Film

Predstavljeno treće izdanje filmskog festivala Kratki na brzinu: Ove godine i u Zagrebu

Foto: Ana Guzmić, Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Zagreb, 3. svibnja 2016. – Revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu medijima je predstavljena u zagrebačkoj Booksi. Ovogodišnje treće izdanje održat će se od 10. do 11. svibnja u Zagrebu i od 12. do 15. svibnja u Svetom Ivanu Zelini.

Kratki na brzinu će se po prvi put održavati i u Zagrebu, s dva nova festivalska programa. To su Doxanje, u suradnji s Dokukinom KIC gdje će se prikazivati kratki dokumentarci s renomiranih svjetskih festivala. Prvi je gost Međunarodni dokumentarni filmski festival iz Jihlave, a program će se održati 10. svibnja u MM centru. Drugi program je Panorama koji će biti posvećen studentskom filmu. Glavni cilj programa je povezivanje sa stranim studentima i poticanje razmjene iskustava i dijaloga. Program će se održati 11. svibnja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prvi će gosti biti iz Australije koju će predstavljati Australian Film, Television and Radio school iz Sydneya. Filmove će predstaviti redatelji Malina Maria Mackiewicz i Brendon McDonall, oboje iz Sydneya.

U Zelini revijski program počinje 12. svibnja 2016. i traje puna četiri dana. Ovogodišnje izdanje revije Kratki na brzinu otvorit će film Belladonna Dubravke Turić nagrađen Zlatnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji 2015. godine. Reviju zatvara dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratki film, Piknik Jure Pavlovića.

Uz filmove u glavnom programu, na Reviji gostuju i tri festivala iz Italije, ovogodišnje zemlje partnera. To su: Festival dei Popoli iz Firence, jedan od najstarijih i najznačajnijih filmskih festivala posvećen dokumentarnom filmu, zatim Magma – Mostra di cinema breve iz Acirealea te Sedicicorto film festival iz Forlija. Gosti su umjetnički direktor Festivala dei Popoli, Alberto Lastrucci te predstavnici festivala Sedicicorto, Tommaso Valente i Eleonora Berra.

Prema tradiciji, Kratki na brzinu pažnju posvećuje i edukaciji mladih, tako da u suradnji s Kinoklubom Zagreb nastavlja sa Školom kratkog filma. Program je namijenjen mladima sa šireg područja Zeline. Također, nastavlja se i suradnja s filmskim profesionalcima. Croatian short pitch razvojna platforma omogućuje profesionalcima prezentiranje vlastitih projekata.

Tamara Bilankov redateljica kratkometražnog filma Akt ukratko je predstavila što je za nju značilo sudjelovati u Croatian short pitchu: “Za mene je to bilo predivno iskustvo zato što nikad prije nisam sudjelovala na nekom pitchingu i tu smo imali prilike vidjeti kako to sve izgleda. To je dobro iskustvo za mene jer sam shvatila koliko je važna priprema samog projekta. Bilo je interesantno imati festival kao mentora. Ja sam prošla iskustvo s dvije Akademije gdje su ti mentori uvijek profesori, a u ovom mi je slučaju mentor bio festival.

Partner Pitcha je Sekvenca produkcija. Novost ovogodišnjeg Kratkog na brzinu je Casting workshop, edukativna radionica za glumce i glumice koji će uz pomoć dviju casting managerica, Martine Subašić iz Casting.hr-a te Suzane Zubčić iz Val produkcije, usavršiti tehnike prezentiranja na audiciji.

Reviju dodatno obogaćuju i Late night film talks, večernji razgovori s filmskim profesionalcima koje će ove godine uveličati filmski autor Damir Čučić te glumac Rade Šerbedžija.

Selektor Revije Kratki na brzinu, Miroslav Mandić u ovogodišnji program uvrstio je 56 kratkih hrvatskih filmova. Predsjednica žirija je glumica Tihana Lazović (Zvizdan), koja će s redateljima i scenaristima Andrejom Korovljevim i Igorom Bezinovićem odlučivati o nagradama. Na pressici je izjavila da “nema boljeg posla od gledanja filmova“, a s obzirom na velik broj prihvaćenih filmova, sigurno će uživati u ovogodišnjem izdanju festivala. Inače se na festival ove godine prijavio rekordan broj filmova, skoro pa 150, a to je “stvarno velik broj s obzirom na stanje u državi, kulturi i financijama” rekao je Andrej Korovljev.

Volio bih da se osvrnemo i na naš najznačajniji program, a to je onaj  natjecateljski, odnosno program domaćeg kratkog filma. Uz filmove koji su već ostvarili uspjehe kod nas i u inoznemstvu, prikazat ćemo i mnogo filmova koje gledatelji do sad nisu imali prilike drugdje vidjeti.  Dokumentarni film je malo podzastupljen, ali to nadoknađujemo u bogatom popratnom programu. O samom procesu selekcije ne mogu mnogo reći, mogu reći da je dobra. Dodat ću i onu stereotipnu rečenicu koja se uvijek izgovara, a to je da se prijavilo mnogo više vrijednih filmova nego što se moglo uzeti u program. Prikazat ćemo 56 filmova što je jako puno za ovakav mali festival,” izjavio je direktor programa Zorko Sirotić

Festivalska druženja upotpunit će i zabavni program, koncerti i prigodna druženja. U četvrtak, 12. svibnja u Yolo baru u Svetom Ivanu Zelini održat će se koncert grupe LaGef, petak i subota (13. i 14. svibnja) rezervirani su za DJ izvođače Dunju Bovan i Fiddly Digits. Završni koncert održat će se u nedjelju 15. svibnja u 14 sati na ribnjaku Mokrice u Sv. I. Zelini.

Be social

Komentari