Film

Filmska 2018. godina: Osobne redakcijske liste najboljih filmova

filmska
Foto: movietheateremployeeproblems.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 5 minute

Godišnje filmske liste uvijek je nezahvalno raditi, pogotovo ako uzmemo u obzir da mnoge filmove još nismo imali prilike vidjeti zbog kasnije distribucije i čekanja ‘sezone Oscara’ koja se računa od početka siječnja. Osobne redakcijske liste odraz su relativno siromašne filmske 2018. u kojoj su nam se istaknuli sljedeći filmovi. Obrazloženja slijede samo za film koji nam se ove godine našao na prvom mjestu pojedinačnih lista.


Dunja Ivezić

5. Manta Ray (Phuttiphong Aroonpheng)

4. Cold War (Pawel Pawlikowski)

3. Roma (Alfonso Cuarón)

2. A Star Is Born (Bradley Cooper)

1. Bad Times at the El Royale (Drew Goddard)

Bad Times at the El Royale je kaotičan, nasilan i bizaran. Radnja je podijeljena na poglavlja i razvučena na 141 minutu te ni u jednom trenutku ne gubi na napetosti. Zapanjujuća je vizualna struktura prelivena intenzivnim i obojenim svjetlima koja se međusobno stapaju u noćnom ambijentu čineći ga začudnim, zasljepljujućim i spektakularnim. Bad Times at the El Royale predstavlja vrhunski spoj nasilja, zapanjujuće scenografije i filmske glazbe koji u svakom slučaju ne smije proći nezapaženo, a njegova će ga dosljednost i spretnost na misterioznom terenu bez sumnje istaknuti kao jedno od boljih autorskih ostvarenja ove godine.

Bad Times at the El Royale
Foto: filmsby.tumblr.com

Marta Ban

5. Dogman (Matteo Garrone)

4. First Reformed (Paul Schrader)

3. Mandy (Panos Cosmatos)

2. Spider-man: Into The Spider-Verse (P. Ramsey, R. Persichetti Jr., R. Rothman)

1. Roma (Alfonso Cuarón)

Od Cuaróna, s ljubavlju. Meksički se redatelj vratio korijenima, zagledao u svoje posve obične žene na posve veličanstven način i pritom ostao posve čovječan. Ako se na nešto mogu požaliti, onda je to mali ekran na kojem sam ga morala gledati.

roma
Foto: YouTube screenshot / “Roma”

Iva Kolar

5. Thunder Road (Jim Cummings)

4. BlacKkKlansman (Spike Lee)

3. Lada Kamenski (S. Hribar, M. Šantić)

2. Osmi povjerenik (Ivan Salaj)

1. Roma (Alfonso Cuarón)

Ljubavno pismo nostalgiji u nekoliko razglednica povezanih u životnu priču, napravljeno u crno-bijelom formatu, vrlo prigušeno i cuarónovski, sa suptilnim porukama koje možete, a i ne morate iščitati.

roma
Foto: YouTube screenshot / “Roma”

David Gašo

5. Le Grand Bain (Gilles Lellouche)

4. The Death of Stalin (Armando Iannucci)

3. Matangi/Maya/M.I.A. (Steve Loveridge)

2. Osmi povjerenik (Ivan Salaj)

1. A Star Is Born (Bradley Cooper)

Ovaj pažljiv i osjećajan režijski pothvat Bradleya Coopera u suradnji s mega-zvijezdom Lady Gagom sebično je (i zasluženo) privukao svu pažnju u 2018. godini. Mnogo je nagađanja što točno tako dobro funkcionira u ovom filmu, ali nakon nekog vremena zaključujem kako Zvijezda vrlo jasno odražava tko je radio iza nje – ona je rezultat rada iznenađujuće nadarenog debitantskog redatelja, vrijedne i predane glavne glumice/kantautorice, glumačkih talenata poput nevjerojatnog Sam Elliotta te ekipe filmskih i glazbenih majstora od Mark Ronsona i Hillary Lindsey pa do Lukasa Nelsona i njegovog benda.

