Film

Retropetak: Zaboravite sve što ste mislili da znate o poznatom crtanom psu (“Scooby-Doo”, K. Fukushima)

scooby doo
Vrijeme čitanja: 4 minute

Prvotna asocijacija na planetarno poznatog i ikoničnog strašljivog psa Scooby-Dooa svima obično bude vezana za dječje uspomene i srdačnu šaroliku grupu Mystery Inc. kojima je primordijalna misija razotkrivanje zločinaca prerušenih u kostime svakojakih monstruma, natprirodnih bića, vještica, morskih nemani te mnogih drugih.

Crtić koji je začet 1969. godine, nakon što je 1968. godine nastala jagma sa strane roditelja koji su kritizirali tadašnje crtiće kao što su „Space Ghost”, „The Herculoids”, „Birdman and the Galaxy Trio” za pretjerano nasilje što je konkluziralo njihovim otkazivanjem godinu nakon. Fred Silverman (izvršni producent na CBS-u) odlučio je modificirati jutarnje crtiće prema željama njegovih gledatelja. Samo putovanje Scooby-Dooa do završnih likova kakve poznajemo danas bio je zaista dug, a u početku se manifestirao u obliku crtića „The Mysteries Five” u kojemu je grupa tinejdžera, zajedno sa psom Too Much koji je svirao bongo, svirala na gažama, a tijekom pauza na sviranjma rješavala zločine.

Postupno se broj likova reducirao, a njihovi karakteri su se sve više transcendirali u njihove ikonične, suvremeno poznate likove uključujući psa koji je na kraju dobio ime završnim riječima Frank Sinatrine pjesme Strangers in the Night koja je glasila „doo-be-doo-be-doo”. I dok je Scooby-Doo lik doživio brojne serije, crtane kao i igrane filmove, predstave, nastavke i prednastavke i svakakve revitalizacije, sudeći po kritikama mnogih lista, kako na prestižnijim filmskim stranicama tako i na Youtubeu te šire, „Scooby-Doo: Otok Zombija” glasi kao jedan od najkvalitetnijih i najnetipičnijih Scooby-Doo uradaka do danas.

Mladi detektivi u potrazi za pravim duhom

Sama radnja počinje tipično Scooby-Doo tematici gdje skupina mladih detektiva razotkriva još jednog negativca koji se skriva ispod maske zelenog čudovišta što, de facto, posluži kao kap koja je prelila čašu Mystery Inc.-u koji teže pronalaženju nečega što bi pomaknulo njihov posao na jednu novu razinu koja se ne manifestira na konstantno pronalaženje maskiranih ljudi u potrazi za bogatstvom, osvetom ili slavom. Daphne zajedno s Fredom kao producentom započinje svoju novu emisiju koja postane vrlo popularna, a čija je glavna premisa potraga za pravim duhom. Kada se cijela skupina ponovno okupi na Daphnein rođendan, petero detektiva nastavi svoju potragu za nadnaravnom pojavom koju bi Daphneinu emisiju učinilo zanimljivijom te ostvarilo njezinu glavnu radnju u nadi da će konačno uspjeti pronaći pravu nadnaravnu pojavu koja ovoga puta neće biti pod okriljem mehaničkog organizma, hologramske projekcije ili maskiranog zlikovca.

Međutim, putovanje se bezuspješno nastavlja i Shaggy, Velma, Daphne, Fred te Scooby i dalje nailaze na identične slučajeve artificijelnih antagonista, sve dok jednom prilikom ne odu u Louisianu, New Orleans gdje upoznaju služavku Lenu Dupree koja radi na otoku Mjesečev Srp. Jednom kada čuju da na otoku ima ‘pravih duhova’, mlado društvo se odluči uputiti na spomenuti otok s primjesom skeptičnosti u sebi. No, onda kada stignu na misteriozan i opskuran izolirani otok gdje upoznaju vlasnicu jedine kuće na cijelom imanju Mjesečev Srp, serioznu i grandioznu Simone Lenoir, stvari kreću novim tokom. Tim detektiva suočava se s nizom nadnaravnih pojava, kao i zombijima koji okupiraju cijeli otok jednom kada Sunce nestane.

scooby-doo
Foto: Screenshot

Faktor koji animirani film „Scooby-Doo: Otok Zombija” toliko odvaja od svojih prethodnika, odnosno sljedbenika, jest iznenađujuća zrelost te savršen osjećaj za jezivu i misterioznu ambijentalnu pozadinu koja čini ovaj film toliko prominentnim u odnosu na sve ostale Scooby-Doo uratke. Radnja je vrlo decentna, sofisticirana, a opet i sadrži određene dječje momente koji služe kao podsjetnik da ovo ipak nije kompletno film za odrasle, iako se naslovom doista može protumačiti tako.

Određene scene poput one u kojoj Shaggy i Scooby pronalaze kostursku ruku koja visi zakopana u zemlji ili scene u kojoj Mystery Inc. u pozadini snimljene scene na kameri ugledaju odraz duha Morgana Moonscara, odnosno isključivo njegove glave čine ovaj animirani uradak izuzetno napetim, hororski nastrojenim te na segmente morbidnim i surovim. Dodatan plus je izvrsna hrvatska sinkronizacija koja je više u skladu s kontekstom animiranog filma i puno odraslija čiji američki pandan ipak zna zvučati djetinjastije u tom aspektu.

scooby-doo
Foto: Screenshot

Film koji tek na momente podsjeća da se radi o dječjem crtiću

Dakle, sa sigurnošću se može reći da ovaj crtani produkt poništava svako prejudiciranje o svjetski popularnom psu čija je radnja inače poznatija s puno djetinjastijim predznakom. Veoma zreo uradak sa sofisticiranim stilom animacije koji se provlači kroz cijelu radnju, vrlo surovim prikazima određenih likova, morbidnim scenama koje ni odraslije gledatelje ne bi ostavili ravnodušnim te ispunjen mnogim neočekivanim iznenađenjima čine animirani film „Scooby-Doo: Otok Zombija” jednim od crtića koji s razlogom stoji na mnogobrojnim listovima kao jedan od jezivijih dječjih crtića svih vremena zajedno s ostalima poput „Watership Down” (1978), „Tajna NIMH-a” (1982) ili „Koralina i tajna ogledala” (2009).

scooby-doo
Foto: Screenshot

Tomu dodatno pridodaje činjenica da se Mystery Inc. ovoga puta, za razliku od svojih prethodnika, prvi puta suočava s pravim natprirodnim pojavama kao i s problematikom potpune bespomoćnosti koja pruža pojačan osjećaj klaustrofobije. Dodatna preporuka stoji za gledanje sinkronizirane verzije koja je puno realističnija i serioznija u odnosu na originalnu američku verziju gdje najveći trijumf drži Katja Zubčić u maestralnoj interpretaciji graciozne i enigmatične Simone Lenoir. U konačnici, zaboravite sve što ste mislili da znate o voljenom psu kojega ste navikli gledati vikendom na jutarnjem programu jer „Scooby-Doo: Otok Zombija” pomiče sve granice koje su prethodni nastavci postavili. Zoinks!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari