Izvedbene umjetnosti

Ganz novi festival traži kazališne kritičare i organizira besplatne radionice

Foto: ganznovi.sczg.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ganz novi festival, čije će se peto izdanje održati od 19. do 23. rujna u Studentskom centru u Zagrebu, i ove godine organizira besplatne radionice te je u potrazi za mladim kazališnim kritičarima.

Uoči samog festivala, 17. će rujna započeti šestodnevna Radionica razvoja umjetničkih projekata, koju će voditi kazališna redateljica Nataša Rajković, a kroz koju ćete se u formi razgovora, prezentacija ili individualnih konzultacija, imati priliku susresti s Milivojem Solarom, Damirom Bartolom Indošem, Goranom Sergejem Pristašem i pojedinim ganzovim umjetnicima. Svatko od navedenih umjetnika iz perspektive svoga rada i polja djelovanja pokušat će rasvijetliti osnovne pojmove kojima se bavimo. U fokusu radionice bit će i specifične potrebe vašega projekta, pa ćete tijekom trajanja radionice svoje ideje moći razvijati na individualnim konzultacijama i/ili praktično isprobavati u prostorima SC-a.

„Vjerovali ili ne, ići bez problema tamo gdje hoćete nije garancija dobro obavljena posla, puno više postižete ako dospijete tamo gdje trebate biti. Naime, materijal na kojem radite zajedno s ljudima s kojima radite i prostorom u kome radite kreće se prema cilju, zaokruženju i čini to nenasilno“ (N. Rajković, Kazalište br. 53./54.)

Za prijavu je potreban životopis, rečenica ili dvije o fokusu vašeg umjetničkog rada, opis problema kojim se želite baviti (s idejom, razradom koncepta, pričom, izvedbenim materijalom) te vaša očekivanja od radionice (trebate razgovor o konceptu, reference ili prostor za rad i feedback…?). Ako već imate ideju tko bi vam od navedenih predavača ili ostalih umjetnika na Ganzu (Espinosa, Jerez, Kline, Müller) oko toga mogao pomoći, molimo napomenite. Prijave se šalju na edukultura.sc@gmail.com do 11. rujna 2015. u ponoć.

Radionicu luminoakustike i ove će godine voditi hrvatski multimedijalni umjetnik Bojan Gagić i inženjer elektroakustike, glazbenik i producent Miodrag Gladović. Luminoakustika je izvedbena tehnika koja se temelji na pretvaranju svjetlećih objekata u zvukovne slike putem fotonaponskog efekta koji nastaje kada solarne ćelije stvaraju električnu energiju čija snaga ovisi o jakosti svjetla. Različiti izvori svjetlosti (neonski, halogeni, LED, upaljači, video projektori) proizvode različite zvukovne frekvencije koje kroz daljnju obradu mogu biti pretvorene u modularnu glazbenu skicu.

Foto: facebook.com/GanzNoviFestival
Foto: facebook.com/GanzNoviFestival

Zagrebačko/zadarski autorski dvojac Bojan Gagić i Miodrag Gladović započeli su svoj rad 2011. prvi put predstavljajući jedinstvenu metodu konverzije svjetla u zvuk koristeći fotonaponski efekt solarnih panela i mogućnosti primjene u glazbenim istraživanjima. Za svoj rad na razvoju luminoakustike dobili su treću nagradu na prestižnom natjecanju Margaret Guthman New Musical Instrument Competitionodržanom u Atlanti 2012.

Radionica luminoakustike premjestit će se u sam centar grada, u poznati zagrebački prolaz Oktogon, gdje će 25. i 26.9. umjetnici i sudionici radionice, koristeći tehnike luminoakustike, osmišljavati kreativne načine intervencije u prostor Oktogona. Radionica će završiti noćnim performansom/intervencijom u sklopu manifestacije Bijela noć, ‘besane noći’ suvremene umjetnosti, u organizaciji Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane učenike, studente, umjetnike, wanna-be hakere, dizajnere, arhitekte, vizualce, DIY entuzijaste i osobe raznih dobi spremnih na učenje. Zbog kvalitete rada mjesta na radionici su ograničena. Vaše prijave s kratkim motivacijskim pismom, životopisom i kontaktom (mobitel) s naznakom „Luminoakustika“ šaljite na edukultura.sc@gmail.com do 19. rujna 2015. u ponoć.

Ulaz na sva festivalska događanja, tradicionalno je, besplatan, a sve predstave i ove su godine u potrazi za svojim kazališnim kritičarima! Natječaj je otvoren za sve zainteresirane koji se žele baviti kritikom i koje zanima kazalište, izvedbene umjetnosti i nadolazeći kazališni autori. Uvjeti su sljedeći: pošaljite do 10. rujna na edukultura.sc@gmail.com do dva primjerka svojih dosadašnjih (makar i neobjavljenih) kritičkih tekstova ili tekst (max dvije kartice) koji za temu ima (suvremeno) kazalište.

Be social

Komentari