Film

SÁTÁNTANGÓ, istinski cjelovečernji film, na 25. izdanju Sarajevo Film Festivala

Foto: SFF press kit
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Nakon prikazivanja na ovogodišnjem Berlinaleu, te projekcije na Karlovy Vary Film Festivalu, Sátántangó, remek djelo mađarskog redatelja Béle Tarra, bit će prikazano na 25. Sarajevo Film Festivalu u svojoj restauriranoj 4K verziji.

Zasnovan na knjizi Laszla Krasznahorkaija, Sátántangó prati članove male, ugašene poljoprivredne zadruge. Budući da žive u postapokaliptičnom svijetu nakon pada komunizma, odlučuju napustiti svoje selo nakon što dobiju značajniji iznos novca. Nekolicina seljana kuju tajni plan da za sebe uzmu sav novac i pobjegnu, ali misteriozni muškarac za kojeg se vjerovalo da je davno umro, vraća se u selo i zauvijek mijenja tok njihovih života.

Ovaj 450-minutni film, snimljen 1994 godine, adaptacija je prvog romana dobitnika International Booker nagrade Lászlóa Krasznahorkaija. Restauracija filma Sátántangó bila je istinski herojski pothvat: originalna filmska traka duža je od 12 kilometara i teška oko 104 kilograma, a u procesu kreiranja 4K snimka sudjelovao je i sam Béla Tarr.

Publici Sarajevo Film Festivala, 20 kolovoza u kinu Meeting Point film će predstaviti autor lično, a da je u pitanju projekcija namijenjena isključivo za istinske filmofile, najbolje govori to da će film biti prikazan u 23:00

 

Be social

Komentari