Intervju

Saša Kuzmić (Kuzma & Shaka Zulu): “Nestala je ona ulična estrada iz devedesetih”

Foto: youtube screenshot, "Kuzma & Shaka Zulu - Blagajnica"
Vrijeme čitanja: 6 minute

U službi  nježnog dvokoraka sa programom nadolazećeg jedanaestog izdanja ovogodišnje riječke Hartere, pripremili smo za vas intervju sa Sašom Kuzmićem, širem puku poznatijem po djelovanju u sklopu splitskog disco dua Kuzma & Shaka Zulu.

Kao dijete pjevušila sam po dvorištu stihove U mojoj ulici ne prodaje se trava, ne prodaje se dim. Ta mi je pjesma uvijek mamila osmijeh na lice. Danas se još uvijek potajno nadam da će mi pod prozorom jedne ljetne večeri osvanuti šarmantna i pristojna baraba koja će me, umjesto serenadom mariachija, osvojiti kreštavom interpretacijom pjesme Lito Ide Mala, dok ga susjeda preko puta preklinje i gađa teglom žutih maćuhica.

Kuzma & Shaka Zulu tijekom godina prerasli su u fenomen koji teško tko može objasniti. Ono što nam donosi najviše radosti i nema baš naviku uz sebe vezati grandiozna objašnjenja. Od daleke 1993. mnogo toga se promijenilo ali ovaj italo disco duo nekako je ostajao isti. Pune klubove i izazivaju oduševljenje. Na glasu su uvijek bili kao veliki veseljaci i vrsni zabavljači. Dok je Galileo Tajč suradnik na ponekom tekstu, a i nosi titulu majstora ceremonije, Saša Kuzmić glavni je autor, kreator i producent ovog sastava. Odgovorio nam je na neka pitanja i otkrio planove za jesen.

Kuzma & Shaka Zulu već više od dvadeset godina odolijevaju zubu vremena i nametnutim trendovima. U čemu je vaša tajna?

Iskrene i istinski dobre pjesme, stilska raznolikost, neprivlačenje pažnje skandalima i sličnim medijskim trikovima. Uvijek smo bili izrazito bliski s publikom, a i tu je „ono nešto“ što se ne može objasniti.

Koliko dugo se Kuzma & Shaka Zulu poznaju i kako je uopće došlo do ideje za sastavljanjem disco dua?

Znamo se od samog početka, ja (Kuzma) kao skladatelj, pjevač i producent i Leo (Shaka Zulu), koji je u počecima svirao bubnjeve, da bi poslije na live nastupima postao MC i supporting vocal i izašao naprijed da komunicira s publikom. Neke smo tekstove radili zajedno, neke samo ja, ali sam zato sve svirao, pjevao i miksao uz puno eksperimenata.

Moglo bi se reći da su Kuzma & Shaka Zulu jedini sastav koji je isplivao iz cro dancea i ostao vjeran svom zvuku. Uz vas čovjek ima osjećaj kao da je vrijeme stalo. Jeste li nostalgični za nekim prošlim vremenima?

Ostati vjeran sebi je najvažnije. Nismo nostalgični zato jer smo sada popularniji nego ikad, pa samim time i mlađi nego ikad.

U pjesmama dosta spominjete osamdesete kao usporedbu dobrog provoda (U pjesmama Eo Eo i Naloži Do Kraja Empe3). Čini li vam se da su se mladi tada zaista bolje zabavljali?

Ne znam da li su se mladi tada bolje zabavljali nego sada. Kad si mlad onda sve u životu gledaš s dobre strane i sve ti je super bez obzira koje je vrijeme, ali sigurno su ljudi bili bliskiji i više u stvarnom svijetu. Čak su i komercijalni trendovi bili zdraviji, tokovi energija bili su humaniji, a pojam ljubavi, poštovanja, ideala i snova imao je drukčiji smisao.

Pamtite li kakve anegdote s nekih od nastupa?

Bilo ih je nebrojeno, najraniji kojeg se sjećam je s koncerta u Makarskoj ranih devedesetih.  U to vrijeme je Shaka Zulu bio na klavijaturama, a ja sam bio naprijed. Pozornica je bila uža pola metra nego tapison koji ju je pokrivao i kad sam pri kraju zakoračio prema samom rubu, ispod mene više nije bilo poda! U padu sam se zadnji tren s dvije ruke uhvatio za pleksiglas DJ kabine, polomio cijelu prednju stijenku, ali ostao na pozornici i još uhvatio mikrofon. Reakcija publike bila je euforična.

Što se u Splitu slušalo osamdesetih? Kakve struje su dominirale gradom?

Većinom hard rock i heavy metal. Dugokosi đirevi, pjevač si mogao biti samo sa 600 konjskih snaga u grlu kao Karan ili Vuco.

U svojim počecima imali ste rap momenata koje prizivate i na novijim stvarima kao što je pjesma Retardi Sa Fejsa. Kako to da je disco prevladao?

Prevladao je jer smo imali dosta rap pjesma u počecima, a brži ritmovi i pjevane fraze su mi omogućile da pišem pjesme koje su više pop, koje će imati manje teksta, ali lijepo ispričati priču i što je najvažnije imati melodiju, a ne samo ritam.

