Glazba

Recenzija – Joey Bada$$: Na debitantskom albumu pokazao da nije običan klinac

Foto: facebook.com/fckingbadass
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/fckingbadass
Foto: facebook.com/fckingbadass

Svoj dvadeseti rođendan 20. siječnja Joey Bada$$ proslavio je sa svima nama objavivši svoj prvi studijski album “B4.DA.$$”. Od albuma koji je naslijedio dva sjajna mixtapea, “1999” “Summer Knights”, očekivalo se puno, a puno smo i dobili. Album je ispunjen socijalnom i političkom tematikom, a većinom je u središtu zbivanja svakog teksta upravo rasizam koji se od ubojstva Mikea Browna ne miče s dnevnog reda u SAD-u. Tako se rasizmom bavi u prvoj pjesmi albuma, Save the Children, zatim i u Like Me i No. 99.

Piece of Mind je pjesma koju svaki hip hop fan ima potrebu usporediti s Nasovom One Love. Sličnost je neosporiva jer slično kao u One Love, Joey preko melodičnog beata Freddia Joachima repa svom prijatelju preko telefona koji je u zatvoru, dok Nas u svojoj One Love piše pismo prijatelju u zatvoru.

“And what’s life like for me, it’s but a dream
Everything ain’t what it seems, up underneath
The surface is but a screen, we only see
What we know”

Posebni šarm ima pjesma Like Me čiji beat potpisuju legende J Dilla i The Roots, a gostuje i dečko koji je već dosta dugo na sceni, ali tek u posljednje vrijeme dobiva priznanje kakvo zaslužuje za svoje glasovne sposobnosti, BJ The Chicago Kid. Pjesma se bavi problemom rasizma, te osobnim problemima koji muče Joey Bada$$a.

Belly Of The Beast je meni jedna od najdražih pjesama s albuma. Joey opisuje život u Brooklynu i odaje počast velikanu Notorious B.I.G.-u i svojim jamajčanskim korijenima. Duh Jamajke donosi gostujući pjevač Chronixx.

“I’m a child of the city
Son of the streets
And it’s just a pity
They not tough like we
And things not look pretty
When we got to eat
Things get much deeper
Deeper and deeper”

Pjesma On & On ugošćuje britanskog pjevača Maverick Sabrea i repera Dyemonda Lewisa koji uz Joeya, na odličan beat Freddiea Joachima, iznose poruku o osjećajima o vlastitoj egzistenciji, odnosno smrti. U ovoj pjesmi se definitvno može osjetiti utjecaj koji je na Joeya ostavilo samoubojstvo njegovog prijatelja Capital STEEZa iz Pro Era Crewa.

“Don’t mourn me when I’m gone, celebrate my travels
Whenever you need me, just take a plane to astral zone
I’m headed home, I’ve been hurting too long
Time don’t stand still, so you gotta move on”

Na ovom albumu Joey radi i osvrt na svoj odnos s mamom u pjesmi Curry Chicken. Posljednja pjesma albuma je potpuni šok jer kao da ne pripada albumu i malo je bliža nekom mainstream zvuku. Kiesza i Joey su već surađivali na njezinom albumu na pjesmi Bad Thingali u pjesmi Teach Me glavnu riječ vodi Joey. Tempo je mnogo brži nego u svim ostalim pjesmama s albuma i mogu čak zamisliti da ju čujem i na nekom partyu. Pjesma je izrazito plesna i uspoređuje upravo vrste plesa sa životom, a pri tome i odnos dečka i cure koji su se tek upoznali.

“Let me show you how to groove, babe
How to move without a suitcase
Take a trip without a shoelace
I can lead you if you want
Let me help you move
Baby slide it
Give you a little bit of guidance
Enjoy your ride I’ll be your pilot”

Album je sve što smo očekivali. Kada ga poslušam od početka do kraja jasno mi je da tu odmah mogu odbaciti par pjesama koje su mi potpuno necatchy, ali velika je šansa da su nekom drugom upravo to favoriti albuma jer je album koncipiran tako da svakom ponudi nešto. Ako ga trebam usporediti sa starijim mixtapeovima, moram priznati da mi je Joey Bada$$ i dalje najdraži na svojem “1999” mixtapeu.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari