Film

POLAR EXPRESS: Nezaboravno putovanje prema božićnom čudu

polar express
Facebook Polar Express
Vrijeme čitanja: 3 minute

Predbožićno je vrijeme. Ususret blagdanima, nimalo je iznenađujuće da su programi ispunjeni filmovima božićnog sadržaja, od dugometražnih filmova i mnogih reinkarnacija vjerojatno najpoznatije božićne priče Christmas Carol pa do animiranih filmova koji uveseljavaju ne samo i djecu, već i odrasle.

Ipak, većina božićnih filmova susreće se s problemom originalnosti u kojima najčešće radnja bude reciklirana kroz uvijek iste božićne elemente, dok Djed Mraz najčešće posluži poput svojevrsnog elementa deus ex machine te pomaže radnji da ugleda svoju kulminaciju i razriješi sve probleme.

Tako je uvijek poželjno onda pogledati blagdanski film koji iako koristi globalno poznate božićne elemente kao što su Djed Mraz, sobovi, snjegovići itd., ne stavlja ih toliko u fokus priče koliko ih koristi radi vizualnog dobitka.

Facebook Polar Express

Jedan od takvih animiranih filmova sa sigurnošću jest Polar Express, vizualna poslastica respektabilnog filmskog redatelja Roberta Zemeckisa, zasigurno najpoznatijeg po realizaciji kultne trilogije Povratak u budućnost koja je do danas ostala jedno od kultnih klasika svjetske kinematografije.

Na Badnje veče

Ovaj animirani božićni klasik star 15 godina obiluje originalnom pričom, prekrasnom animacijom, simpatičnim likovima i putovanjem koje će gledatelja držati zainteresiranim kroz cijeli film.

Radnja filma započinje u Michiganu, uoči Badnje večeri, tek nekoliko sati prije Božića. Glavni protagonist, skeptični dječak u plavome ogrtaču kojem, unatoč tome što je glavni lik, nikad ne saznajemo ime.

Misleći kako je Djed Mraz došao u njihovu kuću, ustaje se iz kreveta samo kako bi promatrajući kroz ključanicu uvjerio se kako je to zapravo njegov otac i kako pravi Djed Mraz ne postoji, a Sjeverni pol je nenastanjeno mjesto nepogodno za život, a ne neka oaza božićnog duha i Djedovih pomoćnika. Kako se vraća opet na spavanje, budi ga lagano podrhtavanje sobe i glasan zvuk u pozadini nakon čega shvaća da pred njegovom kućom zaista stoji ogromni božićni vlak koji je došao isključivo po njega. Ispred vlaka čeka ga kondukter kojega tumači Tom Hanks koji je sa Zemeckisom surađivao na filmu Brodolomu života i Forrest Gump.

Koncept putovanja

Dječak na prvu nije siguran želi li otići na vlak koji, ako je za vjerovati kondukteru, putuje na sam Sjeverni pol kako bi svi njegovi putnici koji se sastoje od isključivo djece, mogli upoznati Djeda Mraza i njegove pomoćnike. Pomalo nesiguran, dječak prvotno odbija poziv, ali ipak uletava u vlak u zadnji čas gdje se upoznaje s ostalom djecom koje je vlak jednako tako pokupio ispred kuće. Ostatak klinaca ne dijeli jednaki skepticizam prema Djeda Mrazu kao i glavni lik koji i dalje sumnja da će se uvjeriti u postojanje Sjevernog pola kao čarobnog mjesta. Ono što nije mogao ni predvidjeti jest da će putovanje naići na toliko problema, komplikacija, iznenađenja, neobičnih susreta i mnogo blagdanske čarolije.

polar express
Facebook Polar Express

Polar Express, bez obzira što je nastao prije skoro dva desetljeća, izrazito je animacijski superioran, obiluje mnogobrojnim realističnim detaljima kao što su odrazi i pukotine na zamrznutoj vodi, detalji samoga vlaka te izrazito realne ekspresije likova. Sama vizualizacija, odnosno animacija izrazito je kvalitetna, i svakako je najjači faktor filma te je time opravdana sama radnja koja je, iako je originalna i interesantna, svejedno pomalo suvišno razvučena na određenim mjestima, štoviše čak malo previše djetinjasta (određene scene filma djeluju kao da su nepotrebno zakomplicirane samo kako bi pridonijeli dinamici cijele radnje).

Silvestrijeva glazba

Vjerojatni najveći problem s kojime se film suočava su likovi koji, iako su namijenjeni prvenstveno da budu bliski djeci, nešto starijoj publici glavni likovi mogu djelovati pomalo prazno, bez jasnih motivacija i razloga zbog kojih rade određene stvari. Tom Hanks koji glas daje kondukteru te još par sporednih likova svakako su najzanimljiviji u cijelome filmu.

Film obiluje izvrsnom glazbom pa tako osim glazbe napisane specifično za sami film (Alan Silvestri – zaslužan za poznatu temu filmova The Avengers, Forrest Gump, Povratak u budućnost itd.), tu su i svima dobro poznate klasične božićne pjesme, među najpoznatijima „Winter Wonderland“ od  The Andrews Sisters te „Santa Claus is Coming to Town“ od Franka Sinatre koje dodatno pridonose blagdanskom ugođaju.

Polar Express spada u kategoriju iznimno kvalitetno koncipiranih i vizualno atraktivnih animiranih filmova prožet zanimljivom i dinamičnom pričom, inovativnim scenama koje na mnogo momenata oduzimaju dah te koje savršeno spajaju magiju s božićnim ugođajem, a jednako tako obiluju i bojama koje se savršeno uklapaju u blagdanski koncept cijele radnje.

Iako na dijelovima možda malo razvučen sa scenama koje su suvišno napravljene , ovo je svejedno film koji će oduševiti apsolutno sve generacije i gledatelje svih uzrasta, dok će pratiti dječakovo putovanje do Sjevernog pola te u velikoj mjeri iščekivati hoće li glavni heroj ponovo početi vjerovati u Djeda Mraza ili će samo potvrditi svoje sumnje te ostati zagriženi realist koji se ne prepušta maštovitim razmišljanjima.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari