novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

#SprayForParis: Ulična umjetnost sa snažnom porukom za sve

Foto: theguardian.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Čitav svijet još uvijek oplakuje žrtve terorističkog napada u Parizu. Nedugo nakon samog događaja, društvene mreže preplavile su poruke solidarnosti. Ubrzo se proširila i ilustracija Jeana Julliena koji je instinktivno kombinirao znak mira s Eiffelovim tornjem, jednim od najprepoznatljivijih simbola Pariza, kao i oznake #PrayForParis i #PeaceforParis na Twitteru i Instagramu.

Umjetnost je često univerzalni jezik koji na jedinstven način povezuje ljude diljem zemaljske kugle, pogotovo ako je posrijedi rat, terorizam ili neka ozbiljna vrsta ugroženosti ljudskih života i sigurnosti pojedinca i naroda. Ovih dana na Instagramu se pojavila oznaka #SprayForParis koja sadrži fotografije grafita s porukama mira i tolerancije. Pariškim uličnim umjetnicima pridružio se i ostatak svijeta, tako da se murali u prepoznatljivim bojama francuske plavo-bijelo-crvene zastave mogu vidjeti i u Brazilu, Australiji i SAD-u.

Foto: theguardian.com
Foto: theguardian.com

Ulična umjetnost ima posebnu moć neposrednog kontakta s prolaznikom u urbanom prostoru. Grafiti nas mogu nasmijati i zabaviti, kao i pozitivno isprovocirati te potaknuti na promišljanje o određenom fenomenu ili događaju. Uglavnom se misli kako je sprejanje po uličnim zidovima i zgradama samo oblik adolescentskog vandalizma, međutim, ulična umjetnost je dio urbanog identiteta grada i pokazuje kako njegovi prolaznici „dišu“. Odlično je što društveni angažman umjetnika #SprayForParis uključuje raznovrsne urbane prostore u najrazličitijim gradovima diljem svijeta, tako da se važna poruka mira i tolerancije ne može zaobići.

Međutim, ovdje bih na trenutak skrenula pozornost s Pariza, kako bismo se podsjetili na to da se tragedije događaju izvan Europe, i da, isto tako, postoje umjetnici koji na te tragedije žele upozoriti. Vjerojatno najpoznatiji ulični umjetnik je misteriozni Banksy koji u jednostavnim i dosjetljivim crtežima dijeli oštre političke i društvene komentare, od Palestine do Sjeverne Amerike i Australije. Nakon krize u Siriji koja traje od 2011. godine, čak 83% električnih stupova je ugašeno i ta zemlja je ostala u mraku. Kako bi upozorila na (ne)postojanje svjetla u Siriji, američka grafiti umjetnica Vicki DaSilva posebnom je fluorescentnom lampom u zraku “nacrtala” riječi “act #withSyria” na krovu Trafalgar Hotela u Londonu. Vrlo je zanimljivo kako je DaSilva prilikom tog performansa napomenula kako u Siriji nema struje, a eto ipak, uspijeva raditi svojevrsne svjetleće slike. Nadalje, Beirut je već dulje vrijeme meta teških napada. Mladi umjetnik Yazan Halwani u rodnom gradu pokušava očuvati barem djelić prošlosti na njegovim ulicama. Teme njegovih murala su osobe iz libanonskog i arapskog kulturnog života koje bi postupno trebale zamijeniti snažnu prisutnost arapskih političara i njihovih simbola. Halwani je predvodnik umjetničke scene koja želi promijeniti viziju Libanona u očima Zapada.

Nakon što sam navela neke recentnije primjere komentiranja politike i društva kroz uličnu umjetnost, željela bih zaključiti kako suosjećanje ne bi smjelo biti selektivno. Ovisni smo o onome što nam mediji ponude na pladnju, a od silnog lajkanja na društvenim mrežama, nerijetko previdimo ili zaboravimo na one stvari koje nam nisu neprestano pod nosom. Oznaka #SprayForParis samo je jedan od pozitivnih impulsa koji povezuju ljude na globalnoj razini, no potrebno ih je još i više. Krajnje je vrijeme da jedni druge počnemo promatrati kao ljudska bića, a ne kao stanovnike različitih država. Samo je jedan pogled na smrt.

Be social

Komentari