Film

Retropetak: Žena je moćni borac za ljudska prava!

Foto:Screenshot
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:Screenshot
Foto:Screenshot

Povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana žena posvećujemo rubriku Retro petak upravo ovoj bitnoj obljetnici koja slavi bitku za ravnopravnost spolova. Slavi se 8. ožujka, na dan kada su davne 1857. godine radnice tekstilne industrije pokrenule prosvjed radi poboljšanja radnih uvjeta i stjecanja jednakih prava. Mnoge poznate i manje poznate osobe sudjelovale su u dugačkom procesu ishodovanja  ponekad osnovnih ljudskih prava, a taj se proces nastavlja dan danas. I dalje smo svjedoci nevjerojatnih nepravda koje se događaju ženama u cijelome svijetu, ali i u našem susjedstvu, u školi ili na poslu. Zbog te činjenice, važno je barem jednom godišnje prisjetiti se hrabrih ljudi koji su stali na čelo borbe protiv diskriminacije, kao predstavnici milijuna, tisuća ili pojedinca. Takve ljude treba gledati kao uzore i crpsti iz njih snagu, čak i kad se čini da nema nade.

Film koji danas predstavljamo je Norma Rae redatelja Marvina Ritta. Glavnu ulogu tumači Sally Field (Lincoln, Mrs. Doubtfire), a za tu je ulogu osvojila i Oscara. Svoj drugi Oscar Norma Rae osvojila je u kategoriji za najbolju glazbu. Film je bitan zato što stavlja naglasak na ženska postignuća u području ostvarivanja kako radničkih, tako i ženskih prava. Žene su snažne!

Temelji se na stvarnome događaju i priči Crystal Lee Sutton koja je postala poznata u ranim sedamdesetima, kada je dobila otkaz zbog pokušaja organiziranja sindikata u svojoj tvornici. Njezin je život opisao Henry P. Leifman u knjizi Crystal Lee, a Woman of Inheritance koja je postala književni podložak filma Norma Rae.

Fabula

Samohrana majka dvoje djece Norma Rae radi u tekstilnoj tvornici za minimalac, kao i ostatak zaposlenika, te živi sa svojim roditeljima. Njezin je jedini cilj briga za svoju djecu u besperspektivnom gradu u kojemu se tužne radničke sudbine stalno ponavljaju. U grad stiže Reuben Warshowsky (Ron Leibman), organizator sindikata s kojim se ubrzo sprijateljuje i zbog koga se Norma počinje interesirati za organiziranje sindikata u vlastitoj tvornici. Kako bi se prestala žaliti na loše uvjete, šef joj nudi bolje plaćeni posao koji podrazumijeva kontroliranje brzine i efikasnosti radnika među kojima je i njezin otac.

Najpoznatija scena iz filma je kad Norma ne želi popustiti prijetnjama nadređenih i staje na stol s natpisom union zbog čega njezini kolege obustavljaju rad. Nju odvode u zatvor iz kojeg ju izvodi Reuben, ali na kraju uspjeva organizirati sindikat i izvojevati veliku pobjedu nad kapitalističkim gaženjem.

Ostale uloge tumačili su Beau Bridges, Pat Hingle i Gail Strickland. Beau Bridges i Sally Fields, kako bi se pripremili za ulogu, našli su posao u tvornici.

Vrlo poučan film sa snažnom porukom koja motivira na promjene na bolje. Žene su mnogo učinile na planu stjecanja raznih prava i zato ih sutra slavimo i ne prestajemo sa stalnom borbom protiv diskriminacije i za prava koja nam svima pripadaju.

Be social

Komentari