novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Intervju

Pulfer pivovara: “Imamo vjerojatno najljuće pivo na našim prostorima, a naš Ziher nam je ziher od prvog dana”

Foto: Igor Maračić Iggachu / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 7 minute

‘Pulferaši’ su se nekad švercali na stražnjim branicima vagona zagrebačkih tramvaja – pulferima, a ne tako davno četiri su se pulferaša, Matej, Darko, Ozren i Hrvoje, odvažili, bez puno švercanja, otvoriti pivovaru. Iako bi se dalo razglabati o tome koji je od ta dva pothvata rizičniji, momci sada imaju vlastiti pogon i, za razliku od novih tramvaja, njihov Pulfer je i dalje Ziher tu.

Reci nam nešto o pivovari Pulfer, kako i kad ste krenuli u pivske vode?

Ozren: Krenuli smo iz kućne radinosti 2015. godine. Iskreno, bili smo jako nabrijani da što prije otvorimo pivovaru, ali čim smo napravili prvo kuhanje skužili smo da to neće ići tek tako. Unutar godine dana smo se našli u Varaždinu gdje smo unajmili dio kapaciteta veće pivovare za prvo kuhanje (malo se švercali, poput pravih pulferaša, op. a.). Slijedilo je još sedam testnih kuhanja, nakon kojih smo odlučili da imamo proizvod s kojim možemo ići van. Poslije godine dana u baroknom gradu, pojavila se opcija da naš ‘gypsy brewing’ nastavimo u novoj pivovari u Čakovcu, u kojoj smo se zadržali skoro dvije godine. I eto nas sada u Zagrebu, svoji na svome, u vlastitoj pivovari.

Zašto ste vi bili gypsy pivovara, što je to?

Hrvoje: Naš zakon o malim nezavisnim pivovarama koji je stupio na snagu 2016. godine donio je značajne pomake, no osim što ga je potrebno doraditi, vrlo je restriktivan. Ukratko, klasična ‘gypsy pivovara’ ustvari nije moguća. U većini zemalja to funkcionira vrlo jednostavno – fizička ili pravna osoba koja nema svoju pivovaru, a želi proizvoditi svoje pivo, može ga raditi u prostorima i kapacitetima druge pivovare koja je u tom trenutku isto tako aktivna. U Hrvatskoj bi u tom slučaju obje ‘pivovare’ izgubile statuse malih nezavisnih pivovara. Recimo ovako, mi smo se snašli konstruirajući nekakav ‘gypsy hibrid’.

Kakva je tad bila pivska scena u Hrvatskoj?

Ozren: Mi smo bili, ja mislim, peta pivovara koja se otvorila u tom novom craft valu čiji je početak bio negdje 2014. godine. Da, bio je to spektakl. Jako puno učenja u hodu, kako nas samih, tako i ugostitelja, a preko njih i krajnjih korisnika. Danas je situacija puno bolja, scena se razvila, ali jasno da je to proces koji nema kraja. Osim toga, trenutno je broj pivovara narastao za gotovo 10 puta što je odlična stvar.

Što vam je bila inspiracija?

Hrvoje: Uvijek smo manje-više bili pivopije, ali ljubav se dogodila kad smo ušli u one studentske godine u kojima si mogao skupiti nešto para pa otići na neko putovanje. I probati nešto što se nazivalo ‘craft’ pivom. Što je bilo neusporedivo s dotadašnjim ispijanjem raznih konfekcija koje su se mogle nabaviti na domaćem terenu. A klik za našu avanturu stvorio se kad smo vidjeli našeg zajedničkog frenda kako doma kuha pivo. I bilo je fino pa smo znali dnevno riješiti i po gajbu. Zašto ne bismo i mi probali? I jesmo, skočili smo na glavu i u garaži na Kajzerici počeli lupati loncima. Skužili smo da ima hrpa detalja na koje treba paziti, ali načelno smo zaključili da u osnovi nije teško.

Foto: Igor Maračić Iggachu / Ziher.hr

Otkud ime i identitet pivovare?

Ozren: Željeli smo da je to nešto zagrebačko, no ne da ‘bode oči’. Da je prepoznatljivo, da se lagano čita i na drugim jezicima. Pulfer je zvučalo dobro, tramvaji, buntovništvo, 70-e i 80-e, rock and roll… Poklopilo se da nam se svima sviđa. Fora je što nam se ekipa javlja iz na primjer Švicarske, Amerike ili Njemačke, ljudi se tako prezivaju!

Kako ste dolazili do informacija i recepata?

