Izvedbene umjetnosti

Radionice na Ganz novom festivalu: Pišite pjesme s Edom Maajkom ili kroz kreativnost otpustite bijes

Foto: ganznovi.sczg.hr
Vrijeme čitanja: 6 minute

Edo MaajkaNataša RajkovićAdriana Josipović, Enesa Mahić i Erna Ómarsdóttir kreativna je ekipa koja vodi radionice na ovogodišnjem, 6. Ganz novom festivalu koji će se održati od 13. do 16. listopada u SC-u. S Edom Maajkom naučit ćete kako napisati dobru pjesmu i prenijeti je publici, s Natašom Rajković kako razviti svoj umjetnički projekt, a s Adrianom Josipović, Enesom Mahić i Ernom Ómarsdóttir kako kroz kreativnost otpustiti bijes bez opasnosti po sebe i okolinu.

Edo Maajka: Ganz nove pjesme

Pišu ti se pjesme i rime? Iskalio bi bijes i kalio svoj talent na papiru? Ne možeš više potiskivati svoje ideje, eksplodirat ćeš svaki čas? Četverodnevna radionica kojoj će u fokusu biti rad na pjesmama podijeljena je u dva dijela:

–  kreativni proces ili: što je dobra ideja, a što još bolja, razrada ideje, provođenje u djelo…

–  te, pazite sad ovo, zajedničko pisanje i snimanje pjesme!

+ mali bonus ili: kako nastupiti s pjesmom i istu stvaralačku emociju prenijeti s bine publici.

„Prva dva dana bavit ćemo se platonovskim poslom (to je onaj lakši od Sizifova!) i pokušaju pretvaranja ideja u akorde & tekst, a druga dva dana bavit ćemo se snimanjem te pjesme i njenim životom nakon snimanja. Ako napravimo hit, bit će i jedno genijalno iznenađenje za sve sudionike, al’ o tom potom“, kaže poznati reper i tekstopisac.

Broj mjesta je ograničen, stoga se s kratkim motivacijskim pismom i osobnim podacima (ime, prezime, datum rođenja, škola/studij, kontakt) prijavite na e-mail edukultura.sc@gmail.com do 6. listopada u ponoć. Sudjelovanje je besplatno.

Nataša Rajković: Razvoj umjetničkih projekata 

„Ono o čemu je riječ, a čemu prethodi razmišljanje zašto je riječ o tome, zašto baš to? To rješavate sami sa sobom i ako to uspješno razriješite, na dobrom ste putu da predstavu odvedete točno tamo gdje trebate. Vjerovali ili ne, ići bez problema tamo gdje hoćete nije garancija dobro obavljena posla, puno više postižete ako dospijete tamo gdje trebate biti. Naime, materijal na kojem radite zajedno s ljudima s kojima radite i prostorom u kome radite kreće se prema cilju, zaokruženju i čini to nenasilno. Znati sve unaprijed, kretati se prema unaprijed zacrtanoj slici konačne predstave isuviše je lako i vrlo često banalno jer nizati rješenja iz logike sustava koji ste osmislili bez da držite otvorenim prostor za događaje koji se odvijaju u samom radu znači uskratiti predstavi priliku da se razvije u punoj kompleksnosti, da iskoristi specifičnost svake uključene osobe i svake zatečene datosti. S jasnom slikom možete raditi bilo gdje i bilo s kime, ali takav rad je puno više nalik na regulaciju scenskog prometa, na oživljavanje slike koju imate u glavi, na puku inscenaciju, nema veze sa stvaranjem, s razvojem ideje, s razvojem kreacije.“ N. Rajković (Kazalište br. 53./54.)

Za takav se rad, koji se prema zaokruženju kreće nenasilno uzimajući u obzir sve zadatosti, potrebno vratiti motivacijistrukturikompoziciji dramaturgiji – osnovnim pojmovima koje brkamo, a bez kojih ne možemo. I ove godine Ganz vas zove na razvoj vaših umjetničkih projekata u suradnji, ili sukobu, s našim voditeljima, gostima i drugim sudionicima radionice. Tijekom šestodnevne radionice koju će voditi kazališna redateljica Nataša Rajković imat ćete priliku u formi razgovora, prezentacija ili individualnih konzultacija susresti se s etabliranim umjetnicima i stručnjacima i testirati vlastite ideje. Svatko od pozvanih gostiju iz perspektive svoga rada i polja djelovanja pokušat će rasvijetliti osnovne pojmove kojima se bavimo. Ali, u fokusu radionice bit će i specifične potrebe vašega projekta pa ćete tijekom trajanja radionice svoje ideje moći razvijati na individualnim konzultacijama i/ili praktično isprobavati u prostorima SC-a.

