Film

Retropetak: Život i smrt Aleksandra Makedonskog

Foto: Wikipedia.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Wikipedia.com
Foto: Wikipedia.com

Po ovome vremenu, malo kišnom, malo vrućem, najbolje je petak iskoristiti gledajući kakav stari film. Danas vam predlažemo film Alexander The Great iz 1956. Malo da se prisjetite satova povijesti iz osnovne i srednje škole, a malo i da uživate uz Richarda Burtona koji tumači glavnu ulogu.

Zašto sam odabrala ovaj film? Na današnji dan 323. godine prije nove ere umro je vojskovođa i makedonski vladar koji je zapamćen kao jedan od najvećih osvajača u povijesti. Danas je sastavni dio gradiva povijesti i mala djeca znaju ponešto o Aleksandru. Naravno, kao i svaki drugi hollywoodski film, ni ovaj nije potpuni vjerni prikaz povijesnih događaja, ali možda izazove interes za daljnje istraživanje teme.

Jedno upozorenje prije upuštanja u gledanje ovog starog epika – film teče polaganim tempom i akcija nije njegova prva karakteristika. Ima i praznih scena, poput pogleda između likova koji ništa ne progovore ili se samo pozdrave. To je vjerojatno posljedica nasilnog rezanja, redateljevog stila i samog vremena iz kojeg film potječe. Original traje preko tri sata i redatelj Robert Rossen bio je vrlo razočaran kada su ga producenti skratili na 141 minutu. Po tome se lako uočava razlika s modernim povijesnim filmovima. Današnji filmovi su izrazito brzi, puni akcije i često se ne ulaže toliko pažnje u dijalog. Rossen je svakako stavio naglasak na dijalog i izgradnju psiholoških odnosa.

Prikaz Aleksandrovih odnosa s njegovim ocem i majkom dobro opisuje roditeljske trzavice, očevu ljubomoru, njegov strah i egoizam od gubitka trona te majčinu želju za vlašću i moći.

Što se tiče prikaza bitaka, obožavatelji ratnih filmova bit će razočarani. Scene su relativno kratke i ne prikazuju jačinu vojske ili njihovu spretnost ratovanja, bilo Makedonaca, bilo neprijatelja. Za primjer uzmimo bitku na rijeci Granik, koja je prva od tri najbitnije Aleksandrove bitke i koja mu je otvorila put na istok i daljnje osvajanje. Po nekim povjesničarima, Aleksandrova vojska sastojala se od 47 tisuća vojnika. U filmu traje otprilike minutu i pol i izgleda više kao naguravanje perzijskih konjanika koji po zraku nelogično mašu mačevima u nekakvim žutim kapetinama.

Burton je kvalitetno odigrao ulogu velikog vojskovođe. Tadašnji kritičari zamjerili su njegov izgled s argumentom da izgleda prestaro da bi glumio Aleksandra. Međutim, Burton je tada imao samo 29 godina, za razliku od Aleksandra koji je umro u 33. godini. I po mojem mišljenju, za početni dio filma (u kojemu glumi adolescenta) izgleda malo prestaro. Glumac je bio toliko razočaran filmom, da je gotovo odbio ulogu Marka Antonija u Kleopatri, također povijesnom spektaklu.

Filmu se može zamjeriti i možda nedovoljna posvećenost pažnje stanju vojske, on ne svjedoči o tome kakav je duh vladao u Aleksandrovoj vojsci, već se samo koncentrira na vladara i njegove osobne dvojbe i razmišljanja.

Be social

Komentari