Ozren: Pratili smo naše frendove kako kuhaju, došli do nekih kontakata ljudi koji su dugo ‘homebreweri’… O samom procesu kuhanja smo učili na forumima, kupovali knjige, raspitivali se kod kolega. Jako puno ljudi nam je pomoglo. Oko tehničkog dijela samog nastajanja pivovare svašta smo prošli, a u tim ranim danima puno smo informacija dobili od ekipe iz Nove Runde ili Varionice. Tada smo bili mala scena, većinom iz Zagreba i stvar se relativno brzo mogla razviti.

Vaše prvo pivo?

Ozren: U prvom kuhanju na malom pogonu u garaži radili smo IPA-u. Siguran sam da je drugo kuhanje bio porter i da nismo ništa popili jer je bio… lagana katastrofa. Puno toga smo probali skuhati, svašta smo radili. No stil s kojim smo planirali izać van nije upitan, pale ale je bio prvi izbor. Dugo smo na njemu radili, a danas je to naš Ziher.

Koliko imate službenih pivi?

Darko: Pale Ale Ziher, Brundelweiss hefeweizen, Landsky session IPA, klasična IPA, crna IPA, stout, chili stout, Kriva hoppy lager i sad uskoro izlazi jedno novo pivo, kolaboracija s Hotch Potch. U stalnoj ponudi su nam Ziher, Brundelweiss i Landsky. Kriva je također tu, no to je isključivo rađeno za A Most Unusual Garden u Savskoj i samo se tamo može nabaviti.

Chili Stout?

Ozren: Da, to je nešto što na je bilo za dušu. Za sve one koji vole ljuto, ali ljuto. Vjerojatno je to najljuće pivo na ovim prostorima. Njegova blaža verzija iz kućnog pogona donijela nam je broncu na hrvatskom homebrew prvenstvu. Ipak, prošlogodišnja tura je ispala užasno ljuto jer sam ja radio umak koji je ispao brutalno ljut. Peklo je i za oči. U kafićima se točilo isključivo na decilitar, a u šali smo ga nazvali chili sa stoutom, a ne stout s chilijem.

Foto: Igor Maračić Iggachu / Ziher.hr

Što za vas znači vlastiti pogon?

Ozren: Sve. Ubili smo se zadnje tri godine da dođemo do razine u kojoj bi nam bilo moguće osmisliti i realizirati projekt vlastitog proizvodnog pogona. Nemoguće je ukratko opisati što smo sve prošli kako bismo danas bili tu gdje jesmo. Jako puno posla je pred nama, ali ovo je tek početak. Ohrabrujemo sve da pokušaju ostvariti svoj san o svojem pivu i kroz težak početak svojevrsnog ‘gypsy’ kuhanja. Bit će problema – vjerojatno ćete se susresti s manjkom raspoloživog kapaciteta ili pak nemogućnošću kontrole cijelog procesa, ali imat ćete priliku raditi pivo. I naučiti se da od lupanja glavom od zid, samo vas može bolit vaša glava, izazovi ostaju i treba ih riješiti.

Koliko pive možete sad proizvoditi?

Ozren: Dosad smo imali kapacitet do maksimalno 5 tisuća litara mjesečne proizvodnje, što je jako variralo. Sad imamo 10 tisuća. Ogromna razlika. Dosad nam je samo Ziher pale ale bio stalno pivo, sad uz njega vrtimo Brundelweiss i Landsky te svako malo jedan specijal ili sezonac.

Priče iza etiketa, Landsky?

Darko: Landsky je prva kondukterka u ZET-u. Žena je umrla u 101. godini, imala je osmero djece, supruga u ratu, radila je smjene po 12 sati… prava legenda, žena zmaj. Nama se jako svidjela ta priča, a pošto je povezana s tramvajima, iskoristili smo ju za našu session IPA-u. S obzirom na odlične komentare baš ženskog dijela publike, čini nam se da priča štima.

Brundelweiss?

Ozren: Brundelweiss ima jako dugu priču, ali skratit ćemo. To je kolaboracija s Goranom Kramarićem, nagrađivanim ‘homebrewerom’ iz Zaprešića koji o pivima zna jako, jako puno. Što je još važnije, zna skuhati fantastično pšenično pivo. Godinama je istraživao i radio na receptu koji je danas uz modifikaciju potrebnu za veliki pogon postao Brundelweiss. To je zapravo naziv pod kojim je on svoje pivo prijavljivao na pivarskim natjecanjima, a Brundić je zapravo njegov frend iz kvarta koji svaku šaržu Brundelweissa mora blagosloviti.

