Istaknuto
24.11.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.11.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 3. prosinca ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše vizart redakcije!

Film

Retrospektiva suvremene portugalske redateljice Terese Villaverde u kinu Tuškanac

19.11.2018. Ziher.hrFoto: press Kino Tuškanac
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Kino Tuškanac u srijedu, 21. i četvrtak, 22. studenog, donosi mini retrospektivu i hrvatske kino-premijere najistaknutije suvremene portugalske redateljice Terese Villaverde, u sklopu koje će prikazati izbor od tri reprezentativna ostvarenja njezina autorskog opusa. Uoči prve projekcije, uvodnu riječ o stvaralaštvu i ključnim značajkama redateljičina opusa dat će filmska kritičarka Diana Nenadić.

Program u srijedu, 21.11. otvara socijalna drama Mutanti (1998), prikazana u programu ‘Izvjestan pogled’ u Cannesu, u kojem se redateljica tematikom, idejno i izvedbeno vraća svom prethodnom ostvarenju, filmu Trojica braće (1994). Drugim riječima, posrijedi je karakterna studija troje neprilagođenih i buntovnih mladih ljudi, odnosno priča o njihovom otuđenju, patnji i nesreći smještena u izuzetno realističan i uznemirujući socijalni kontekst.

U četvrtak, 22.11. u 19 sati na rasporedu je intimistička psihološka drama Voda i sol (2001), nagrađena na filmskom festivalu u Veneciji, fokusirana na raspad životne svakodnevice emotivne mlade žene. U ovom djelu impresivnog vizualnog stila i sjajnih glumačkih nastupa zbivanja su u potpunosti predočena iz vizure protagonistice, a autorica pomno i slojevito oslikava njezina razmišljanja i emotivno-psihička stanja.

Konačno, program završava istog dana u 21 sat projekcijom tjeskobne melodrame Trans (2006), tematikom slične filmu Ljilja zauvijek (2002) Lukasa Moodyssona. Osobito valja izdvojiti sjajnu ulogu Ane Moreire, koja u liku protagonistice objedinjuje izrazitu krhkost s nepokolebljivom odlučnošću i snagom, dok profeministički angažman djela nadilazi puki simbolizam te nije nimalo pamfletistički.

Program je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom Portugala u Republici Hrvatskoj.

(Visited 89 times, 1 visits today)

Komentari