Foto: Facebook.com/Kuzma-i-Shaka-Zulu
Foto: Facebook.com/Kuzma-i-Shaka-Zulu

Vaš prvi album ”Prva Liga” doživio je veliki uspjeh. Jeste li se tada nadali da će se iz vašeg prvijenca iznjedriti bezvremenski hitovi poput U Mojoj Ulici, Jedna Mala Iva, Puknuta Ekipa i ostalih?

Za Jednu Malu Ivu, Ruke Gore, Vozimo Se Vozimo, U Mojoj Ulici sam odmah znao da će biti hitovi. Poslije, kad je marketing postao važniji od pjesme, a mi nismo težili ni klanovima ni festivalima ni stalnoj prisutnosti u medijima. Bilo je teže imati hit, ali se to promijenilo kad se razvio internet. Tu smo opet došli na svoje.

Drugim albumom ste svom zvuku dali italo – disco potpis. Otkud ideja baš za italo – disco? Jeste li se inspirirali nekim glazbenicima ovog žanra?

Drugi album mi je bio eksperiment što u to doba mogu izvući iz kućnog studija. Sve si morao naučiti sam na najteži mogući način – metodom pokušaja i greške. Italo – disco mi se sviđao, jer se s relativno malo kanala, koliko sam tada imao (bilo je to doba prije snimanja u kompjuter) moglo napraviti pristojnu produkciju. Bila je tu i hrpa grešaka, ali su bile šarmantne.

Albumima koji su uslijedili dali ste ipak malo moderniji synth pop i euro disco prizvuk. Gdje ste tražili inspiraciju za svoj zvuk? Možete li izdvojiti izvođače koji su utjecali na vaš glazbeni izričaj?

Nikad nisam slušao izvođače, uglavnom samo hitove i to u gotovo svim glazbenim stilovima. Većina izvođača ionako je imala po nekoliko dobrih pjesama, a ostale su bile tu da se popuni album.

Foto: Facebook.com/Kuzma-i-Shaka-Zulu
Foto: Facebook.com/Kuzma-i-Shaka-Zulu

Gazebo, Milli Vanilli, Righeira, pa čak i utjecaj malo španjolskog Magneta osjeća se u vašim pjesmama. Koliko se vaš osobni glazbeni ukus razlikuje od glazbe koju stvarate?

To su pjesme uz koje sam odrastao i zvuk kakav mi se jako sviđao tako da se to nije primijenilo ni do danas. Sjećam se kakva je bila radost kada sam kao klinac nabavio prvi synthesizer. Danas ti je sve dostupno, ali je kriza ideja. Bolje je kad nemaš ništa i pjesma nastane cijela samo u glavi, i glazba i aranžman. Onda shvatiš koliko malo ti zapravo treba. Pjesme Jedna Mala Iva i Ruke Gore sam odrepao/otpjevao u real – timeu, tek s par sekundi pauze da uhvatim zrak između fraza. Nema editinga, nikakvih korekcija. Snimi glas da bude kao live, od prve, s greškicama i pjesma će imati život.

Zaštitni znak su vam slatke synth dionice i bezbrižni i šaljivi tekstovi sa dozom ironije. Koliko su tekstovi vaših pjesama zaista bili i jesu odraz Splita i mentalnog sklopa grada?

Split i dalje ima tu čaroliju, iako je sad grad postao šetalište turista s kruzera sa selfie štapovima, a nestala je ona ulična estrada iz devedesetih. Mi smo se fokusirali na vanvremenski live party, a ja u studiju na pisanje pjesama uz koje bi se ja dobro osjećao da ih slušam, a napisao ih je netko drugi.

Ribe iz klubova, krkani, retardi sa fejsa, djevojke u potrazi za sponzorima… Kroje li se i danas kakve dobre šeme u vašim ulicama?

Danas na ulicama vladaju ovi što razvoze pizze na skuterima, kamikaze koji voze devedeset u zavoju. Danas bi pjesma Vozimo Se Vozimo imala drukčiji tekst.

Foto: Facebook.com/Kuzma-i-Shaka-Zulu
Foto: Facebook.com/Kuzma-i-Shaka-Zulu

Slušaju li vas mlađe generacije? U Zagrebu ste relativno nedavno napunili Klub, primjećujete li u publici i na ostalim nastupima mlađa lica?

Na koncerte nam dolaze većinom jako mladi, mladi i svi oni koji se tako osjećaju. Problemi nestaju iz njihovih života već nakon druge pjesme, a nakon treće je već totalno ludilo.

Sredinom rujna nastupate na riječkoj Harteri. Jesu li neke posebne pripreme u tijeku? Što spremate za Rijeku?

Ne pripremamo se za koncerte, nemamo čak pripremljene ni pjesme koje ćemo izvesti. Sve odluke se donose instinktivno, pred publikom, u trenu.

Što Kuzma & Shaka Zulu spremaju za skoriju budućnost? Očekuje li se možda novi album? Kada vas opet možemo očekivati u Zagrebu?

Novi album, još malo, ali zato novi singl za mjesec dana. Pjesme nastaju polako, ali su zato sve dobre. U Zagreb dolazimo kad malo zahladi, da vratimo ljeto. Ovaj put vjerojatno u KSET da napravimo party za pamćenje.

Be social

Komentari