stekli baš najbolju filmsku reputaciju. Iako nije bio najsretniji izbor za redatelja, Rob je u filmu Detective Pikachu postigao nešto što će oduševiti svakog obožavatelja, ali i širu publiku.

Glavnja radnja filma vrti se oko 21-godišnjeg Tima Goodmana (Justice Smith) koji nakon što čuje da mu je otac poginuo, odluči se udružiti s iznimno simpatičnim Pikachuom kojeg je nemoguće ne zavoljeti na prvu. Njemu glas posuđuje Ryan Reynolds, najpoznatiji po utjelovljenju poznatog duhovitog strip-junaka Deadpoola. Tim je jedina osoba koja uspije razumjeti Pikachua, a Pikachu mu može pomoći u misiji da sazna istinu o svome ocu jer može razgovarati s drugim Pokémonima. Zajedno s mladom novinarkom Lucy Stevens (Kathryn Newton) i njezinim Psyduckom odlaze u Ryme City kako bi saznali što se krije iza tajanstvene očeve smrti.

Ovo je definitivno najuspješnija filmska adaptacija neke igre u povijesti kinematografije te u sebi sadrži sve elemente koje fan Pokémona može poželjeti. Film je zabavan, dobroćudan, pozitivan, a elementi humora i ozbiljnosti savršeno su izmiješani u pravoj dozi, tako da nema pretjerivanja ni u čemu. Najuspješniji element filma je sama realizacija Pokémona.

Vrhunski Ryan Reynolds

Oni ne samo da su izgledom vjerodostojni animiranoj seriji, neki Pokemoni poput Bulbasaura, Eeveea i naravno, Pikachua izgledaju čak i puno bolje u filmu nego li u crtiću – puno su detaljniji i sadržajniji. Također, posebno treba istaknuti Reynoldsa koji je napravio fantastičan posao u posuđivanju glasa Pikachuu te je svojim smirenim, prepoznatljivim glasom električnog Pokémona napravio još simpatičnijim likom.

detektiv pikachu
Screenshot

Film ima i svoje negativne elemente. Iako zabavan, film je jednako tako i dosta predvidljiv, na trenutke čak i pomalo cheesy. Najveći problem je razvoj likova, s obzirom na to da svi likovi koji nisu Pokémoni su jednoslojni i služe više kao pokretači radnje te definitivno nisu ni približno zanimljivi kao neobična bića.

Nedostaje im malo više ljudskosti i teško se poistovjetiti s likovima kao što su Tim, Lucy ili Howard baš zbog određenog nedostatka kompleksnosti. Također, neizostavna je činjenica da je ipak i dalje premalo Pokémona u filmu, odnosno premalo njihovih vrsta. S obzirom na to da se uglavnom izmjenjuje pet do šest vrsta Pokemona, dok ostali imaju jako kratke, neki čak gotovo nezamjetne uloge, film bi bio šareniji i raznolikiji da su ih uspjeli ubaciti još i više.

Naznake profesora Oaka

Također ideja da Mewtwo bude postavljen kao glavni antagonist možda nije baš najbolje probavljena, s obzirom da je spomenuti lik već imao priliku biti glavni neprijatelj u prvom animiranom filmu, a paleta negativaca u njihovom svijetu je velika. Ipak ,to je više problem kreativne naravi.

detektiv pikachu
Screenshot Trailer

Naravno, nastavak filma već se priprema, tako da možda dobijemo uvid i u ostale poznate Pokémone , ali i ne samo njih, već i likove kao što su Ash, Misty, Brock, sestra Joy te ostali. Zanimljivo je da se u filmu pojavljuje referenca na profesora Oaka, iako je njegov lik potpuno izbačen iz filma.

Nintendo je, još od ranih faza produkcije, oduvijek htio da ulogu profesora Oaka tumači Robin Williams. Prema njima, on je bio prvi i jedini izbor za tu ulogu. Ovaj put odlučili su da se zasad profesor neće pojavljivati. Zanimljiv je bio i marketing za Detektiva Pikachua. Po internetu se pročulo da je cijeli film objavljen na YouTubeu, a zapravo je to bio video od sat i pol gdje Pikachu pleše.

U svakom slučaju, Detective Pikachu prvenstveno je obiteljski, ali i film koji će pružiti fanovima ono što žele vidjeti. Film obiluje simpatičnošću, šarolikim Pokémonima i pozitivnom energijom.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari