Vizart

Šesti ArtOmat: Još malo štandova u Zagrebu uz kvalitetan umjetnički program i izložbu

Foto: Lidija Lončarić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Već se šestu godinu za redom u Domu hrvatskih likovnih umjetnika održava se nekonvencionalan umjetnički sajam ArtOmat. Traje od prošle srijede i otvoren je sve do 23. prosinca (što vam je ujedno i krajnji rok da nabavite božićne poklone).

Foto: Lidija Lončarić
Foto: Lidija Lončarić

ArtOmat je koncipiran kao platforma koja kroz tri osnovna segmenta (izložbeno-prodajni sajam, edukativni te umjetnički program) afirmira različite aspekte umjetničkog stvaranja i kreativnog izražavanja. Posjetiteljima ArtOmat želi omogućiti priliku za kreativnim izražavanjem i edukacijom, mogućnost kupnje originalnih predmeta, podržavajući pritom mikro-proizvodnju koja rezultira statistički rijetkim i individualiziranim proizvodima“, piše na službenoj internetskoj stranici.

Foto: Lidija Lončarić
Foto: Lidija Lončarić

ArtOmat je pokrenut 2010. godine inicijativom Gaelle A. Gottwald, tadašnje ravnateljice Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a do danas je već stvorio tradiciju. Glavne karakteristike ArtOmata su velik broj izlagača i besplatan ulaz za sve zainteresirane. Ove godine u osam dana ArtOmata svoje kreativne proizvode izložit će više od 100 izlagača. Ovaj bi članak bio jaaako dug da ih sve nabrajam, stoga neću ni pokušavati – popis ovogodišnjih izlagača možete pronaći ovdje.

Foto: Lidija Lončarić
Foto: Lidija Lončarić

Kreativci sa svih strana okupljaju se na par dana u Meštrovićevom paviljonu, jedni su iza štandova i (većinom) nasmiješeni izlažu i pokušavaju prodati svoje proizvode. Drugi su pak s druge, prometnije strane štanda i opčinjeni lijepim stvarčicama uživaju u kreativnom ozračju. U ovo predbožićno vrijeme ionako smo već sa svih strana napadnuti štandovima, pa još nekoliko njih ne može naštetiti. Dok su se neki maksimalno potrudili primamiti kupce i ukrasiti svoj izlagački prostor, učiniti ga veselim, maštovitim i blagdanskim, neki su kao mrtva puhala sjedili kraj svojih stolića gdje su naslagali svoje rukotvorine jednu do druge. Potencijalne kupce odbijali su već svojim izrazom lica. Jednostavno, nije se činilo da su sretni što su tamo.

Foto: Lidija Lončarić
Foto: Lidija Lončarić

No, ni poneki Grinch nije mogao upropastiti ugodnu atmosferu. Drugog dana sajma za zabavni dio bili su zaduženi dečki iz This Town Needs Posters-a koji su demonstrirali proces izrade plakata rukom. Cijeli proces izgledao je pomalo komplicirano, ali i zabavno, vjerojatno zbog mnoštva šarenih boja u koje su utiskivali modele slova, brojeva, znakova i oblika. Gledajući njihov rad iz bliza nisam ni uočila papir na koji otiskuju modele, bila sam zabavljena samim procesom – Plakatomatom, kako su ga sami nazvali. Prolazeći s druge strane okrugle unutrašnje terase okruglog tlocrta, odnosno Galerije Bačva, oduševila sam se shvativši da modele otiskuju na dugačku papirnatu traku (zamislite jako veliku rolu papira za račune) koja pada sve do poda u prizemlju paviljona.

Foto: Lidija Lončarić
Foto: Lidija Lončarić

Dozu humora cijelom sajmu daje izložba „123 Plakatiranje“, koja predstavlja čak 120 plakata koje su izradili umjetnici i dizajneri. Plakati su postavljeni u Galeriji PM i Prsten, jedni do drugih, zbijeni, s kratkim pojašnjenjem. Ima ih doista svakakvih, od komičnih, prostih, djetinjastih, dubokoumnih, provokativnih, pa čak i besmislenih. Izložbu plakata možete pogledati tijekom cijelog trajanja ArtOmata.


Više o samom programu možete saznati  u našoj najavi ArtOmata.

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari