Film

Retropetak: Kako i kada je počela era špageti vesterna

Foto:Youtube.com/Screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto:Youtube.com/Screenshot
Foto:Youtube.com/Screenshot

Sami kraj godine posvetit ću jednome vesternu o kojima još nije uopće bilo riječi u Retropetku. Prije pola stoljeća snimljen je legendarni vestern For a Fistful of Dollars (Za šaku dolara). Film je dio čuvene Dollars Trilogy koja se ponekad naziva i Man With No Name Trilogy koja se sastoji od navedenog filma, For a Few Dollars More i The Good, the Bad and the Ugly. Ovo filmsko trojstvo je  populariziralo žanr špageti vesterna koji su dobili ime iz razloga što su producent i redatelj bili Talijani. Filmovi su originalno i izlazili na talijanskom jeziku. Međutim, glumačka ekipa je bila sastavljena od članova koji su dolazili  sa svih strana svijeta koji su glumili na vlastitim jezicima. Kasnije bi sinkronizirali zvuk na jeziku u skladu sa zemljom u kojoj film izlazi. Možemo li danas uopće zamisliti takve suradnje i koprodukcije kakve su ostvarivali u zlatnom dobu špagetija? Surađivale su Italija, Španjolska, Francuska, Njemačka, SAD pa čak i Jugoslavija, a filmovi ostvarivali nevjerojatan uspjeh. Koliko god to bilo pohvalno, ipak je velik problem činila jezična barijera. Redatelj Sergio Leone nije znao engleski, a Eastwood je komunicirao s Talijanima preko kaskadera Benita Steffanelija. No, vratimo se prvome špagetiju koji je privukao svjetsku pažnju te se ubraja među najbolje filmove ikad snimljene.

Filmska ekipa

Foto:Youtube.com/Screenshot
Foto:Youtube.com/Screenshot

Velik broj europskih članova ekipe je uzelo američka umjetnička imena, a među njima su bili i redatelj Sergio Leone koji si je promijenio ime u Bob Robertson, skladatelj Ennio Morricone u Dan Savio i glumac Gian Maria Volonté u Johnny Wells. Razlog tome je bio probijanje na američko i svjetsko tržište, jer špagetiji do tada nisu ostvarili veći uspjeh. Zbog toga se For a Fistful of Dollars smatra prvim filmom toga žanra, iako je ranije snimljeno oko 25 filmova koji bi se ubrojili u špagetije. Glavnu ulogu tumači Clint Eastwood, najpoznatiji protagonist vesterna nakon Johna Waynea. Leone je njegovu ulogu prethodno nudio Jamesu Coburnu (The Great Escape, Una ragione per vivere e una per morire), ali je on bio preskup, dok ga je Charles Bronson (The Dirty Dozen, C’era una volta il West) odbio s objašnjenjem da je to najgori scenarij koji je ikad vidio. Moglo bi se to nazvati sudbinom, jer je Eastwood ulogom Čovjeka Bez Imena stekao svjetsku slavu i do dana današnjeg neumorno radi na novim filmovima.

Na pitanje koliko važan dio filma čini glazba, odgovor bi mogao biti samo Ennio Morricone. Bez njegovog genijalnog glazbenog dodira, pitanje je, bi li For a Fistful of Dollars bio to što je, kao i drugi vesterni na kojima je radio, a i cijeli niz nagrađivanih filmova svih žanrova. Njegovi obožavatelji doći će na svoje u travnju iduće godine, kada dolazi u Arenu Zagreb u sklopu turneje My Life in Music (50 Years od Music- World Tour).

Druge su uloge tumačili Marianne Koch (Marisol), Wolfgang Lukschy (John Baxter), Sieghardt Rupp (Esteban Rojo), Joseph Egger (Piripero), Antonio Prieto (Don Miguel Benito Rojo).

Foto:Youtube.com/Screenshot
Foto:Youtube.com/Screenshot

Problemi u Japanu

Film je neslužbena verzija Kurosawina samurajskog filma Yōjinbō. Scenaristi Akira Kurosawa i Ryûzô Kikushima tužili su Leonea za kršenje copyrighta i posljedično se s njim nagodili da će dobiti 15 posto ukupne zarade i isključiva prava za distribuciju u Japanu. Kasnije je Kurosawa izjavio kako je zaradio više na For a Fistful of Dollars, nego na vlastitome filmu.

Nekoliko zanimljivosti

Clint Eastwoodovo prepoznatljivo škiljenje bilo je uzrokovano jakim suncem i reflektorima koji su mu udarali u oči.

Originalno ime filma bilo je The Magnificient Stranger te je naziv promijenjen samo tri dana prije premijere. Kako Eastwooda nisu o tome obavijestili, isprva nije bio ni svjestan velike pažnje koju je film počeo privlačiti.

U Dollars Trilogy jedini glumci koji su se pojavili u sva tri filma su Clint Eastwood, Mario Brega, Benito Stefanelli, Aldo Sambrell i  Antonio Molino Rojo.

Be social

Komentari