Organizatorima treba poslati:

a) kratki opis problema kojim se želite baviti

* Ovisit će o fazi rada u kojoj ste (na početku, možda imate problem s idejom ili razradom koncepta; u sredini, tražite rješenje kako određeni materijal postaviti na scenu; pri kraju, možda imate tehnički problem ili se mučite kako sve zaokružiti…). Uključite, također, što očekujete od radionice (možda vam je dovoljno s nekim razgovarati o konceptu, ili tražite reference i postavljanje projekta u njegov specifični kontekst, ili želite prezentirati work-in-progress i tražite feedback, i sl.).

b) opišite u jednoj ili dvije rečenice glavni fokus vašega umjetničkog rada

c) kontakt i kratka biografija

* Možete nam poslati i dodatne materijale (tekst na kojem radite, snimke probi, video snimke ili fotografije prošlih radova i sl.) koji će nam pomoći da se bolje upoznamo s vašim radom i potrebama.

Navedeno pošaljite na edukultura.sc@gmail.com do 1. listopada 2016. do ponoći.

Radionica se održava 11. i 12. listopada od 18 do 21 sati te 14. i 16. listopada od 17 do 20 sati u Studentskom centru u Zagrebu. Svatko od sudionika moći će se tijekom radionice dogovoriti za individualne konzultacije s voditeljicom radionice i gostima-predavačima. Oni od vas koji žele ili su već započeli s probama mogu računati na prostore SC-a za probe i praktično isprobavanje ideja tijekom radionice (11.-16.10.).

Nataša Rajković, kazališna autorica i redateljica, od 2004. umjetnička je ravnateljica Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Također, dramaturginja i spisateljica, Nataša je završila diplomski studij filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zajedno s redateljem Bobom Jelčićem radi u kazalištu od 1993. Njihove su kazališne predstave gostovale diljem Europe te osvojile brojne nagrade. Radionica se realizira u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu u sklopu projekta apap – Performing Europe 2020 uz potporu EU programa – Kreativna Europa te je dio programa Edukultura SC Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport.

Adriana Josipović: Extravagant furies

Bijesni ste? Ili samo „prosječno“ ljuti i nezadovoljni? Preplašeni, paralizirani ili osupnuti svojom mračnom stranom? Uvijek ste htjeli kročiti „drugom stranom“, ali nikad se niste usudili? Prošećite, socijalizirajte i „izvedite“ svoje demone u sklopu četverodnevne radionice Extravagant furies.

Koristeći tehnike i metode fizičkog kazališta, kazališnog klauna, ali i aktivne imaginacije i samorazvojnih tehnika, polaznici će kroz individualne i kolektivne vježbe otkrivati svoj „mrak“, njegov imaginarni i energetski potencijal te ga artikulirati jezikom individualnih etida. Radionica je namijenjena hrabrima, beskompromisnima i svima onima koji se „usude“!

Moćan ti postao si, mračne stvari u tebi osjećam. Yoda

Broj mjesta je ograničen, stoga se s kratkim motivacijskim pismom i osobnim podacima (ime, prezime, datum rođenja, zanimanje/studij, kontakt) prijavite na  e-mail edukultura.sc@gmail.com do 6. listopada u ponoć. Sudjelovanje je besplatno, a radionica se održava 13., 14. i 16. listopada od 10 do 16 te 15. listopada od 10 do 14 sati.

Adriana Josipović (1980., Zagreb) izvođačku izobrazbu stječe unutar edukacije po metodama Grotowskog, Strasberga, Čehova, Stanislavskog i Lecoqa, pod mentorstvom brojnih inozemnih i domaćih umjetnika. Članica je HDDU-a, međunarodnog izvođačkog kolektiva International Theater Observatory pod vodstvom Sergeia Kovalevicha (RU/FR), međunarodnog izvođačkog laboratorija DREAMLAB pod vodstvom Male Kline (SLO/BEL) kao i umjetničkog kolektiva Somagram pod vodstvom Laure Potrović (FR/HR). Jedna je od osnivačica umjetničke organizacije Tvorba Otvorenih Konstrukata – TOK te vanjski suradnik plesne belgijske kompanije Cie Felicette Chazerand (Brussels).

