Izvedbene umjetnosti

Pobješnjeli Ganz novi festival donosi radionice i predstave na temu bijesa

Foto: ganznovi.sczg.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Želite li doznati što je Black Yoga Screaming Chamber i kako vrištanje utječe na vaše psihofizičko stanje, što je primamljivo u elektronskoj metal operi te kako se bezbolno osloboditi bijesa, a da pritom ne naškodite drugima ili sebi? Prvi put u Hrvatskoj na Pobješnjelom Ganz novom festivalu, koji će se održati od 13. do 16. listopada u zagrebačkom Studentskom centru, istražite bijes kroz ples, pokret, glas i smijeh. U glavnom i off programu festivala hrvatski, europski, libanonski, islandski i australski umjetnici te suradnici  priuštit će četiri dana besplatnih kazališnih i plesnih performansa, predstava, umjetničkih instalacija, radionica i beskompromisnih DJ plesnih večeri.

Između ostalog, očekuje nas zvukovni teatar sound art dua Kristoff K. Rolla koji će gledatelje povesti u svijet snova i šumova, cijeli niz razgovornih tehnika raznih kultura „Building Conversation“ kazališne umjetnice Lotte van den Berg i dva multimedijska rada Rabiha Mrouéa, redatelja i glumca iz Beiruta čiji su radovi predstavljeni diljem svijeta. Australska umjetnica Rosalind Crisp, zajedno sa švicarskim kompozitorom i glazbenikom Bo Wigetom, predstavit će glazbeno plesnu izvedbu „Crisp & Wiget“ u Francuskom paviljonu, a hrvatske plesne snage Roberta Milevoj i Zrinka Užbinec premijerno će izvesti plesni projekt „U očima“.

Radionice na temu bijesa i Ganz kritičari

Na ovogodišnjem Pobješnjelom Ganzu očekuje nas i nekoliko zanimljivih radionica na temu bijesa: Extravagant furies kazališne izvođačice Adriane Josipović na kojoj će se učiti kako istjerati negativne emocije na površinu, Metal Yoga Screaming Workshop islandske umjetnice Erne Ómarsdóttir za sve ljubitelje hakirane yogeRage dance gdje ćete uz pomoć life coacha Enese Mahić istraživati svoju osobnu povijest kroz ples, pokret i tjelesno orijentirane psihoterapeutske vježbe. Kroz radionicu Ganz nove pjesme vodit će nas legenda hip hop scene Edo Maajka, a s priznatom kazališnom autoricom Natašom Rajković proći će se kroz sve faze razvoja umjetničkih projekata. Također, ponovno je u tijeku nezaobilazni natječaj za Ganz kritičare. Kritike će biti honorirane, a objavit će se na internetskoj stranici festivala ganznovi.sczg.hr te u festivalskom Biltenu.

Osim spomenutih, u programu festivala sudjeluju i Live band Karaoke, María Jerez, Cuqui Jerez, Eva Badanjek, Ivan Penović, Matea Bilosnić, Martina Zelenika & Sara Ercegović, Miro Župa, Nenad Kovačić, Matija Ferlin & Bojan Gagić te Saša Božić. Ulaz na sve programe festivala je besplatan. Festival je dio projekta apap-Performing Europe 2020 koji se održava uz potporu Europske komisije – Programa Kreativna Europa. Festival se realizira uz potporu Ministarstva kulture, Grada Zagreba te Australske vlade kroz Ministry for the Arts’ Catalyst—Australian Arts and Culture Fund, a u suradnji s umjetničkim organizacijama de facto i Omeo Dance, Francuskim institutom, projektom TransARTE, programom TEATROSKOP, Goethe Institutom u Hrvatskoj, Akademijom dramske umjetnosti i The Swiss Arts Council Pro Helvetia.

Be social

Komentari