Istaknuto
12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

11.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U novu školsku godinu ulazimo s novim singlovima, što stranim, što domaćim. Na vama je da ih poslušate i glasate za onu pjesmu koja to najviše zaslužuje.

Film

Put vjere i volje (“Hacksaw Ridge”, M. Gibson)

29.11.2016. Lucia Ursićfoto: facebook.com/HacksawRidge
Vrijeme čitanja: 3 minute

Greben spašenih (2016) biografska je ratna drama o američkom junaku Drugog svjetskog rata koji je postao jedan od najpoznatijih američkih ratnih heroja. Desmond Doss jedini je ratni veteran nagrađen Medaljom časti bez da je ikada pucao iz oružja. Ovu fascinantnu priču na platno prenio je poznati glumac Mel Gibson, koji je na publiku i kritičare već ostavio pozitivan dojam kao redatelj osvojivši Oscara za najboljeg redatelja za film Braveheart. Gibson kao redatelj već ima svoj upečatljiv ”potpis” realnog prikazvianja okrutnih krvavih scena, od kojih su najpoznatije one u već kultnom filmu Apocalypto.

Odlazak na bojište

Početak filma prikazuje obitelj dvojice dječaka s problematičnim ocem alkoholičarom kojeg muče traume iz doba služenja vojske u Prvom svjetskom ratu. Majka kao jedina koja drži cijelu obitelj na okupu, prikazana je kao vrlo religiozna osoba te je znatno utjecala na uvjerenja i stavove mladog Desmonda. Nekoliko godina kasnije povodom napada Japana na luku Pearl Harbor mnoštvo mladih Amerikanaca odlučuje se na odlazak u rat, te se tako i braća Doss kao već stariji momci dobrovoljno prijavljuju. S obzirom na zanimanje za medicinu te želju da pomogne ljudima mjesto da puca na njih, Desmond Doss tvrdoglavo odlučuje služiti svoj vojni rok kao bolničar unatoč žustrom protivljenju svog oca i mlade zaručnice.

Dolaskom na vojnu obuku Doss izaziva čuđenje svojih vojnih zapovjednika te podrugivanje ostalih kolega s obzirom da apsolutno odbija služiti se oružjem pa čak ga i dotaknuti. Njegova odluka je doživljena kao kukavičluk, strah, sebičnost pa čak i prepotentnost od strane njegovih nadređenih stoga je poslan na Vojni sud koji mu prijeti doživotnom kaznom ukoliko ne prizna svoju krivnju i vrati se kući. No, uz pomoć oca Doss dobiva dopuštenje služiti vojsci bez uporabe oružja i tako njegova herojska priča započinje.

foto: hacksawridge.movie

foto: hacksawridge.movie

Misteriozno snažan

Andrew Garfield mnogima poznat kao glumac posljednjeg Spiderman filma, portretira glavnog lika Desmonda Dossa. Kao glumac Garfield je već ostavio utisak slatkog i pomalo sramežljivog karaktera, a uloga u ovom filmu svakako mu je pomogla učvrstiti takav imidž. Doss je prikazan kao miran, ali snažan mladić karizmatične i privlačne osobnosti te se čini kao jedna od onih osoba koje ostave snažan dojam čim ih upoznate.

Već pri samom početku filma dok osvaja svoju buduću zaručnicu Dorothy, na vrlo simpatičan i ženskoj publici zasigurno sladak način, prikazana je Dossova nepokolebljivost i ustrajanost ka ostvarenju cilja. Zbog njegove mršavije građe i stava protiv oružja nitko nije očekivao da može, čak niti da želi, spašavati svoje ratne kolege, no ostao je upamćen kao spasilac sedamdeset i pet muškaraca, od kojih su neki čak bili i japanski vojnici. Snagu u iskustvima za vrijeme obuke i na bojištu crpio je iz svoje vjere u Boga i ljubavi prema zaručnici. On je možda nespojivi spoj nježnog, plahog i misterioznog karaktera sa snažnim i odlučnim,  ali i jednostavnim,  što Garfield izvanredno prenosi na ekran.

foto: Screenshot/Official trailer- You Tube

foto: Screenshot/Official trailer- You Tube

Od smijeha do suza

Uz dinamičnost same radnje i zanimljivost njenog glavnog lika, film se može pohvaliti izvanrednim scenama bitke za Okinawu u kojima okrutno lice rata nije nimalo prikriveno. Oni koji su upoznati s Gibsonovim redateljskim uradcima spremni su na scene od kojih se ”želudac diže” te bi neki to mogli naći kao zamjerku filmu. Međutim, ratna zbivanja su nažalost, bila i ostala naša svakodnevnica, stoga se ne bi trebalo zamjeriti Gibsonu na želji da nam prikaže realnost rata onakvom kakva ona jest, brutalna i okrutna.

Uz sjajne zvučne i vizualne efekte radnji pridonose i sporedne glumačke izvedbe poput Vinca Vaughna koji će vas nasmijati do suza u ulozi narednika Howella, te Hugha Weavinga u dramatičnoj ulozi Dossovog oca nad čijim se karakterom u jednom trenutku zgražate dok vas pak u drugom osvaja. Hacksaw Ridge je sve samo ne priča o običnom čovjeku. To je priča o moći ljudske volje te o snazi i utjesi koju čovjek može naći u svojoj vjeri.  Najljepše od svega je upravo to što je ovo istinita priča, stoga čak i one tvrda srca neće ostaviti ravnodušnima.

(Visited 293 times, 2 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(9 votes, average: 4.111 out of 5)

Komentari