Istaknuto
15.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te neke nove i stare strane preporuke za slušanje.

09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

Film

Retrospektiva najboljih filmova sezone u Art-kinu Croatia

13.07.2018. Ziher.hrFoto: facebook.com/PhantomThread
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kraj je srpnja u Art-kinu namijenjen ciklusu Najbolji od najboljih, retrospektivi najgledanijih filmova sezone koje će publika imati priliku (još jednom) pogledati od 17. do 27. srpnja.

To su Fantomska nit s uvijek očaravajućim Danielom Dayom-Lewisom, Projekt Florida s Instagram zvijezdom Briom Vinaite, publiku je očekivano šarmirala Saoirse Ronan iz indie komedije Lady Bird, baš kao i Timothée Chalamet iz priče o ljetnoj romansi Skrivena ljubav. Dokumentarac Trst, Jugoslavija izazvao je interes prikazom predratnog/pred-kapitalističkog vremena na ovim prostorima, dok je inovativno osmišljeni Loving Vincent: Van Goghov misterij osvojio dramatičnom rekonstrukcijom života slavnog slikara. U ciklusu se neizostavno našao i Oscarom nagrađeni film Tri plakata izvan grada, te domaći hit Comic Sans.

Fantomska nit prikazuje se u utorak, 17. srpnja. Film nam pruža priliku zaviriti u svijet visoke mode smješten u poslijeratni London 1950-ih. Vrhunski krojač Reynolds Woodcock uz sestru Cyril (Lesley Manville) i ljubavnicu Almu (Vicky Krieps) tamo predstavlja centar mode i društvenog života, dok se suočava sa spletkama i borbama za moć oko sebe, kao i s vlastitim nesigurnostima i izazovima.

Osam vrijednih naslova

U petak, 20. srpnja na programu je Projekt Florida, nezavisni film koji u bajkovito, nikad dovršeno naselje nalik Disneylandu smješta grupicu osoba s margine. Djeca lutaju prepuštena sama sebi, dok odrasli pokušavaju pronaći način da im osiguraju barem minimalnu egzistenciju. Zajedništvo i briga pokazuju se još jednom ključnima.

Foto: facebook.com/TheFloridaProject

Greta Gerwig, zvijezda indie filmova poput Frances Ha i Mistress America, svoj filmski prvijenac Lady Bird posvetila je priči o odrastanju u malom gradu u vrijeme završetka srednje škole. Film nose snažni ženski likovi – kći tinejdžerica (Saoirse Ronan)  i njezina majka (Laurie Metcalf),  koje se na svoj način nose s tim turbulentnim životnim razdobljem. Na programu je u subotu, 21. srpnja.

Skrivena ljubav, elegantna je i vizualno očaravajuća ekranizacija romana Andrea Acimana. U maloj, ali kozmopolitskoj sredini talijanskog ljetovališta razvija se zabranjena ljubav između tinejdžera Elia (Timothée Chalamet) i nešto starijeg asistenta njegovog oca (Armie Hammer). Film na poetičan način istražuje svijet senzualnih užitaka i emotivnih stremljenja. Prikazuje se u nedjelju, 22. srpnja.

U ponedjeljak, 23. srpnja na programu je dokumentarac Trst, Jugoslavija, mozaik priča o Trstu kao omiljenoj šoping destinaciji mnogih građana Jugoslavije u sedamdesetima i osamdesetima prošlog stoljeća. U vrijeme kada se masovno putovalo preko granice po komadić kapitalističkog sna, Piazza Ponterosso u središtu Trsta zadobiva mitske karakteristike.

Foto: facebook.com/ThreeBillboardsOutsideEbbing

Jedan domaći film

Loving Vincent: Van Goghov misterij, prikazan je kao animacija u slikarskom stilu samog Van Gogha, a život legendarnog slikara predstavljen je kroz razgovore s najbližima, te kroz dramatičnu rekonstrukciju događaja netom prije njegove smrti preuzetih iz 800 pisama koje je sam napisao. Film je na programu u utorak, 24. srpnja.

U četvrtak, 26. srpnja na programu je Oscarom nagrađeni film Tri plakata izvan grada, brutalno svjedočanstvo neefikasnosti u borbi protiv najtežih zločina. U ovoj crno-humornoj drami briljantnog scenarija, Frances McDormand, Woody Harrelson i Sam Rockwell ostvarili su neke od svojih najzapaženijih uloga.

Comic Sans film je hrvatskog redatelja Nevia Marasovića s Jankom Popovićem Volarićem i Natašom Janjić u glavnim ulogama. Putovanje oca i sina na Vis pokaže se emotivnom, ali i humorističnom pustolovinom. Film se prikazuje u petak, 27. srpnja.

Projekcije u Ljetnom Art-kinu održavat će se svaku večer u 21 sat i 30 minuta u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino, a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina. Ulaznice se mogu rezervirati telefonom (051/323 261) od 16 do 20 sati ili putem  e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili kupiti na stranicama www.ulaznice.hr.

(Visited 109 times, 1 visits today)

Komentari