Darko: Brundelweiss je inače u top 10 pšeničnih piva na svijetu na dvije vodeće pivske aplikacije, Unttapd i Ratebeer. A četiri naše pive su među 50 najbolje ocijenjenih u Hrvatskoj!

pulfer
Foto: Igor Maračić Iggachu / Ziher.hr

Proces proizvodnje pive?

Darko: Pivo se kuha jedan dan, ovisno o stilu cijeli proces traje između 5 i 6 sati. Također, od stila do stila, fermentira i dozrijeva nekih mjesec dana. E sad, koliko detaljno želiš?

Ne predetaljno, onako, malo da nas educiraš.

Darko: Različiti sladovi u određenim omjerima se melju te miješaju s vodom pod određenim temperaturama kako bi se izvukli šećeri… Nakon toga dobivena sladovina se kuha gdje se dodaju različiti hmeljevi. Neke hmeljeve koristimo da kuhanjem daju gorčinu, dok neke hmeljeve stavljamo pri kraju kuhanja i oni daju miris i okus budućem pivu, a neke čak i nakon fermentacije. Nakon kuhanja naglo hladimo sladovinu i odvodimo u fermentor gdje stavljamo kvasac koji fermentira sladovinu, šećer pretvara u alkohol. Ne stavljamo nikakve aditive, ne pasteriziramo niti filtriramo pivo, a zato pivo ne može ni trajati kao što mogu piva iz industrijske proizvodnje.

Koliko je važan taj istek roka?

Hrvoje: Postoje ustvari dvije osnovne vrste datumskog deklariranja roka. Prvi je datum ‘isteka roka’ valjanosti što ustvari znači da proizvod nakon tog roka više nije ispravan za upotrebu. Po narodno, proizvod je pokvaren. Također, nalazimo i deklariranje ‘najbolje upotrijebiti do’ što bi značilo da će proizvod to istaknutog datuma održati svoja kvalitetna svojstva, a da nakon roka ona padaju, no sam proizvod nije neispravan za konzumaciju, nije pokvaren. Pokvareno pivo najlakše je detektirati po kiselini prisutnoj u aromi i okusu. Naravno, osim ako proizvođač nije naznačio da to pivo i treba biti kiselo.

Pročitao sam negdje da su vaše etikete ‘homebrewer friendly’…

Ozren: Da, to je bila fora s početka koja se zadržala. Uglavnom, bila je totalna tlaka skidati etikete s boca kako bi se boce opet koristile, pogotovo kad smo piva kuhali zimi, pa ajde ti struži. Tako smo napravili plastične etikete koje se jako lagano skidaju i kad popiješ ostaje ti odlična boca za dalje. Eto, na taj način podržavamo i kućne pivare.

Foto: Igor Maračić Iggachu / Ziher.hr

Nastavljate i s podrškom programu Akustika u Rockmarku?

Hrvoje: Tako je! To nam je super stvar. Mali je prostor, ali je odlična atmosfera i iako je ekipa natiskana, svi uživaju. Evo baš nedavno započela je jubilarna deseta sezona Akustike na kojoj su zasvirali Kawasaki 3P.

Što nas čeka na vašoj zabavi i koji je točno njen povod?

Hrvoje: Možemo reći da obilježava naše prvo veliko kuhanje, ali povod je zapravo otvorenje naše nove pivovare. Bit će bend, klopa, druženje, stolni nogomet, pingać, razgledavanje pivovare, malo umjetnosti i naravno piva. Stiže i ekipa s tramvajem koji se nedavno natjecao na Red Bull natjecanju… Tim tulumom želimo se između ostalog i zahvaliti svima koji su nam ikada na bilo koji način pomogli. Nadamo se da će biti more raspoloženih ljudi koji će se super zabaviti. Svirat će Smooth Operators, akustični duo iz Zagreba kojeg čine Tomislav Malagurski i Slaven Špoljarić, te vrlo vjerojatno i poneko iznenađenje.

Umjetnosti?

Hrvoje: Tako je, Romana Nikolić, Ozrenova supruga, je akademska umjetnica i predstavnica mlađe generacije hrvatskih umjetnika, koja je član HDLU od 2017. godine. Oslikat će zid pivovare, a kako – ostaje vam za vidjeti u subotu. Inače jako podržavamo glazbu i umjetnost, nismo veliki, ali zaista nam je drago pružiti ruku mladim ljudima koji stvaraju. Voljeli bismo da u nekom trenutku cijela unutrašnjost pivovare bude oslikana.

Hvala na razgovoru!

Pulferaši: Hvala tebi i pozovi ekipu na tulum!

Eto, u subotu svi na pulfer do Pulfera!


Be social

Komentari