Vizart

Priya Shakti: Strip junakinja koja se bori za prava žena u Indiji

Foto: www.theguardian.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: www.theguardian.com
Foto: www.theguardian.com

Prije dvije godine indijsku studenticu medicine silovala je grupa muškaraca te je ona nakon toga umrla od nanesenih ozljeda. Dečko s kojim je bila brutalno je pretučen, ali je preživio. Vjerojatno zato jer je riječ o studentici medicine, taj je slučaj zgrozio indijsku, ali i svjetsku javnost te je problem svakodnevnog silovanja žena svih profesija i društvenih statusa u Indiji napokon došao na svjetlost dana.

Redatelj Ram Devineni, također osnivač filmske kompanije Rattapallax, došao je na ideju stvaranja strip junakinje koja je utemeljena na staroj matrijarhalnoj tradiciji koja je zanemarena u modernim reprezentacijama Hindu kulture. Crtač stripa je Dan Goldman, a strip će uskoro biti predstavljen na Comic-Conu u Bombaju (Mumbaiju).

Ime junakinje je Priya Shakti. Ona štuje Parvati, boginju ljubavi i plodnosti, i sanja o tome da jednoga dana postane učiteljica. Njezin joj otac zabrani da se dalje školuje jer smatra da je ženi mjesto u kući. To je također izravan komentar na problem (ne)obrazovanja djevojaka u ruralnim dijelovima Indije.

Foto: www.theguardian.com
Foto: www.theguardian.com

Kad odraste, Priya svakodnevno doživljava seksualno zlostavljanje od strane muškaraca koje kulminira time da je jednoga dana siluju. Silovanje se smatra sramotom zbog koje je roditelji izbace iz kuće i prisiljena je napustiti selo. Boginja Parvati užasnuta je kad sazna što žene proživljavaju. Ona inspirira Priyu da proširi poruku o poštivanju žena, edukaciji sve djece (bilo da su muška ili ženska) i prijavljivanju zlostavljanja žena. Priya se jašući na tigru vrati u svoje selo.

Devineni je prije dvije godine otišao u Delhi gdje je održan protest zbog silovanja i smrti studentice. Tamo je upitao policajca o tome što misli zašto je djevojka silovana. On mu je odgovorio da ‘dobre djevojke ne idu po noći same doma’ što implicira da je sama kriva za silovanje. Devineni je tad shvatio da je seksualno zlostavljanje u Indiji kulturalni problem.

Intervjuirao je žene koje su preživjele grupna silovanja i sve su mu rekle da ne mogu tražiti pravdu jer ih obeshrabruju obitelj, zajednica i policija. One nose sramotu i stalno su u strahu od toga da ne budu ubijene. Takav način odnošenja prema silovanju stvara zatvoreni krug u kojem se silovatelji ne kažnjavaju, a žrtve se nikada ne mogu osloboditi traume.

Foto: micdotcom.tumblr.com
Foto: micdotcom.tumblr.com

Devineni je došao do ideje za priču stripa dok je putovao Indijom nakon silovanja studentice u Delhiju.

Odrastao sam čitajući popularne Hindu stripove o indijskoj mitologiji. U svima bi čovjek u nevolji zazivao bogove, to im je bio zajednički motiv. Seksualno nasilje u Indiji velika je nevolja i baza je priče o Priyi. Vikas Menon i ja radili smo na priči o djevojci koja zaziva bogove i oni je podrže, ali na njoj je da motivira i promijeni društvo. Također, Hinduizam vas potiče da pobijedite svoj strah, tako da smo i to htjeli ubaciti u filozofiju priče.’

Priya Shakti besplatno je dostupna online. Rattaplaxx je isprintao 6000 kopija na hindiju i engleskom te su na nekoliko mjesta u Bombaju postavili velike murale (crteže na zidu) s Priyom. Građani mogu skinuti animacije i filmove kad skeniraju mural sa svojim smartphonovima.

Priču smo napravili zabavnom za čitati, iako govori o silovanju. Osmišljena je da se suprotstavi patrijarhalnom pogledu na svijet i savršena je za tinejdžere. Može se pročitati u 15 minuta, ali poruka koju nosi trajat će puno dulje.’

Rattapallaxu se u tom projektu pridružila nevladina organizacija Apne Aap Women Worldwide koja se bori za ženska prava u Indiji.

Priya Shakti Foto: www.theguardian.com/books

Silovanje je u Indiji česta pojava. Diskriminacija žena, ali i spolnih manjina veoma je raširena, a vlasti rijetko kad pravilno reagiraju. Djevojke se ne potiče na obrazovanje jer se tradicionalno smatra da se vežu uz kuću i obitelj i kao takve njihova je uloga da budu majke, odgajateljice i prenosioci indijske kulture na iduće naraštaje. Napredak u životu za ženu postiže se kroz povoljan brak. Reakcija policajca na Devinenijevo pitanja nije neuobičajena, žene se često smatra krivima za sve nevolje koje im se dogode. Udovice su krive jer im je muž umro, silovane žene krive su jer su nešto pogrešno napravile i time su izazvale muškarce. To je zapravo dubinsko pitanje povezano s kulturom, kastama i idejom da sve što ti se dogodi si na neki način zaslužio svojim djelovanjem iz prošlog života.

U Indiji postoji ideal žene i način života koji žena tradicionalno treba prihvatiti te je to posebno rašireno u ruralnim krajevima Indije u kojima se i odvija priča o Priyi no na primjeru silovanja u Delhiju moguće je vidjeti da je takav pristup ženama pristuan i u gradovima. 2012. godine u Indiji su prijavljena 24 923 slučaja silovanja, a neki pretpostavljaju da se više od polovice silovanja uopće ne prijavi. Statistički se u Indiji svakodnevno siluju 93 žene. Kultura posramljivanja žrtava silovanja nije isključivo problem u Indiji već u čitavome svijetu, niti jedna zemlja nije iznimka koliko god bi neki htjeli vjerovati da se takve stvari događaju samo u negativno prozvanima zemljama ‘Trećeg svijeta’.

Priya Shakti stoga je junak svim ženama koje su silovane, ali misle da su same za to krive ili se srame to reći. Ironično je da skoro nitko ne krivi žrtve ubojstva za to što su ubijene, ali se zato žrtve silovanja često krivi za to što im se dogodilo, a obje vrste zločina karakterizira brutalno nasilje nad drugim ljudskim bićem.


Be social

Komentari