novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Ziher filmolista: Top 5 najboljih filmova smještenih u Indiji

Foto: mashii-m.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ponekad poželimo krenuti na putovanje, ali nam to prilike (bilo financijske ili životne) jednostavno ne dopuštaju. Srećom, nekad je dovoljno upaliti dobar film da biste se osjećali kao da ste na drugome kontinentu. U ovoj filmolisti otputovali smo u Indiju.

5. The Darjeeling Limited (2007)

Osim što ovaj film krasi klasičan stil Wesa Andersona, ujedno je i zanimljiva putopisna avantura kroz Indiju. Tri brata, Peter (Adrien Brody) , Fransic (Owen Wilson) i Jack (Jason Schwartzman) nisu se vidjeli od očevog pogreba. Franics, koji je nedavno preživio nesreću na motoru, zaželi ponovo vidjeti svoju braću i povezati se s njima na putovanju kroz Indiju. Njih trojica ukrcaju se u vlak Darjeeling Limited koji ih vozi kroz ruralnu Indiju, razgranate indijske gradove, vodi ih do indijskih hramova i kroz prozore vlaka braća gledaju indijsku svakodnevnicu. No idila kratko traje jer se braća uskoro počnu međusobno živcirati, a situacija se dodatno zakomplicira kad im Francis otkrije da zapravo putuju do Himalaja gdje je njihova majka odlučila provesti ostatak života kao redovnica.

4. The Best Exotic Marigold Hotel (2011)

Evelyn (Judi Dench) nedavno je izgubila muža i mora prodati kuću da bi otplatila veliki dug koji je ostao za njim. Graham (Tom Wilkinskon) je sudac koji se iznenada odlučio vratiti u Indiju, gdje je proveo prvih 18 godina svojeg života. Jean (Penelope Wilton) i Douglas (Bill Nighy) izgubili su skoro sve novce zbog loše investicije i u potrazi su za jeftinim mjestom gdje bi proveli mirovinu. Muriel (Maggie Smith) je umirovljena služavka koja treba na operaciju kuka, Madge (Celia Imrie) u potrazi je za novim suprugom, a Norman (Ronald Pickup) u potrazi je za izgubljenom mladosti. Svi se ovi pojedinci odluče na hotel za umirovljenike u Indiji koji je na internetu puno bolje predstavljen nego što stvarno izgleda. Kad stignu u hotel, dočeka ih mladi i entuzijastičan hotelski menadžer Sonny (Dev Patel) no čak ni njegova optimistična osobnost ne može sakriti derutno stanje u kojem se hotel nalazi. Izuzetno snažna glumačka postava, zanimljiv ambijent i životne priče likova učinile su ovaj film zabavnim i opuštenim vodičem kroz Indiju, ali i “zlatnu” dob.

3. Monsoon Wedding (2001)

Fokus filma je na zabrinutom ocu Lalitu Vermi (Naseeruddin Shah) koji pokušava organizirati tipično veliko i komplicirano indijsko vjenčanje za svoju kćer Aditi (Vasundhara Das). Njezin je brak ugovorio s Hemantom Raiom (Parvin Dabas), muškarcem kojeg njegova kći poznaje tek nekoliko tjedana. Takvi brakovi nisu rijetkost u Indiji i iako film naglašava sve češći sraz tradicije i modernosti u Indiji, pogotovo po pitanju ženskih prava i brakova, većina radnje orijentirana je upravo na međuobiteljskim i ljubavničkim odnosima koji se odvijaju na vjenčanju. U Indiji su vjenčanja jedna od rijetkih prilika da se sva rodbina (a to je u Indiji jako puno rodbine) okupi na jednome mjestu i vidi nakon dugo vremena. Rodbina u ovom slučaju nije ograničena samo na Indiju, već na vjenčanje dođu i rođaci iz Australije i Amerike. Monsoon Wedding dobio je Zlatnog lava i Zlatni globus, a iako se snimao u New Delhiju, zapravo je produkt međunarodne koprodukcije između Indije, Amerike, Italije, Francuske i Njemačke.

2. Gandhi (1982)

Ovaj biografski film dramatizira život Mohandasa Karmachanda Gandhi, vođe indijskog nenasilnog pokreta za nezavisnost od britanske vlasti. Film prati Gandhijev (Ben Kingsley) život od 1893.godine kad je Gandhi izbačen iz vlaka jer je bio u djelu vlaka rezerviranom za bijelce, a završava njegovim ubojstvo i pogrebom 1948.godine. “Život čovjeka ne može se ispričati u samo jednoj priči. Svaka godina njegovog života ne može se ispričati s istom težinom, u priču se ne može uključiti svaki događaj i svaku osoba koja je pomogla oblikovati život nekog čovjeka. Ono što se može je biti vjerodostojan duhu te osobe i pokušati naći put do njegovog srca.Tom su rečenicom redatelji i producenti pokušali objasniti kompleksnost snimanja filma o osobi poput Gandhija. Film upravo odražava ono što su naglasili, a to je Gandhijev duh i njegovu namjeru te utjecaj koji je ostavio na Indiji, ali i svijetu, zauvijek. Gandhi je osvojio 8 Oscara, a nominiran je za 11 te je jedan od najboljih, ako ne i najbolji, prikaz Gandhijevog života na ekranu.

1.Slumdog Millionaire (2008)

18-godišnji Jamal Malik (Dev Patel) natječe se u indijskoj verziji kviza Tko želi biti milijunaš i jedno ga pitanje dijeli od najveće nagrade i pobjede u kvizu. No prije nego što odgovori na pitanje, policajci ga uhite jer se čini nemogućim da je dijete iz indijskog “sluma” uspjelo točno odgovoriti na sva pitanja u kvizu. Dok ga muče da bi iz njega izmamili odgovor, Malik se prisjeća događaja u svojem životu zbog kojih je znao odgovore na pitanja. Kroz njegova sjećanja, gledatelj dobiva uvid u život najsiromašnijih slojeva indijskog stanovništva: nedodirljivih koji žive u slumovima i prosjaka, u sukob između muslimana i hinduista te svakodnevnicu života na indijskim ulicama koja nije uvijek u sferi legalnog. Film odlično prikazuje Indiju kao zemlju ekstrema u kojoj su pojedinci beskrajno bogati, a mnoštvo živi na rubu egzistencije. Poput Gandhija, Slumgdog Millionaire osvojio je 8 Oscara, a nominiran je za 10.

Be social

Komentari