Zvijezda je rođena je apsolutni filmski užitak čiji glazbeni i filmski elementi odlično surađuju – slika je glatka, priča je usredotočena, soundtrack sastavljen vješto, a bez obzira na fabulu koja na bljeske djeluje pomalo sigurno, uspijeva slaviti sirovu emociju, film i glazbu te na iskren način djeluje kao djelo ponosne debitantske ekipe kojoj je doista stalo do onog što su pokušali – i uspjeli stvoriti.

star is born
Foto: facebook.com/StarIsBornMovie

Arman Fatić

5. Roma (Alfonso Cuarón)

4. The Favourite (Yorgos Lanthimos)

3. Slon u sobi (Bo Hu)

2. The Wild Pear Tree (Nuri Bilge Ceylan)

1. The Rider (Chloé Zhao)

Veoma su rijetki filmovi koji vas ulove od prvog kadra i drže do posljednje sekunde trajanja. Ove godine (tehnički u pitanju je film iz 2017. koji je svoju europsku distribuciju doživio u 2018. godini) to je The Rider. Rađen prema istinitim događajima, film je glumački, namjenski prljavo (svi glumci zaista žive živote koji su prikazani u filmu), tematski veoma teško i vizualno perfektno djelo o životu suvremenih kauboja. Dok se u klasičnim westernima dobri, loši i opaki momci međusobno sukobljavaju, redateljica Chloé Zhao u svojem neo-westernu pokazuje da je danas smrtni neprijatelj kauboja on sam sebi.

the rider
Foto: facebook.com/TheRiderMoviePage

Adnan Bajrović

5. The Rider (Chloé Zhao)

4. Avengers: Infinity War (Anthony & Joe Russo)

3. Blindspotting (Carlos Lopez Estrada)

2. Annihilation (Alex Garland)

1. Hold the Dark (Jeremy Saulnier)

U kinematografskim svijetu Jeremy Saulnier je definitivno jedan od najpodcjenjenijih redatelja, posebice onih novije generacije s manje od pet filmova. Od Murder Partyja koji je snimljen praktično bez budžeta do vrhunskih Blue Ruin i Green Room, Saulnier je stvarao samo filmske poslastice. Jasno je, prema tome, da je njegov novi naslov Hold the Dark za mene bio jedan od najiščekivanijih filmova ove godine. Kada sam ga napokon pogledao, a izašao je na Netflixu krajem rujna (još jedna nepravda za Saulniera, jer zaslužuje gledanje na platnu), bio sam i više nego oduševljen.

Film se odvija u malom gradu Keelutu na Aljasci koji čine nekoliko kuća i beskrajne šume. Na poziv Medore Sloane, čijeg su sina navodno ukrali vukovi, Russel Core, pisac i istraživač, odlazi u taj gradić kako bi joj pomogao. S druge strane svijeta, njen se muž Vernon nalazi u Iraku te će mu prostrjelna rana na vratu omogućiti raniji povratak kući. Pošto smo upoznati s likovima i radnjom Hold the Dark će se razviti u nešto potpuno bizarno i misteriozno. Saulnier od te točke eksponencijalno nastavlja zapetljavati labirint da kod gledatelja stvara konfuziju i želju za konačnim rješenjem.

No, ono neće doći na način na koji smo naviknuti što ovom filmu daje još jedan nivo ili veo misterije. Upravo je to razlog što je ovaj film naišao na mnogobrojna osporavanja. Ali upravo su ta osporavanja dokaz koliko je publika postala razmažena i pasivna. Hold the Dark sve horizonte očekivanja uzima i gazi ih debelim džonom teških aljaških čizama te se poput Gordona Ramsaya izderava na nas da se više napnemo i potrudimo.

hold the dark
Foto: facebook.com/HoldTheDarkFilm

Filip Kušter

5. Roma (Alfonso Cuarón)

4. Utøya 22. Juli (Erik Poppe)

3. First Man (Damien Chazelle)

2. You Were Never Really Here (Lynne Ramsay)

1. Dogman (Matteo Garrone)

Prikaz surove Italije u kojoj se nalazi malo razloga za život rijetko tko može bolje dočarati od Mattea Garronea (Reality, Gomorra), ujedno i potpisnika veličanstvenog Dogmana, filma koji oduševljava glumom, scenarijem, atmosferom, režijom, fotografijom i istinitošću od početka do kraja. Garrone je glavnog glumca Marcella Fontea za ulogu lika Marcella, vlasnika salona za uljepšavanje pasa, tražio nekoliko godina, a ovaj mu je uzvratio s glumom na koju malotko ostane ravnodušan. Kako se čovjek spušta na razinu životinje te do koje razine odanost može ići, Dogman prikazuje s lakoćom i nakon dojmljivog završetka samo nas obgrli u svom realizmu i ostavlja u samoći.

dogman
Foto: 365filmsbyauroranocte.tumblr.com

Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari