Film

Rođendanski vikend Art-kina: Završnica rođendana uz ludi ‘Lebowski’ party u kućnim ogrtačima!

Foto: Crveni balon, Press: Art-kino
Vrijeme čitanja: 2 minute

Omiljeno riječko kino postaje osmogodišnjak, a tim povodom u nadolazećem vikendu priprema veliki rođendanski filmsko-glazbeni party! Filmsko „partijanje“ uključuje same klasike svjetske kinematografije: „Crveni balon“ i „Čarobnjak iz Oza“ za djecu te „Veliki Lebowski“ za „nešto starije“. Glazbeno „partijanje“ pak znači pravi rođendanski tulum, uz glazbu proslavljenog riječkog „vinilnog“ DJ-a Dr. Smeđeg Šećera i tematski dress code – kućne ogrtače!

Prvi termin proslave subota je 17. prosinca u 11 sati. Na programu je Crveni balon redatelja Alberta Lamorissea iz 1956., po mnogim kritičarima (a i publici) jedan od najboljih i najutjecajnijih filmova za djecu u povijesti svjetske kinematografije. Takvu su reputaciju potkrijepile i nagrada Oscar za najbolji originalni scenarij te Zlatna palma za najbolji kratkometražni film.

Već šezdeset godina Crveni balon jednako aktualno progovara o djetinjstvu i odrastanju, prijateljstvu, ljubavi, pobjedi dobrog nad zlim i ostalim snažnim univerzalnim temama, i to bez riječi, samo uz pomoć zvukova, slike i glazbe. Centralni su likovi dječak, kojeg glumi redateljev sin Pascal, i crveni balon, dvoje slučajnih poznanika koji kreću u avanturu pariškim ulicama.

U večernjim satima istog dana na svoje će doći ljubitelji lika i djela Dudea Lebowskog, najvećeg „kulera“ među lijenčinama. Uvod u kultnu crnohumornu komediju braće Coen Veliki Lebowski koja svoje glavne likove (Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi i drugi) postavlja pred neobične životne izazove, zbit će se u atriju kina u 19:30. Tada će grupa škart, Đorđe Balmazović i Dragan Protić, predstaviti svoju duhovitu ilustriranu poetičnu knjižici o Art-kinu „Art-kino, molim fino“ utemeljenu na dokumentarnim pričama te isječak njihovog prvog dokumentarnog filma (DUGA) RESA, ili kako smo se zapetljali? koji je sniman i u Rijeci.

Nakon Velikog Lebowskog, koji počinje u 20 sati, publika je pozvana na tematski rođendanski „Lebowski“ party, što znači da i svojom odjećom mogu izraziti koliko se ugodno u Art-kinu osjećaju. Neslužbeni je dress code kućni ogrtač, a službeno piće večeri koktel white russian, omiljeno piće Dudea Lebowskog.

Temu će glazbeno zaokružiti Dr. Smeđi Šećer, „vinilni“ DJ posvećen „pronalaženju apsolutne ugode, slaganju soničnih kolaža te iskopavanju iskonskog groovea“. Za rođendanski party Dr. Smeđi Šećer priprema koktel filmske glazbe, garažnog rocka i soula te – latino selekciju posvećenu liku i djelu Jesusa Quintane, glavnog kuglačkog protivnika Dudea Lebowskog.

Opuštanje će uslijediti u nedjelju, 18.12., posljednjeg dana rođendanskog tjedna. U 16 sati na programu je film koji je raspirivao maštu brojnih generacija, magični Čarobnjak iz Oza. Dorothy, Toto, Strašilo, Limenko i Plašljivi lav vode na put u Oz, u potrazi za srećom, srcem i hrabrošću, no to je vjerojatno već dobro znano jer riječ je o jednom od najpopularnijih holivudskih filmova svih vremena.

Be social

Komentari