Istaknuto
21.08.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba izdvojili smo aktualne domaće singlove, a vi glasanjem odaberite svog favorita. Poslušajte i preporuku stranih noviteta.

05.08.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute FILMSKI VREMEPLOV: Vrijeme je da upoznate francuski novi val (nouvelle vague) i saznate zašto i kako je oduševio filmofile i ljubitelje francuske kulture.

Film

Ususret 23. izdanju Sarajevo Film Festivala

25.07.2017. Dunja IvezićFoto: facebook.com/SarajevoFilmFestival
Vrijeme čitanja: 3 minute

Bliži se 23. izdanje Sarajevo Film Festivala, stoga vam donosimo pregled programa koji će se održavati od 11. do 18. kolovoza ove godine.

Sarajevo Film Festival međunarodni je filmski festival koji u središte svog programa stavlja kinematografiju jugoistočne Europe i zahvaljujući kojem su filmska ostvarenja s ovoga područja svake godine predstavljena međunarodnoj filmskoj javnosti. Festival i ove godine sadrži velik broj filmskih projekcija te različitih popratnih događanja i sadržaja koji će se održati na više od petnaest lokacija u gradu. Ovogodišnji se filmski program sastoji od 75 filmova koji su podijeljeni u nekoliko natjecateljskih kategorija (dugometražni i kratki igrani, dokumentarni, fiction i animirani te, od ove godine, i studentski film).

Istaknuti naslovi

Unutar kategorije dugometražnog igranog filma nalazi se 9 filmova među kojima je i nekoliko debitantskih te iz kojih se izdvajaju filmske koprodukcije Muškarci ne plaču Alena Drljevića, u kojemu su uloge ostvarili Ivo Gregurević, Leon Lučev i Emir Hadžihafizbegović te koji je dobio priznanje na 52. Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary, i Ptice kao mi u režiji Faruka Šabanovića. Osim istaknutih naslova, selekcija dugometražnog igranog filma donosi uzbudljiv i zanimljiv pregled događanja u regionalnoj kinematografiji u koji spadaju i debitantski film koji potpisuje Gentian Koçi, Daybreak (Dita zë fill) te Directions (Posoki) u režiji Stephana Komandareva.

Unutar ovogodišnje kategorije U fokusu izdvaja se debitantski film Ne gledaj mi u pijat hrvatske redateljice Hane Jušić. Ova je intimna obiteljska priča osvojila niz nagrada i priznanja koja uključuju i nagradu za najbolji europski film na venecijanskoj Mostri te nagradu na najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju. Uz kategoriju se dugometražnog igranog filma ističe i ona za kratki film koja u sklopu festivala predstavlja platformu za predstavljanje mladih redatelja s ovih područja. Program ove godine donosi niz naslova iza kojih se kriju ekspresivne i snažne priče, a među njima su se našli i hrvatski filmovi U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović i Plan A Tomislava Luetića.

Foto: facebook.com/sarajevofilmfestival

Brojne kategorije

U natjecateljskom se programu dokumentarnog filma nalazi film Dom Zdenka Jurilja koji će u Sarajevu doživjeti svjetsku premijeru. Film u svom središtu ima ozbiljnu i aktualnu socijalnu problematiku i bavi se pojedincima koji zbog ovrha gube vlastiti dom. Osim ovoga, svjetsku će premijeru doživjeti i film Kada dođu svinje Biljane Tutorov čija priča portretira politička zbivanja i snažnu vjeru u demokraciju, a iz filmova iz selekcije za regionalnu projekciju možemo izdvojiti film Slatko od Ništa Borisa Mitića. Niz izuzetno zanimljivih naslova prikazivat će se i u sklopu kategorije animiranog filma te kratkog europskog filma, a od ove godine postoji i program koji će uključivati projekcije studentskih filmova.

Uz filmske će se projekcije u navedenim kategorijama na festivalu održavati niz događanja i programa, poput Kinescope Programa u sklopu kojega se prikazuju filmovi nastali u različitim dijelovima svijeta te različitih radionica i programa za mlade ljubitelje filma poput programa Talents of Sarajevo i I Heart Film.

Počasno Srce Sarajeva Oliveru Stoneu

U svim se kategorijama najboljim filmovima u natjecateljskom programu dodjeljuju nagrade Srce Sarajeva, a od 2005. se godine dodjeljuje i nagrada počasno Srce Sarajeva koju je prošle godine primio Robert De Niro, a ove će godine pripasti Oliveru Stoneu i Johnu Cleeseu kao priznanje za izuzetna dostignuća na području filmske umjetnosti. Ove su godine u žiriju Michel Franco, Mark Adams, Goran Bogdan, Fatma Al Remaihi i  Melisa Sözen koji su ujedno i predstavnici različitih svjetskih kinematografija i kultura.

Sigurno je da Sarajevo Film Festival i ove godine donosi uzbudljiv i izuzetno zanimljiv program koji će posjetiti velik broj istaknutih imena na području filmske umjetnosti te koji će gostima pružiti uvid u najnovija filmska ostvarenja iz čitavog svijeta i regije, a mladim će zaljubljenicima u film otvoriti brojne mogućnosti i pružiti mnogo novih iskustava. Oni koji su u mogućnosti posjetiti događanja i filmske projekcije na festivalu nikako ga ne bi smjeli propustiti, a oni koji to nisu neke će filmove, a posebice one nagrađivane, moći pogledati i u hrvatskim kinima.

(Visited 129 times, 1 visits today)

Komentari