Knjige

Preminula Sue Townsend – autorica romana o Adrianu Moleu

Foto: facebook.com/ Sue Townsend
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: facebook.com/ Sue Townsend
Foto: facebook.com/ Sue Townsend

Sue Townsend, autorica romana o Adrianu Moleu, preminula je u 68. godini života nakon kratke bolesti. Njezin sin izjavio je da preminula od posljedica moždanog udara ovaj četvrtak u 21 sat. Nažalost, dugi niz godina bolovala je od dijabetesa zbog čega je oslijepila, a njezin sin donirao joj je bubreg što je malo olakšalo bolest. Pripremala je nove nastavke o Adranu Moleu, ali je odgodila objavljivanje zbog pretrpljenog moždanog udara.

Rođena je 2. travnja 1946. godine u Leicesteru u Engleskoj. Svoje je školovanje naglo prekinula kada je imala 15 godina te je početi raditi. Radila je nekoliko poslova, uglavnom u tvornicama, a potajno je i pisala. Do 22. godine udala se  i rodila troje djece. Rastala se nakon sedam godina braka te ponovno udala u 35. godini i rodila četvrto dijete. Ubrzo se pridružila grupi pisaca u čuvenom kazalištu Phoenix i tada počinje s književnim radom. 1982. godine objavila je prvu svoju knjigu, naziva Tajni dnevnik Adriana Molea koja je bila vrlo prihvaćena kod čitatelja. Nastavlja s romanom Novi Jadi Adriana Molea, a napisala ih je ukupno osam. Posljednja knjiga u nizu, Adrian Mole i nemoćne godine (u kojoj Adrian ima 45 godina), objavljena je 2009. godine. Dok je pisala prvog Molea, živjela je na imanju Šafran Lane, a brojne likove koje je stavila u knjigu, bili su temeljeni upravo na pravim likovima učitelja iz škole koji su radili na tom području. Zanimljivo je da je o Adrianu Moleu snimljen film i mjuzikl. Na hrvatski su prevedene sve njezine knjige o Adrianu Moleu, ali i neka druga njezina djela poput Kraljica i ja i Žena koja je legla u krevet na godinu dana.

Pamtit ćemo je kao „majku“ dječaka s kojim smo se poistovjećivali čitajući o njegovim tinejdžerskim problemima, patnjama, razmišljanjima, nedoumicama te traganjima za odgovorima, ali i kao autoricu duhovita i dirljiva romana Žena koja je legla u krevet na godinu dana u kojem kroz pustolovine jedne obitelji saznajemo što se dogodi kada netko prestane biti osoba kakva svi žele da bude.

Be social

Komentari