Enesa Mahić: Rage dance

Tijelo, glas i bijes

Kako zadržati ljutnju u tijelu i kako je pustiti bez da naudiš sebi i/ili drugima? Jesi li kad izvrištao svoj bijes i što je htio reći? Što se dogodi kad bijes napusti tijelo? Na ovoj radionici radit ćemo na utjelovljivanju ljutnje i bijesa kroz tjelesno, plesno i glasovno orijentirane psihoterapeutske vježbe. Učimo kako prizemljiti, izraziti i integrirati bijes bez da nas obuzme.

Mapiranje bijesa

Koja su naša rana iskustva s bijesom i kako su se prema njemu odnosili naši najbliži? Kako je bijes izražavan u tvojoj obitelji? Koja su uvjerenja oblikovala tvoj stav prema bijesu? Na ovoj radionici istražujemo svoju osobnu povijest bijesa kroz ples, pokret, ritualno kazalište te tjelesno orijentirane psihoterapeutske vježbe. Radionica je otvorena za početnike i iskusne plesače. Premda će Lab biti sigurno mjesto za istraživanje, imajte na umu da će biti glasan, emotivan i izraženih kretnji.

Prijave s kratkim motivacijskim pismom i osobnim podacima (ime, prezime, datum rođenja, zanimanje/studij, kontakt) šaljite na e-mail edukultura.sc@gmail.com do 10.10.2016. u ponoć. Radionica se održava 13. listopada od 18 do 20:30 te 16. listopada od 11:30 do 14 sati.

Enesa Mahić kvalificirana je za tjelesnu psihoterapiju, ples i rad s traumama. Radi individualno i u grupama više od 15 godina. Zanima je kako naše tijelo istovremeno može ograničiti i izraziti cijelo ljudsko iskustvo: emocionalno, mentalno i duhovno. Istraživanje i sigurno izražavanje negativnih emocija ključno je za podizanje nivoa samoprihvaćanja, zadovoljstva i sigurnosti, kaže Enesino iskustvo.

 Erna Omarsdottir: Metal aerobik

Metal aerobik izum je Shalala radionice. U njemu je negativna energija suprotstavljenja s ekstremno pozitivnom, gotovo lažnom energijom. Posuđuje od forme fitnessa ili aerobika, nešto je što većina ljudi prepoznaje i što je jednostavno za sve ljude koji se žele pridružiti. Ova dva ekstrema suprostavljaju se stalno kroz jednostavne korake i duboko disanje, ponavljanje i ekstremno jednostavne pokrete, disanje. Metal aerobik završava vrištanjem – što čini vaše iskustvo ekstremno oslobađajućim, barem na trenutak, i taj osjećaj traje kroz dan. S mrvicom boli u vratnim mišićima.

Usmjerit ćemo se na black yoga screaming vježbe, metal aerobik i druge neobične i oslobađajuće vježbe. Pozdravit ćemo svoje demone i promišljati drugačije načine njihova istjerivanja, osmisliti drugačiji ritual izlječenja kroz svakodnevne situacija poput čišćenja stana, ali kroz ritmičko vrištanje i headbanging. Svorit ćemo svoju privatnu i nevidljivu, gotovo u potpunosti od zvuka izoliranu black yoga screaming komoru, i vrištat ćemo zajedno od radosti, ljutnje, frustracije, da zaboravimo, da se napunimo energijom ili opustimo, izvrištat ćemo svoje probleme, vrištat ćemo i bez nekog posebnog razloga. Ovo iskustvo moglo bi vam spasiti život.

Prijave s kratkim motivacijskim pismom i osobnim podacima (ime, prezime, datum rođenja, zanimanje/studij, kontakt) šaljite na e-mail edukultura.sc@gmail.com do 12. listopada u ponoć. Radionica se održava 15. listopada od 16 do 19 sati. Sudjelovanje je besplatno, ali nećemo odbiti vašu donaciju ukoliko nas odlučite podržati.

Be social

Komentari