Izvedbene umjetnosti

Ivan Penović vraća se u Teatar &TD s novom predstavom “Proces Kafka”

Foto: itd.sczg.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U srijedu, 25. studenog u Teatru &TD bit će premijerno izvedena predstava „Proces Kafka” autora i redatelja Ivana Penovića. Povratak je to Penovića u Teatar &TD u kojem je 2018. godine postavio briljantnu satiru „Katalonac”, najbolju predstave sezone 2017./18. u izboru Ziherove kazališne redakcije. U međuvremenu su Penović i njegova glumačka družina (Karlo Mrkša, Domagoj Janković, Pavle Vrkljan, Bernard Tomić i Matija Čigir) utočište pronašli u KunsTeatru gdje su postavili urnebesnu satiru korporativnog sektora „Flex”. U novoj predstavi uigranoj ekipi pridružila se prvakinja HNK u Zagrebu Lana Barić.

Za svoje novo dramaturško-redateljsko istraživanje Penović je izabrao kultni roman Franza Kafke „Proces”. Način na koji je „Proces” fragmentarno pospojen, njegova izgledna nedovršenost i očiti skokovi u toku misli Franza Kafke nude upravo izvedbeni potencijal na koji se predstava „Proces Kafka” oslanja. Način kojim Kafka barata birokratskim rječnikom nudi specifičan improvizacijski fokus. Mogućnost nadopunjavanja, izmještanja rasporeda događanja i različitog čitanja smisla, odnosno paradoksalnosti ovog romana nudi prostor manipulacije scenske dinamike. Cirkularnost svakog poglavlja ovog romana, njegovo ponavljanje ujedno je i najveća zamka i najveća prednost postavljanja ove predstave. Stagnacija radnje izvor je emocionalnog razvoja, odnosno frustracije likova.

„Glavna opresivna strategija današnje birokracije jest dokazati nam da smo samo broj, da naš slučaj nije prvi takvog tipa, da je sve samo standardna procedura i da se nemamo čega bojati i da se nemamo zašto buniti. Sami smo si krivi, jer pravila su dostupna svima. Osim što su postavljena tako da ih ne trebamo znati čitati. Ograda koju birokracija postavlja kako bi se zaštitila od propitivanja njenih pravila jest izmještanje zakona iza višestrukih vrata. Dok je ne vidljiv, ne možeš mu odrubiti glavu. Dok nam se netko ne naruga u lice, nemamo se na što buniti. Jer nećemo se valjda buniti na nešto što nismo sigurni da postoji”, istaknuto je u najavi predstave.

Predstavu izvode Matija Čigir, Karlo Mrkša, Bernard Tomić, Lana Barić, Pavle Vrkljan, Domagoj Janković i Ivan Penović. Scenografiju potpisuje Filip Triplat, a glazbu Karlo Mrkša i Filip Triplat. Predstava traje 180 minuta s pauzom. Reprizne izvedbe na rasporedu su 26. i 27. studenog.

Be social

Komentari