kinu
30. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Travanj nam donosi mješavinu na kakvu nismo navikli – od izglednih kandidata za Oscare do filmova koji će ili brzo utonuti u zaborav ili postati miljenici publike. Sve je na vama, dragi gledatelji.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Vizart

Šetnja kroz vaginu

Foto: screenshot/independent.co.uk
Vrijeme čitanja: < 1 minute
Foto: screenshot/independent.co.uk
Foto: screenshot/independent.co.uk

Iako su golotinja, seksualnost pa čak i vulgarnost te slični pojmovi već odavno jedna od, često i pomalo prožvakanih, tema u suvremenoj umjetnosti, s vremena na vrijeme i ova tema nađe se ponovno unutar nekog zanimljivog i originalnog umjetničkog koncepta. Zanimljivim umjetničkim konceptom svakako bi se mogla nazvati instalacija 30-godišnje umjetnice Reshambe Chhibe. Chhibina  instalacija je velika, 12 metara duga, ni manje ni više, nego vagina. Točnije – vrišteća vagina u koju je moguće ući i prošetati njome. Rad je smješten u bivši ženski zator u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici, onaj u kojem je nekada zatvorsku kaznu odsluživala i Winnie Mandela.

Sama umjetnica svoj rad opisuje kao višeslojan. Prvenstveno on je svojevrsna reakcija na prostor u kojem se nalazi, zatvor kao nekadašnji simbol ugnjetavanja. Chhiba objašanjava kako se vrišteća vagina okreće protiv tog prostora, ona mu se ruga i smije. Osim toga, umjetnica nagašava kako se rad bavi i otporom prema patrijarhalnom sustavu, ali i tabuima vezanim uz spolnost. Znakovito je i da se ova instalacija nalazi u zemlji u kojoj je godišnje prijavljeno oko 65 000 napada na žene ili djevojke. Zanimljiv je podatak kako posjetitelji prije šetnje kroz instalaciju moraju izuti cipele što jasno upućuje na jedno, a Reshamba Chhiba to bez ustezanja naglašava: “Vagina je ipak – sveto mjesto.”

(Visited 387 times, 1 visits today)
Be social

Komentari